ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА

Литекс победи с 2:0 Локомотив (Пловдив) на реванша от 1/16-финалите на турнира за Купата на България и се класира напред. Избраниците на Христо Стоичков тотално надиграха "смърфовете", но само Исмаил Иса и Георги Миланов успяха да се разпишат във вратата на Стефано Кунчев, който изигра много силен мач в Ловеч. Както е известно, първата среща на "Лаута" завърши 0:0, но на реванша днес Литекс показа, че е с класа над противника и заслужено се поздрави с успеха. За него обаче "оранжевите" проляха кръв, след като Васил Божиков беше ударен лошо от Николай Дюлгеров.

Неприятната случка се разигра в 29-ата минута, когато съдията Никола Попов пожали играча на гостите и му вдигна само жълт картон. Дюлгеров удари с лакът в лицето Божиков и му отвори аркада. Наложи се главата на бранителя да бъде превързана, но той все пак стисна зъби и не пожела да бъде сменян, като остана на терена до последния съдийски сигнал.

Момчетата на Стоичков диктуваха играта през цялото време, но по стар навик вкараха само малка част от многото създадени положения. На два пъти и гредите се явяваха верен помощник на Кунчев, който имаше страшно много работа. Преотстъпеният в Локо (Пд) от Славия страж обаче беше наказан от Исмаил Иса и Георги Миланов.

Литекс започна по-активно и рано поведе в резултата. В 14-ата минута Иса се извиси над всички в наказателното поле на гостите и с глава и порази мрежата, засичайки перфектно центриране отдясно на Армандо Ваюши. По-късно нападателят не отигра по най-добрия начин отлична ситуация за гол. Иса нахлу в наказателното поле, но вместо да подаде на своите съотборници Георги Миланов и Момчил Цветанов, които бяха на празна врата, той реши да стреля и Кунчев спаси удара му от упор. При повече концентрация в 35-ата минута Иса вече можеше да е записал хеттрик. Таранът изпусна нов идеален шанс след като получи пас от Миланов на точката за дузпата, но вратарят на Локо (Пд) отново прояви рефлекс.

"Оранжевите" стартираха силно и второто полувреме, но пак с уникален двоен пропуск. Ваюши уцели дясната греда отблизо, а при добавката и Цветанов стреля в страничния ляв стълб. Гостите определено имаха голям късмет и в 54-ата минута, когато Иса засече прострелно центриране на Ваюши, но кълбото беше изчистено с мъка от стоящия на голлинията Кунчев. После и националът Миланов пропиля добра възможност. "Смърфовете" бяха доста беззъби и по никакъв начин не застрашиха вратата на Илко Пиргов, предпочитайки да играят по-прибрано и повече да рушат неспирните атаки на Литекс.

В 78-ата минута съдията Никола Попов даде дузпа за домакините, след като Мартин Кавдански фаулира Галин Иванов в ъгъла на наказателното поле. Миланов прониза Кунчев от бялата точка за 2:0 и успокои Христо Стоичков, който до този момент се ядосваше край тъчлинията заради многобройните пропуски на футболистите си.

До края отново Иса пропиля добра възможност, а Галин Иванов също беше близо до гол. В 86-ата минута официален дебют за Литекс направи 18-годишният юноша на клуба Кристиян Петков, който замени Иса.

Реваншът по минути - ТУК

ЛИТЕКС - Локо (Пд) 2:0
1:0 Исмаил Иса (14), 2:0 Георги Миланов (79-дузпа)

lit.jpg
ЛИТЕКС: 1.Илко Пиргов, 3.Антон Недялков, 4.Васил Божиков, 18.Илия Миланов, 33.Николай Бодуров, 6.Симеон Славчев, 21.Александър Цветков, 27.Момчил Цветанов (70-23.Небойша Йеленкович), 9.Исмаил Иса (86-16.Кристиян Петков), 17.Георги Миланов, 14.Армандо Ваюши (61-77.Галин Иванов)
Резерви: 30.Евгени Александров, 2.Кирил Динчев, 10.Герасим Заков, 15.Томи Костадинов, 16.Кристиян Петков, 23.Небойша Йеленкович, 77.Галин Иванов
Tреньор: Христо Стоичков

lok.jpg
ЛОКО (Пд): 1.Стефано Кунчев, 5.Павел Ковачев, 15.Христо Стамов, 55.Мартин Кавдански, 16.Христо Златински, 26.Николай Дюлгеров (57-95.Серафим Михайлов), 33.Димо Атанасов, 89.Станислав Маламов, 88.Георги Стефанов, 4.Рангел Абушев, 39.Атанас Курдов (75-11.Запрян Запрянов)
Резерви: 30.Минко Жилков, 11.Запрян Запрянов, 14.Акиф Юсеин, 17.Костадин Марков, 18.Николай Петков, 95.Серафим Михайлов
Треньор: Стефан Генов


Ловеч
, Градски стадион
Съдия: Никола Попов
Жълти картони: Георги Стефанов, Николай Дюлгеров, Мартин Кавдански (Локо Пд)

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В "А" ГРУПА

КЛАСИРАНЕТО В "А" ГРУПА