ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА!

ЦСКА победи Берое с 2:0 в мач от 13-тия кръг, игран на Националния стадион “Васил Левски”. И двата гола за успеха реализира Мишел Платини (30, 58-дузпа). Бразилецът изигра мач №50 за ЦСКА, а това бяха първите му два гола от началото на сезона. След успеха “червените” се върнаха на трето място и имат 25 точки, четвъртият “Ботев” (Пловдив) също е с 25, а пети е Черноморец с 24.

Стойчо Младенов отново имаше проблеми около състава. Треньорът не можеше да използва трайно контузените Костадин Стоянов, Нилсон Антонио и Антон Карачанаков. В последните дни травми получиха Абел Анисе и Серж Нюаджи, а болен е резервният вратар Благой Макенджиев. Часове преди срещата избяга и румънският полузащитник Александру Пакурар. ЦСКА започна с титулярното каре в защита - Иван Бандаловски, Апостол Попов, Пламен Крачунов и Михаил Венков. В средата на терена излязоха Тодор Янчев и Лукас Саша. Сержиньо и Нджонго Присо започнаха по крилата, а в нападение един зад друг си партнираха Мишел Платини и Бернардо Тенгариня, който за първи път започна титуляр.

В състава на Берое се наложи смяна заради контузия на обявения за титуляр десен бранител Здравко Илиев. Той получи травма на загрявката преди мача. На негово място започна Педро Еуженио, а до него в отбрана играха Владимир Зафиров, Игнат Дишлиев и отляво Георги Динков. В средата на терена Петър Хубчев заложи на титулярите Стефан Велев и Роберто Лоузейро, по крилата Давид Каядо и Тодор Христов. В атака започнаха Елио Мартинс и Елиаш да Силва.

ЦСКА започна по-добре, но двубоят беше бавен и скучен в първите минути. Гостите въобще не поглеждаха към вратата на “армейците”. В 14-ата минута Присо нахлу отляво в наказателното поле и стреля по диагонал, но вратарят Кирил Акалски отрази. Последва ново затишие и трудно изнасяне на топката от страна на домакините. Почти целият отбор на Берое се беше прибрал в своята половина и изчакваше атаките. В 21-ата минута дойде първата опасност и тя беше за гостите от Стара Загора. Давид Каядо стреля повече на късмет от над 30 метра, топката се удари в напречната греда и тупна пред голлинията. В 30-ата минута ЦСКА поведе с 1:0. След далечен изстрел на Бернардо Тенгариня, вратарят Кирил Акалски не успя да улови топката, Мишел Платини притича, освобождавайки се от защитата на Владимир Зафиров, и без проблеми я прати в мрежата. Стражът на Берое нямаше ден, направи много грешки и почти нямаше вярно отиграване. Акалски не беше стабилен при далечните удари, не хващаше топката и създаваше предпоставки за удари на футболистите на домакините. След гола ЦСКА наложи своето темпо, започна да пресира гостите още в тяхната половина. Много активни бяха Иван Бандаловски отдясно и Венков и Сержиньо отляво. Тодор Янчев и Лукас Саша за пореден път направиха добър мач, имаха инициативата в центъра на терена срещу Стефан Велев и Лоузейро.

На полувремето Петър Хубчев направи смяна, извади нападателя Елио Мартинс и пусна негов заместник – Жоао Салеш. И това с нищо не помогна на старозагорци, които продължиха да не поглеждат към вратата на ЦСКА. В 57-ата минута Акалски сгреши още веднъж. Вратарят не успя да улови елементарна топка, която Платини открадна в наказателното поле. Бившият страж на “Левски” се хвърли в краката му и с ръка го повали на земята. Съдията Вихрен Манев даде дузпа за “червените”. Мишел Платини застана зад топката и с мощен изстрел не остави никакви шансове на стража за 2:0. Хубчев веднага реагира и извади напълно пасивния през целия мач Тодор Христов, на негово място влезе Иван Горанов. Малко след това напусна капитанът и централен защитник Владимир Зафиров, а в игра се появи Антонио Ливраменто.

Стойчо Младенов също направи корекция, извади Присо и пусна Себастиян Скиорили. В 76-ата минута съдията Манев трябваше да решава първото по-спорно положение в двубоя. Нападателят на Берое Жоао Салеш излезе сам срещу вратаря Черни, игра първи с топката извън наказателното поле, след което влезе в съприкосновение със стража и падна на земята. Реферът прецени, че няма пряк свободен удар и червен картон за Черни, а даде жълт картон за симулация на нападателя. В последните минути ЦСКА заигра с двама нападатели, след като Тасио влезе на мястото на Бернардо Тенгариня. Португалецът направи добър мач, постоянно търсеше пасове в дълбочина и комбинираше с Платини и играещите по крилата в “червената” атака. До края на двубоя “армейците” имаха още един шанс да отбележат, но голмайсторът днес Платини пропусна./БЛИЦ

Двубоят по минути ТУК

ЦСКА - БЕРОЕ 2:0
1:0 Мишел Платини (30), 2:0 Мишел Платини (58-дузпа)

cska.JPG

ЦСКА: 12.Томаш Черни, 11.Иван Бандаловски, 19.Апостол Попов, 66.Пламен Крачунов, 4.Михаил Венков, 5.Тодор Янчев, 8.Лукас Саша, 10.Сержиньо, 99.Нджонго Присо (69 - Себастиян Скиорили), 24.Бернардо Тенгариня, 23.Мишел Платини (90 - 15.Станко Йовчев)
Резерви: 1.Анатоли Господинов, 25.Ангел Грънчов, 2.Джереми Родригес, 55.Илияс Кириакидис, Себастиян Скиорили, 15.Станко Йовчев, 9.Тасио
Треньор: Стойчо Младенов


ber.jpg
Берое:
 12.Кирил Акалски, 77.Педро Еуженио, 3.Владимир Зафиров (71 - 10.Антонио Ливраменто), 14.Игнат Дишлиев, 15.Георги Динков, 8.Алберто Лоузейро, 16.Стефан Велев, 21.Елиаш да Силва, 88.Давид Каядо, 23.Тодор Христов (65 - Иван Горанов), 29.Елио Мартинс (46 - 22.Жоао Салеш)
Резерви: 33.Тодор Скорчев, 2.Здравко Илиев, 11.Родолфо Хълк, 9.Иван Горанов, 19.Мартин Райнов, 10.Антонио Ливраменто, 22.Жоао Салеш
Треньор: Петър Хубчев


Национален стадион "Васил Левски"
Съдия: Вихрен Манев
Жълти картони: Тодор Янчев, Иван Бандаловски (ЦСКА); Антонио Лоузейро, Георги Динков, Жоао Салеш (Берое)

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В "А" ГРУПА

КЛАСИРАНЕТО В "А" ГРУПА