ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА!

Футболните ни национали приключиха 2012 година със загуба - 0:1 от Украйна, като по този начин беше прекъсната успешната им серия. В предишните си 5 двубоя "трикольорите" нямаха поражение - 2 победи и 3 равенства, но тази вечер отстъпиха на избраниците на Александър Заваров, който временно е начело на украинския тим.

Контролната среща се състоя пред полупразните трибуни на стадион "Васил Левски", а победното попадение за гостите реализира Олександър Кучер. Защитникът на Шахтьор (Донецк) наказа Стоян Колев в 33-ата минута, когато се разписа с глава след центриране от корнер. По този начин България продължава да е без победа срещу Украйна - 2 равенства и вече 3 загуби.

В мача с Украйна Пенев експериментира със състава, в който върна Маркиньос, както и повика дебютанта Иван Цветков от "Ботев" (Пловдив). И двамата се появиха в игра през второто полувреме, като опитният нападател дори имаше възможности да вкара изравнително попадение, но не успя. Както е известно, Николай Михайлов се контузи вчера и отпадна от сметките на Пенев, който повика по спешност Иван Чворович от Лудогорец. Натурализираният сърбин обаче остана на пейката, а 90 минути срещу украйна пази Стоян Колев. Опитният страж на Черноморец (Бургас) имаше работа, а освен полученото попадение, спаси още няколко опасности. Общо взето обаче контролата беше скучна. "Трикольорите" като че ли нямаха голямо настроение за игра, явно заради обидно малкото публика по трибуните. В защита Пенев се довери на същите четирима, които започнаха и в последния официален двубой - равенството 0:0 в Чехия за световните квалификации. Йордан Минев беше на десния бек, а на левия Петър Занев, който играе от това лято играе в украинското първенство, защитавайки екипа на Волин (Луцк). Двойката централни бранители бяха Иван Иванов и Николай Бодуров. Намиращият се в отлична форма защитник на сръбския гранд Партизан дори доигра мача с Украйна като капитан. Русия получи лентата от Ивелин Попов в 77-ата минута, когато Попето беше заменен от Александър Тонев.

Двамата титулярни опорни полузащитници на България в схемата 4-2-3-1 бяха Георги Илиев и Георги Сърмов. Пред тях играха Станислав Манолев, Георги Миланов и Ивелин Попов, а на върха на атаката започна Валери Божинов.

Временният селекционер на Украйна Александър Заваров пък остави на пейката звездата Анатолий Тимошчук от Байерн, който се появи на терена в началото на второто полувреме. Съперникът също така беше без контузените си основни играчи Гусев, Ярмоленко и Коноплянка. На официалната тренировка на стадион "Васил Левски" пък защитникът на Шахтьор (Донецк) Ярослав Ракицки получи контузия в ахилеса и също отпадна за контролата с "трикольорите".

2_12.jpg

Избраниците на Любослав Пенев започнаха по-активно срещата, като пробваха няколко удара. Георги Миланов пропусна да открие в 6-ата минута, когато от отлична позиция стреля в аут след извеждащо подаване на Ивелин Попов. В 24-ата беше първата опасност пред българската врата. Евгений Селезньов успя да овладее топката след дълго извеждащо подаване, озова се сам срещу Стоян Колев, но опитният страж на Черноморец се намеси решително и изби в корнер. Натискът на украинците се засили още повече. В 30-ата минута Руслан Ротан стреля, Николай Бодуров подложи крак и отби в ъглов удар. При последвалото му изпълнение топката срещна дясната греда.

В 33-ата минута гостите ликуваха. Включилият се в атака бранител на Шахтьор (Донецк) Олександър Кучер засече с глава след центриране от корнер и наказа Стоян Колев - 0:1.

2_13.jpg

До края на първото полувреме "трикольорите" така и не съумяха да сътворят нещо смислено и да стигнат до изравнително попадение.

В началото на втората част Любослав Пенев потърси промяна, пускайки на терена Маркиньос, Светослав Дяков и Веселин Минев. Играта пък напуснаха Станислав Миланов, Георги Сърмов и Петър Занев.

В 49-ата минута Валери Божинов пропиля отлична възможност за гол. Дяков го изведе очи в очи срещу Андрей Пятов, но нападателят на Верона стреля с левия крак право в тялото на вратаря на Шахтьор (Донецк). Малко след това Божинов отправи неточен удар, а минути по-късно същото стори и Георги Илиев, но Пятов улови.

В 61-ата Божинов отстъпи мястото си на Димитър Рангелов, а 120 секудни след това и Иван Цветков се появи на терена, за да запише дебюта си за "А" тима на България. Любопитното е, че звездата на "Ботев" (Пловдив) игра за "трикольорите", въпреки че няма наш паспорт, а само холандски. Именно на Ниската земя премина по-голямата част от кариерата на Цветков, който през миналия сезон игра в "Левски", а сега носи "канарчетата" на гърба си и заедно с Базил Де Карвальо оглавяват листата на голмайсторите в "А" група с по 9 попадения.

В 76-ата минута току-що появилият се в игра за Украйна Антон Шиндер можеше да удвои преднината на гостите, но Иван Иванов успя да се намеси решително и да изчисти в корнер.

До края Цветков, Тонев и Рангелов опитаха да вкарат, но късметът не им се усмихна и България записа минимална загуба с 0:1. А както е известно, в предишните си 4 мача, които бяха световни квалификации, "трикольорите" се представиха успешно - 2 равенства и 2 загуби, но този път инкасираха поражение. То е втора за Любослав Пенев след 0:2 от Турция в контролата, играна в края на май в Австрия.

Амбициозният специалист приключва първата си година начело на държавния тим с 3 победи, 4 равенства и 2 поражения.

През март на националните ни предстоят световните квалификации с Малта и Дания. Групата на България по пътя към Мондиала през 2014 година в Бразилия - ТУК

Контролата по минути - ТУК

БЪЛГАРИЯ - УКРАЙНА 0:1
0:1 Олександър Кучер (33) 

БЪЛГАРИЯ: 12.Стоян КОЛЕВ (Черноморец), 6.Йордан МИНЕВ (Лудогорец), 5.Николай БОДУРОВ (Литекс), 15.Иван ИВАНОВ (Партизан, Сър), 4.Петър ЗАНЕВ (Волин Луцк, Укр) (46-7.МАРКИНЬОС), 16.Георги СЪРМОВ (Касъмпаша, Тур) (46-14.Веселин МИНЕВ), 22.Георги ИЛИЕВ (Черно море) (63-19.Иван ЦВЕТКОВ), 17.Георги МИЛАНОВ (Литекс) (46-21.Светослав ДЯКОВ), 9.Ивелин ПОПОВ (Кубан Краснодар, Рус) (77-20.Александър ТОНЕВ), 2.Станислав МАНОЛЕВ (ПСВ Айндховен, Хол), 10.Валери БОЖИНОВ (Верона, Ит) (61-8.Димитър РАНГЕЛОВ)
Резерви: 1.Иван ЧВОРОВИЧ (Лудогорец), 3.Александър АЛЕКСАНДРОВ (Черно море), 11.Иван БАНДАЛОВСКИ (ЦСКА), 14.Веселин МИНЕВ (Анталияспор, Тур), 18.Владимир ГАДЖЕВ ("Левски"), 23.Илия МИЛАНОВ (Литекс), 20.Александър ТОНЕВ (Лех Познан, Пол), 21.Светослав ДЯКОВ (Лудогорец), 7.МАРКИНЬОС (Чангчун, Кит), 8.Димитър РАНГЕЛОВ (Люцерн, Швейц), 19.Иван ЦВЕТКОВ ("Ботев" Пд)
Селекционер: Любослав ПЕНЕВ


УКРАЙНА: 1.Андрей ПЯТОВ (Шахтьор Донецк), 3.Евгений ХАЧЕРИДИ (Динамо Киев), 5.Олександър КУЧЕР (Шахтьор Донецк), 6.Денис ГАРМАШ (Динамо Киев), 11.Евгений СЕЛЕЗНЬОВ (Днепър), 13.Вячеслав ШЕВЧУК (Шахтьор Донецк), 14.Руслан РОТАН (Днепър), 15.Роман БЕЗУС (Ворскла), 19.Тарас СТЕПАНЕНКО (Шахтьор Донецк), 21.Богдан БУТКО (Иличевец), 22.Артьом ФЕДЕЦКИЙ (Днепър)
Резерви: 1.Рустам ХУДЖАМОВ (Иличевец), 23.Александър БАНДУРА (Металург Донецк), 2.Евгений СЕЛИН (Ворскла), 4.Анатолий ТИМОШЧУК (Байерн, Гер), 16.Виталий МАНДЗЮК (Днепър), 17.Тарас МИХАЛИК (Динамо Киев), 18.Сергей НАЗАРЕНКО (Таврия), 20.Ярослав РАКИЦКИЙ (Шахтьор Донецк), 25.Антон ШИНДЕР (Таврия)
Селекционер: Александър ЗАВАРОВ


София, ст. "Васил Левски"
Съдия: Милорад Мажич (Сърбия)
Жълти картони: Станислав Манолев (България); Тарас Степаненко, Евгений Хачериди (Украйна)



гол Кучера 0-1 Болгария Украина uzhogorod-ua.com by f1761584543


3_12.jpg