ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА!

Световният шампион в супер тежка категория на професионалния ринг във версии WBO/IBF/WBA/IBO - Владимир Кличко, успешно защити титлите си, след като спука от бой непобедения до този момент Мариуш Вах. Украинецът бе с класа над поляка и в крайна сметка спечели мача след 12 рунда и съдийско решение. Американските рефери Аделайд Бърд и Майкъл Анкона отсъдиха победа за Кличко, като и двамата дадоха по 120:107 точки в полза на украинеца. Третият съдия Паскуале Прокопио от Канада пък даде 119:109 точки за Кличко, който регистрира 59-ата си победа в 62-ия си мач на професионалния ринг.

Двубоят в Хамбург започна много добре за Владимир Кличко, който бе доста по-активен и показа шампионска игра. Украинецът нанесе с дясната си ръка няколко тежки удара в главата на Мариуш Вах, който не намери адекватен отговор.
 
В началото на втория рунд изненадващо Вах опита ляво крoше и Кличко дори залитна за момент. Това допънително ядоса украинеца, който отново нанесе поредица от тежки удари с дясната си ръка и на няколко пъти главата на Вах отхвръкна назад.
 
Кличко продължи да бомбардира поляка и в третия рунд със серия от десни удари, почти всички от които намираха целта си. В същото време Вах бе доста пасивен и правеше доста плахи и неуспешни опити да удари съперника си.
 
В четвъртия рунд започнаха да се забелязват признаци на умора в поляка, който бе в ролята на боксова круша за Кличко, продължил да се забавлява на ринга с нова поредица от точни удари. Това бе четвърти пореден спечелен рунд за украинеца.
 
Ударите в главата на Вах ставаха все по-тежки в петия рунд, а той бе доста разколебан и нямаше никакъв отговор за тях. В самия край на рунда обаче Вах избухна и нанесе точни удари с лявата си ръка, притискайки зашеметения Кличко до въжетата.
 
Шестият рунд премина по-спокойно, но Вах на няколко пъти опита да използва непозволени удари и бе предупреден от съдията. Кличко забави темпото, но въпреки това продължи да доминира.
 
Световният шампион тръгна с мощен десен удар в седмия рунд, а полякът пое още няколко поредици от леви и десни удари на украинеца. Малко преди края на рунда Кличко нанесе още тежки удари на Вах, който дори се облегна на въжетата и само гонга го спаси в този момент.
 
Кличко продължи да налага и притиска поляка и в осмия рунд, като почти всички удари на украинеца попадаха точно в целта. Претендентът Вах обаче остана изправен до края на рунда въпреки новите серии от леви крошета и десни удари на световния шампион.
 
В деветия рунд Кличко намали темпото, а полякът Вах бе адски изтощен и просто нямаше сили да отвърне на тежките удари от страна на украинеца, но въпреки това продължаваше да се държи изправен.
 
Десетият рунд също се разви спокойно, като сериозната разлика в класите на двамата боксьори продължаваше да си личи. Кличко продължаваше да дебне удобния момент за нокаут, а Вах не можеше по никакъв начин да скъси дистанцията и да нанесе някой и друг точен удар.
 
Нещата не се промениха особено и в последните два рунда, в които успокоен от убедителната си преднина до момента Владимир Кличко действаше доста хладнокръвно. Украинецът не се подаде на провокации от страна на Вах, който във финалния 12-и рунд с непозволени средства дори го свали на земята.
 
В крайна сметка Вах стана един от малкото боксьори, които са успявали да изкарат изправени на крака 12 рунда срещу Владимир Кличко, показал за пореден класа, за да спечели категорично срещата по точки и така да защити световните си титли в четири версии. След края Кличко получи поздравления лично от холивудската звезда Силвестър Сталоун, изгледал мача на живо и стискал палци на украинеца.