ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА!

Умопомрачителна печалба от $100 млн. се очаква от турнира по голф Volvo World Match Play Championsip в Каварна. Състезанието, което България получи ексклузивните права да организира, ще се проведе в комплекса „Тракийските скали“ в средата на май догодина. То ще се излъчва пряко от над 250 телевизии по целия свят, като зрителската аудитория, която специалистите прогнозират, че ще достигне, също е рекордна – 1,5 млр. души. Водещите американски канали CNN, NBC, ESPN и FOX Sports изпращат свои екипи у нас. По непотвърдени за момента данни ВИП-гост на проявата почти сигурно ще бъде Тед Търнър – медийният магнат, бивш съпруг на холивудската супезвезда Джейн Фонда и основател на CNN.
73-годишният милиардер няма да е единственото гръмко име, което ще акостира в страната ти по повод сбирката на каймака в голфа. Отлично информиран източник на вестник „ШОУ“ разкри, че в Каварна отсега се стягат как ще посрещнат признатия за най-добър баскетболист за всички времена в историята на играта Майкъл Джордън! Шесткратният шампион в НБА с Чикаго Булс и двукратен олимпийски шампион със САЩ от игрите в Лос Анджелис през 1984 г. и от Барселона през 1992 г. не пропуска нито едно състезание от световната верига и е запален фен на голфа покрай своя най-добър приятел Тайгър Уудс. Въздушния пътува с него до всяка точка от земното кълбо, когато не е ангажиран с бизнес начинания, но през май обикновено делата в неговия тим в НБА Ню Орлиънс обикновено вече са мудни. Хорнетс са сред слабаците в Лигата и дори милионите на Джордън не могат да променят този факт.
Тед Търнър, Майкъл Джордън, Тайгър Уудс, който разбира се, ще бъде сред най-големите атракции на „Тракийските скали“ край Каварна, а не обикновен наблюдател, очаквани като топъл хляб от организаторите. Освен Тайгър, който покрай семейните скандали и шумния развод, коствал му $ 750 млн., в България феновете на баровската игра ще се насладят на майсторството и на лидера в световната ранглиста Рой Макилрой. Ирландецът нашумя още повече през последната година и покрай любовната си връзка с тенисистката Каролин Вожнячки.

michael_jordan_tiger_woods.jpg
Точно 24 от първата десетка на планетата в професионалния голф ще се състезават край скалите на Каварна, а общият награден фонд, който те ще поделят помежду си, възлиза на почти 4 млн. евро. Това е повече с милион евро в сравнение с парите, за които звездите си оспорваха първото място в надпреварата през това лято.
 
Чакат за събитието
догодина Шон Конъри
и Джордж Клуни
 
Каймакът на Холивуд, предвождан от любимците на жените по света Шон Конъри, Джордж Клуни, Роберт де Ниро – чакайте и тях в Каварна, защото няма по-запалени от тях по голфа сред актьорите. Клуни, събрал симпатията на дамите по планетата с образа си на д-р Дъг Рос от култовия сериал „Спешно отделение“, бе гост и на последното издание на турнира, спонсориран от Volvo, който се проведе за първи път в Китай. Мистър Джеймс Бонд – Шон Конъри пък като кореняк островитянин бе в челото на зрителите на състезанията от световната верига, докато тя се приемаше на британска земя.
България може да се надява на невиждан по рода си бум на туризма по време на спортното събитие. Бройката туристи, която неотлъчно следва кервана на най-добрите голфъри, се определя на 8000 души на състезание. Това означава, че на северното черноморие, особено в региона на Каварна през май догодина няма да има свободно място. В продажба вече са пуснати и билетите.
България се наложи като елитна голф дестинация без да има нито един свой представител сред първите 1500 в света, коментират медиите. Това обаче не спря страната от Балканите да инвестира в свръхмодерни центрове и терени, за които в САЩ, разяжданата от най-тежката икономическа криза в историята си Испания и Великобритания могат само да мечтаят.
Домакинството на „Тракийските скали“ край Каварна се окачествява като мини революция в баровския спорт. От 1964 до 2009 г. неизменен организатор на Volvo World Match е прочутото старовремско английско игрище Уентуърт.
 
Наричат Каварна –
Пебъл бийч на Балканите
 
Каварна е сравнена с уникалния по рода си и превърнал се в нарицателно за красота плаж Пебъл Бийч, в Монтерей, щата Калифорния. Най-добрият терен за голф е разположен именно върху скалите му. В света има над 32 000 голф игрища, а 16 000 от тях са на територията на САЩ. При тази статистика признанието на България звучи солидно.
„Тракийските скали“ се простира върху 2000 дка между селата Божурец и Топола, на свлачищната тераса на Добруджанското плато, където питейната вода е най-скъпа в цялата ни страна.
Хотелската част е умопомрачителна – над сто 5-звездни апартамента, които са изникнали като гъби едва на 20 метра от морския бряг. Едномесечният наем на баровските жилища започва от 140 000 евро нагоре. Има и апартаменти за продан, но тяхната цена се пази в дълбока тайна и е въпрос на преговори на място, твърдят запознати в бранша. Нощувката на човек в обикновена двойна стая, с правото на безплатна закуска и оборудване за една игра на голф стартира от 145 евро на вечер, споделят от комплекса. Това обаче е цената извън активния сезон. От април нататък сумите скачат главоломно.
Билетите за надпреварата засега вървят сравнително евтино по интернет – по 20 евро на ден.
„Тракийските скали“ е третият голф комплекс в региона на Каварна след Blacksea Rama и Lighthouse, а общата сума на инвестициите са всичките надхвърля 320 млн. евро, разкрива кметът на града Цонко Цонев.

Thracian_Cliffs_golf.jpg
„Няма да намерите подобно райско кътче, където и да търсите по света“, хвали творението си голф легендата от ЮАР Гари Плеър. Самият той е шампион във веригата Volvo World Match в пет поредни години в периода 1965 – 1973. Плеър откри творението си на 4 юни миналата година. Той преряза лентата на игрището в компанията на премиера на България Бойко Борисов и на собственика на комплекса Красимир Гергов.
 
„Тракийските скали“
- инвестиция за 240 млн. евро
 
Построяването на „Тракийските скали“ поглъща инвестиция от 240 млн. лева и открива нови 300 работни места. Гари Плеър работи върху проекта в продължение на 3 години, а зад гърба си има опита от 325 голф терена, на които е бил дизайнер по целия свят.
От общия награден фонд от 4 млн. евро победителят на „Тракийските скали“ ще прибере почти половината. Отсега вървят залози и кой ще бъде той, а фаворит на букмейкърите е гаджето на тенис хубавицата Каролин Вожнячки – Рой Макилрой от Ирландия.
ВАЛЯ ЛЕНКОВА/ШОУ