ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА!

Манчестър Сити не успя да обърне у дома Аякс, с който завърши 2:2 в среща от четвъртия кръг на Група D. Така „гражданите” на практика загубиха шансовете си за излизане от групата или по-скоро евентуалното им класиране за 1/8-финалите на турнира вече не е само техни ръце. Холандският шампион дръпна комфортно в резултата с две попадения на Сим Де Йонг (8, 18), а Сити стигна до точката с голове на Яя Туре (22) и Серхио Агуеро (76). В последните секунди на срещата датският рефер Петер Расмусен откровено ощети английския първенец, след като не отсъди дузпа за нарушение срещу Балотели, а вместо това даде край на мача.
 
Домакините започнаха по-активно на „Етихад”, но в 8-ата минута Сабалета пропусна от изгодна позиция. Последваха кошмарни минути за „гражданите”, които допуснаха два нелепи гола. Първо в 10-ата минута капитанът на Аякс Сим Де Йонг се възползва от грешка на отбраната на Сити и вкара за 0:1. Осем минути по-късно отново Де Йонг шокира домакините, след като засече на близката глава с глава центриране от корнер на датския национал Ериксен и реализира за 0:2.  Все пак английският шампион бързо се върна в мача, след като в 22-ата минута Яя Туре овладя на гърди подаване отдясно и с акробатичен удар вкара страхотен гол за 1:2. Постепенно играчите на Роберто Манчини овладяха инициативата, но така и не успяха да стигнат до изравнително попадение до края на първата част.
 
След почивката Сити натисна, но защитата на холандския шампион се справяше добре. В 56-ата минута Сим Де Йонг бе близо до хеттрик, но Джо Харт улови коварния му удар от далечна дистанция. Грандът от Амстердам атакуваше опасно, но въпреки това английският първенец стигна до изравняване в 76-ата минута, когато влезлият като резерва Балотели асистира на Серхио Агуеро и аржентинецът бе точен за 2:2. Малко след това и самият Балотели имаше шанс да вкара и да направи обрата пълен, но ударът с глава на италианския национал бе спасен от Вермеер. Три минути преди края Един Джеко също пропусна от изгодна позиция да вкара победен гол за Сити. Секунди след това попадение на Агуеро бе спорно отменено заради засада. В самия край датският рефер Петер Расмусен не даде и чиста дузпа за домакините за нарушение срещу Балотели.
 
След ремито Манчестър Сити на практика губи шансове да излезе от групата, в която остава на последна позиция с 2 точки. Аякс е трети с 4 пункта, а на първите две места са Борусия (Дортмунд) с 8 точки и Реал (Мадрид) със 7 пункта. До края на груповата фаза остават два кръга.

mancity.jpgМанчестър СитиАякс 2:2аякс_1.jpg
 0:1 Сим Де Йонг (10), 0:2 Сим Де Йонг (18), 1:2 Яя Туре (22), 2:2 Серхио Агуеро (74)
 


Манчестър, “Етихад Стейдиъм”
Съдия: Петер Расмусен (Дания)

 
Манчестър Сити: 1.Харт, 4.Компани, 22.Клиши, 5.Сабалета, 33.Настасич, 8.Насри, 18.Бари (85 - 13.Коларов), 14.Хави Гарсия (46 - 45.Балотели), 42.Яя Туре, 32.Тевес (66 - 10.Джеко), 16.Агуеро
 
Аякс: 1.Вермеер, 4.Мойсандер, 17.Блинд , 3.Алдервейрелд, 24.Ван Рийн, 5.Поулсен (87 - 39.Фишер), 20.Шьоне (78 - 6.Енох), 10.Сим Де Йонг, 8.Ериксен, 49.Райън Бабел, 21.Буригтер (90+3 - 19.Сана)