Потопете се в света на статистиката!

Изминалата нощ западните държави отбелязаха празника на Вси светии, който е добил популярност с името Хелоуин. В последните години и у нас започна да се отбелязва този католически празник, но хората го свързват най-вече с обличането на костюми или маски.
 
В спорта също се използват лицеви маски, но те се носят в случай на лицево-черепно нараняване. Освен познатите предпазители при счупен нос и скула, във футбола са известни и протекторите на Петър Чех и Кристиан Киву, които повече приличат на шлемофон на танкист.
 
Агенция БЛИЦ реши да влезе в духа на празника и да покаже част от българските спортисти, появявали се с маска на терена.
 
Георги Иванов беше страшилище за ЦСКА, когато участваше за “Левски” във вечното дерби. Гонзо бележеше във вратата на “червените” с разбита и превързана глава, но най-страховит беше видът му на дербито на 9 май 2009 г., когато се появи на терена с предпазна маска заради счупена скула.

4.1.jpg
 
Няколко дни преди това защитникът на Беласица Велик Ирмиев беше на терена срещу “сините” също с протектор на лицето.

4.2.jpg
 
Вдъхновен от маската на Гонзо и шахматистът Веселин Топалов сложи такава по време на демонстративния мач между Чес Юнайтед и “Левски”. Това стана през 2009 г. преди провеждането на шахматния турнир “М-Тел Мастърс”.

4.3.jpg
 
Националът Светослав Дяков от Лудогорец също носеше предпазна маска. Това стана необходимо, след като халфът счупи скула по време на мач с Динамо (Загреб) от квалификациите на Шампионската лига.

4.4.jpg
 
Друг национал – Станислав Манолев, използва протектор на лицето в мачовете от Ередивизи през миналия сезон.

4.5.jpg
 
В началото на лятото волейболистките на Марица се снимаха с маски и златисти коси преди полуфинала на държавното първенство до 15 години

4.6_1.JPG
 
В края на сезон 2005/06 “Левски” отпразнува спечелването на шампионската титла по нетрадиционен начин. Играчите на “сините” излязоха в последния си мач от сезона с боядисани в синьо и бяло лица и коси.

4.7.jpg
 
Съвсем наскоро Димитър Бербатов показа на профила си във “Фейсбук” своя снимка, на която използва кислородна маска. По този начин Бербо се опитваше да форсира лечението на контузия.
4.8.jpg