Потопете се в света на статистиката!

Локомотив (Пловдив) и Литекс не успяха да си отбележат попадение в първия 1/16-финал от турнира за Купата на България. "Смърфовете" и "оранжевите" завършиха при резултат 0:0 и по този начин оставиха развръзката за реванша в Ловеч. Решителният мач ще е на 24 или 25 ноември.

Избраниците на Христо Стоичков само могат да съжаляват, че не взеха аванс от Локо (Пд). Гостите от Ловеч създадоха няколко положения пред вратата на домакините, но така и не успяха да поразят целта. Опитният страж на "смърфовете" Йордан Господинов изигра много силен мач и беше с основна заслуга за нулевото равенство. Както е известно, Господинов е бивш футболист на Литекс.

За днешния двубой наставникът на "оранжевите" Христо Стоичков заложи на оптималния си състав, без да пази силите на никого от основните си играчи. В игра след изтърпяно наказание се завърна капитанът Небойша Йеленкович, място в титулярната единадесеторка отново намери и младокът Симеон Славчев.

Двубоят започна очаквано оспорвано като първи домакините стигнаха до отлична ситуация за гол. В 11-ата минута стражът на "оранжевите" Илко Пиргов прояви блестящ рефлекс и спаси силния удар на Станислав Маламов, излязъл очи в очи срещу него. Гостите отвърнаха с 2-3 нелоши атаки, но Ваюши и Георги Миланов не успяха да затруднят Господинов. В 28-ата минута Бодуров засече с глава центриране от корнер, но ударът му профуча близо до дясната греда. Малко по-късно Страхил Попов центрира прострелно в пеналта, но Ваюши отново не намери пътя към мрежата. До края на полувремето Литекс продължи да бъде по-активен, но не успя да застраши вратата на пловдивчани.

Втората част започна с два 100-процентови пропуска за Литекс. Първо Александър Цветков бе изведен перфектно от албанеца Ваюши, но Йордан Господинов показа класа и спаси шута от упор на атакуващия халф. В 51-ата минута ситуацията се повтори. Този път Георги Миланов се отскубна от защитата, но Господинов внимаваше и се намеси решително. Стражът на домакините действа на висота и в 66-ата минута, когато пак Георги Миланов не успя да го преодолее. Шанс се отвори и пред Галин Иванов, изпуснал отблизо да открие резултата.

Литекс не спря да пропуска до последния съдийски сигнал. В 83-ата минута Галин Иванов нахлу по левия фланг и подаде към Герасим Заков, който обаче от изгодна позиция не успя да отбележи. После "оранжевите" излязоха трима на двама в наказателното поле на Локо (Пд), но не съумяха да си подадат и да завършат атаката с попадение - 0:0.

ЛОКО (Пд) - ЛИТЕКС 0:0

Мачът по минути
1 - svirkata.jpg Начало на срещата на "Лаута".
9 - jalt.jpg Жълт картон за Васил Божиков за фаул срещу Рангел Абушев.
11 - Блестяща проява на Илко Пиргов, който с майсторски рефлекс спасява силен удар на Маламов, излязъл очи в очи срещу него.
20 - Удобна позиция за директен обстрел на вратата от пряк свободен удар. Георги Миланов обаче стреля слабо и Йордан Господинов безпроблемно лови.
28 - Хубаво центриране от корнер, Николай Бодуров засича с глава, но топката профучава над гредата.
32 - Прострелно центриране на Страхил Попов в пеналта, където Армандо Ваюши опитва удар, но топката отново не уцелва вратата.
45 - Край на първото полувреме.

46 - svirkata.jpg Начало на второто полувреме.
46 - Армандо Ваюши пробива през центъра и извежда сам срещу вратаря Александър Цветков. Халфът стреля силно от упор, но Господинов спасява сигурен гол.
51 - Нов пропуск за Литекс. Този път вратарят Йордан Господинов се намесва отлично, спасявайки шут на Георги Миланов, който излезе сам срещу него.
59 - Центриране отдясно на Страхил Попов, Исмаил Иса стреля с глава, но Господинов отново безпроблемно лови.
66 - Поредна добра намеса на Господинов, който излиза предвидливо и спасява удар на Георги Миланов.
67 - smqna.jpg Христо Стоичков извършва първа смяна. Галин Иванов влиза на мястото на Армандо Ваюши.
71 - Нов пропуск на "оранжевите". Този път неточен удар на резервата Галин Иванов.
75 - smqna.jpg Герасим Заков заменя Исмаил Иса.
83 - Галин Иванов нахлува по левия фланг и подава на Заков, който обаче не успява да стреля точно фронтално срещу вратата.
90 - Край на мача. Локо (Пд) и Литекс не си отбелязаха - 0:0.

lok.jpg
ЛОКО (Пд): 22.Йордан Господинов, 6.Кирил Котев, 55.Мартин Кавдански, 15.Христо Стамов, 90.Стелиос Димитриу, 26.Николай Дюлгеров, 16.Христо Златински, 89.Станислав Маламов, 23.Даниел Георгиев, 4.Рангел Абушев, 9.Атанас Курдов
Резерви: 1.Стефано Кунчев, 5.Павел Ковачев, 33.Димо Атанасов, 19.Марин Петров, 24.Константин Мирчев, 95.Серафим Михайлов, 7.Николай Станков
Треньор: Стефан Генов

lit.jpg
ЛИТЕКС: 1.Илко Пиргов, 4.Васил Божиков, 16.Страхил Попов, 18.Илия Миланов, 33.Николай Бодуров, 6.Симеон Славчев, 17.Георги Миланов, 21.Александър Цветков, 23.Небойша Йеленкович, 14.Армандо Ваюши (67-77.Галин Иванов), 9.Исмаил Иса (75-10.Герасим Заков)
Резерви: 30.Евгени Александров, 3.Антон Недялков, 27.Момчил Цветанов, 77.Галин Иванов, 15.Томи Костадинов, 24.Едон Хасани, 10.Герасим Заков
Треньор: Христо Стоичков


Пловдив, стадион "Локомотив"
Съдия: Николай Йорданов