Цветана Пиронкова стартира със сладка победа в Турнира на шампионките, провеждащ се в зала "Арена Армеец". Първата ни ракета постигна много труден успех над силната китайка Цзе Джън в първата си среща от груповата фаза, записвайки пълен обрат в мача и надигравайки 29-ата в света с 2:6, 6:4, 7:6(4). Това беше и първата победа за Цвети срещу Джън, след като в предишните два мача сънародничката ни не беше спечелила дори и сет.

Интригуващият мач от Група "Средец" продължи 2 часа и 40 минути, а по трибуните в зала "Арена Армеец" имаше близо 6000 зрители, които бурно подкрепяха Пиронкова и след успеха й останаха много доволни.

Изключително емоционален и напрегнат бе последният сет, в който Цвети пропиля аванс от два пробива, преди да стигне до успех след тайбрек.

Двубоят започна сравнително равностойно и още от първата точка двете състезателки се вкопчиха в здрава битка. Първа възможност за пробив имаше Цвети, която в третия гейм поведе с 30:40, но за жалост точката за пробив не бе материализирана. Доста по-сериозна успеваемост показа Цзе Джън, която в следващите минути нанесе сериозен удар върху амбициите на Пиронкова. Китайката проби за 3:1, а после и за 5:1, при който резултат сервира за сета. Българката успя да върне единия пробив, но за повече нямаше сили. Така след 33 минути Цзе Джън поведе в резултата – 6:2.

Почивката оказа положително влияние върху българката, която след подновяването на играта бе значително по-агресивна. Пиронкова търпеливо дочака своя шанс и в петия гейм проби за 3:2, след което затвърди – 4:2. Радостта в българския лагер бе кратка, тъй като Цзе Чжън успя светкавично да върне пробива – 4:4. Отново Пиронкова обаче намери начин да излезе напред в резултата. С втория си пробив в двубоя пловдивчанката поведе с 5:4, след което със сервис на своя страна взе сета – 6:4.

Решителната трета част започна отлично за Пиронкова, която след два пробива поведе с 3:0. Китайката обаче върна пробивите и в крайна сметка се стигна до тайбрек, в който Цвети се наложи със 7:4 точки и хвърли в екстаз публиката в "Арена Армеец".

В сряда, не по-рано от 18:15 часа, Пиронкова ще излезе за втория си двубой от Група "Средец" - срещу Мария Кириленко.

С постигнатата победа над Цзе Джън първата ни ракета си гарантира 110 точки за световната ранглиста и 50 00 щатски долара от наградния фонд.