“Ботев” (Пловдив) и ЦСКА направиха равенство 1:1 в дербито на 10-ия кръг на “А” група. Двубоят се игра пред 15 хиляди зрители на стадион “Христо Ботев” в Пловдив. Това е най-посетеният мач от началото на сезона, като за пореден път агитката на “Ботев” доказа, че може да създаде неповторима атмосфера на трибуните. Капитанът на “канарчетата” Иван Цветков откри резултата от дузпа в 42-ата минута, а бившият нападател на Локомотив (Пловдив) Тасио изравни в 80-ата. След равенството пловдивчани запазиха третото място в класирането с 20 точки, ЦСКА е четвърти с 18.

Треньорът на “Ботев” (Пловдив) Ферарио Спасов заложи на обичайния състав от последните мачове. В защита започнаха отдясно Йордан Христов, Ангел Рахов и Бобан Грънчаров в центъра и Артур Енрике отляво. И днес Феро предпочете Рахов вместо опитния Асен Караславов. В центъра на терена “канарчетата” започнаха с вътрешните халфове Томаш Иршак и Рубен Паласуелос, а по крилата действаха Мариян Огнянов и Тодор Неделев. На върха на атаката беше Вандер Виейра, а зад него Иван Цветков.

Стойчо Младенов направи две наложителни промени в стартовия състав. Вдясно в защитата на мястото на наказания Иван Бандаловски титуляр излезе Джереми Родригес. Другите трима в отбрана бяха Апостол Попов, Пламен Крачунов и Михаил Венков. В средата на терена отново започнаха Лукас Саша и Тодор Янчев. По крилата за ЦСКА стартираха Нджонго Присо и голмайсторът от дербито с “Левски” Серж Нюаджи. За първи път от началото на сезона Мишел Платини поведе атаката, а зад него му помагаше Абел Анисе.

0000000000000000000000000012.jpg

Първото полувреме се игра на високо темпо, двата отбора организираха бързи атаки и зарадваха хилядите фенове по трибуните. В 15-ата минута Артур Енрике отправи първия много опасен удар към вратата на ЦСКА от наказателното поле, но стражът Томаш Черни изби в корнер. В 19-ата минута гостите пропиляха първото си чисто положение. След центриране отляво на Нюаджи, Платини и Присо не успяха да засекат топката, тя се отклони в левия страничен стълб, но не влезе във вратата. След този момент “червените” овладяха центъра на терена и имаха превес. Мишел Платини беше най-активен за ЦСКА, създаде много проблеми на защитата на “Ботев”. Бразилецът пробваше да стреля от всякаква позиция, надскачаше винаги защитата на домакините. Абел Анисе обаче се загуби и не му помагаше в предни позиции. Същото се отнасяше и за героя от дербито с “Левски” Серж Нюаджи. Младият тогоанец не бе така активен, не успя с нищо да напомни за доброто си представяне срещу “сините” в миналия кръг.

Лукас Саша и Тодор Янчев бяха на обичайното си добро ниво. Бразилецът се движеше много в центъра на терена, постоянно опитваше извеждащи пасове към крилата и се понрави с действията си. Голямата мъка за ЦСКА беше десният защитник Джереми Родригес. Именно той направи дузпата в 41-ата минута. След двойно подаване между Иван Цветков и Вандер Виейра бранителят на “червените” задържа за ръката Цветков в наказателното поле. Съдията Таско Тасков даде дузпа, която потърпевшият Иван Цветков превърна в гол. Родригес направи още много грешки, не покриваше зоната си и често подаряваше топката на играчи на “Ботев”. През първото полувреме за “Ботев” много добре играха Вандер Виейра и Иван Цветков, които показаха сработеност в атака. Крилата Мариян Огнянов и Тодор Неделев също помогнаха за доброто лице на “канарчетата”.

000000000000000000000014.jpg

През второто полувреме продължиха бързите атаки и на двата отбора, както и грешките на Джереми Родригес. В 59-ата минута защитникът подари топката на Вандер Виейра, той нахлу мощно в наказателното поле и се наложи капитанът Тодор Янчев да го спира с нарушение. Малко след това Стойчо Младенов започна да променя състава, първо пусна Сержиньо на мястото на Нюаджи, а по-късно предприе риск, извади Тодор Янчев и вкара централния нападател Тасио. В 69-ата минута Присо имаше шанс да стреля от малкото наказателно поле, но се забави и не успя. Камерунецът за пореден мач показваше желание за игра, но в последния момент не му спореше, или не можеше да отправи добър пас, или стреляше лошо. В 72-ата минута Михаил Венков засече центриране отдясно, но с глава стреля в гредата. През второто полувреме футболистите на “Ботев” добре разтваряха играта по крилата, атакуваха масирано и бързо, с което объркваха защитата на ЦСКА.

Направените смени от страна на Стойчо Младенов дадоха резултат. В 80-ата минута едната резерва Сержиньо центрира от пряк свободен удар и друг влязъл през втората част Тасио изравни за 1:1. Бразилецът майсторски се измъкна на предната греда и с крак засече топката във вратата на Ернестас Шеткус. Ферарио Спасов опита да освежи атаката, вкарвайки Хабиб Бамого и бившия футболист на ЦСКА Станислав Костов. Стойчо Младенов отвърна със смяна Джереми Родригес – Александру Пакурар. Няколко минути след гола Тасио можеше да се превърне в герой за “армейците”. След центриране на Присо отдясно нападателят абсолютно сам срещу вратаря не успя да вкара с глава, а прати топката в аут. В оставащите минути и двата отбора не създадоха нищо опасно и поделиха по една точка.

Двубоят по минути ТУК

БОТЕВ (ПЛОВДИВ) - ЦСКА 1:1
1:0 Иван Цветков (42-дузпа), 1:1 Тасио (80)

2_13.jpg
Ботев (Пловдив): 
23.Ернестас Шеткус, 11.Йордан Христов, 14.Ангел Рахов, 5.Бобан Грънчаров, 26.Артур Енрике, 16.Томаш Иршак, 10.Рубен Паласуелос, 7.Мариян Огнянов, 8.Тодор Неделев (75 - Петър Атанасов), 10.Иван Цветков (87 - Станислав Костов), 9.Вандер Виейра (86 - Хабиб Бамого)
Резерви: 1.Христо Иванов, 89.Стефан Станчев, 3.Асен Караславов, 90.Петър Атанасов, 18.Станислав Костов, 9.Хабиб Бамого, 6.Костадин Дяков
Треньор: Ферарио Спасов
Контузени: Няма; Наказани: Няма


cska.JPG

ЦСКА: 12.Томаш Черни, 2.Джереми Родригес (84 - Александру Пакурар), 19.Апостол Попов, 66.Пламен Крачунов, 4.Михаил Венков, 8.Лукас Саша, 5.Тодор Янчев (69 - Тасио), 99.Нджонго Присо, 14.Серж Нюаджи (63 - Сержиньо), 17.Абел Анисе, 23.Мишел Платини
Резерви: 88.Благой Макенджиев, 10.Сержиньо, 20.Александру Пакурар, 25.Ангел Грънчов, 24.Тенгариня, 29.Тасио, 15.Станко Йовчев
Треньор: Стойчо Младенов
Контузени: Антон Карачанаков, Костадин Стоянов, Нилсон Антонио; Наказан: Иван Бандаловски


Стадион: "Христо Ботев" - 15 000 зрители
Съдия: Таско Тасков
Жълти картони: Бобан Грънчаров ("Ботев"); Пламен Крачунов, Джереми Родригес, Апостол Попов, Тодор Янчев, Сержиньо (ЦСКА)

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В "А" ГРУПА

КЛАСИРАНЕТО В "А" ГРУПА