Аякс изненадващо обърна като домакин английския шампион Манчестър Сити с 3:1 в среща от третия кръг на Група D в Шампионската лига. Гостите поведоха с гол на Самир Насри (22), но холандският шампион спечели трите точки след попадения на Сим де Йонг (45), Никлас Мойсандер (57) и Кристиан Ериксен (68).
 
Мачът на „Амстердам Арена” започна с домакински натиск, но все пак защитата на „гражданите” успя да се справи с набезите на нападателите на Аякс. Така се стигна до 22-ата минута, когато противно на събитията на терена Сити поведе в резултата, след като Джеймс Милнър подаде към Самир Насри, който вкара страхотно попадение за 0:1. Този гол не стресна гранда от Амстердам и играчите на Франк Де Бур отново се хвърлиха в атака да търсят изравнителното попадение и успяха да го постигнат. В последните секунди на първата част Сим де Йонг с бомбен шут от около 18 метра препарира Джо Харт за 1:1.
 
Веднага след почивката гостите имаха шанс отново да поведат, но Серхио Агуеро не успя да преодолее Кенет Вермеер. Отговорът на Аякс дойде в 57-ата минута, когато след центриране на Кристиан Ериксен топката бе засечена с глава от бранителя Никлас Мойсандер за пълния обрат – 2:1. След гола домакините не се прибраха да бранят крехкия си аванс, а продължиха да атакуват. Така в 68-ата минута след грешка на Гарет Бари в центъра на терена топката попадна в краката на Кристиан Ериксен, който със самостоятелна акция доведе нещата до 3:1. След удара на датския национал топката рикошира в крак на бранител на Сити и заблуди вратаря Джо Харт. До края на мача не се случи нищо интересно и Аякс напълно заслужено записа първия си успех в Шампионската лига за този сезон.
 
След победата си Аякс има 3 точки и е на трето място в групата, докато Манчестър Сити заема последната позиция само с една точка. 
 
аякс_1.jpgАякс – Манчестър Сити 3:1mancity.jpg
 0:1 Самир Насри(22), 1:1 Сим де Йонг (45), 2:1 Никлас Мойсандер (57), 3:1 Кристиан Ериксен (68)
 


Аякс: 1.Вермеер, 4.Мойсандер, 17.Блинд, 3.Алдервейрелд, 24.Ван Рийн, 5.К.Поулсен, 20.Шьоне, 10.Сим де Йонг, 19.Сана, 8.Ериксен, 49.Бабел

Манчестър Сити: 1.Харт, 4.Компани, 2.Ричардс, 6.Лескът, 22.Клиши, 8.Насри, 18.Гарет Бари, 7.Милнър, 42.Яя Туре, 16.Агуеро, 10.Джеко
Амстердам, “Амстердам Арена”
Съдия: Свейн Одвар Моен (Норвегия)


 
 
ВСИЧКО ЗА ШАМПИОНСКАТА ЛИГА - ТУК
ВСИЧКО ЗА ГРУПОВАТА ФАЗА НА ТУРНИРА - ТУК