"Ботев" (Пловдив) постигна победа с 1:0 като гост на Литекс в Ловеч в един от най-интересните мачове от 9-ия кръг на "А" група.

Вандер Виейра реализира единственото попадение в срещата. Бразилецът се разписа в 45-ата минута за радост на над 1500 фенове на "канарчетата". С трите точки "Ботев" (Пд) събра 19 и измести ЦСКА от 3-ото място. "Армейците" биха вчера "Левски" с 1:0 и имат 17. Лидерът Лудогорец е с 25 точки, "сините" са с 22. Литекс пък остана пети с 14.

В интересния и динамичен сблъсък в Ловеч "оранжевите" в пореден мач изпуснаха множество чисти положения, което не им позволи да се поздравят с успеха.

Христо Стоичков започна двубоя с обичайната си напоследък единадесеторка, като на мястото на наказания Александър Цветков в средата на терена бе гласувано доверие на 19-годишния юноша от школата Симеон Славчев. В атака за домакините стартираха Армандо Ваюши, Исмаил Иса, Галин Иванов и Георги Миланов. За "канарчетата" пък нападаха Иван Цветков, подпомаган от Тодор Неделев, Вандер Виейра и Мариян Огнянов.

Двата тима стартираха предпазливо двубоя и първите 30-ина минути сериозни голови положения липсваха. Иса не успя да стреля точно от близка дистанция, а на отсрещната врата "оранжевата" защита се справи на два пъти с рейдовете на бразилеца Вандер. В 29-ата минута Георги Миланов бе близо да открие резултата. Националът получи топката пред наказателното поле, технично се освободи от опеката на двама бранители, но ударът му мина близо до лявата греда. Малко по-късно на добра позиция се озова и Неделев от гостите, но Илия Миланов майсторски го блокира миг преди да шутира. В последната минута на полувремето "канарчетата" успяха да поведат след технично изпълнение на Вандер Виейра, който се измъкна от отбраната и хладнокръвно се разписа - 0:1.

Литекс излезе след почивката решен да обърне развоя на срещата. В 48-ата минута Георги Миланов стреля опасно от границата на пеналта, но стражът Шеткус прояви рефлекс и спаси.

Малко преди това пък съдията Ивайло Стоянов за кратко прекрати срещата. Причината бяха ултрасите на "Ботев" (Пловдив), които запалиха множество факли, а доста от тях полетяха към терена.

До 60-ата минута преднината на гостите оставаше непроменена, което принуди Камата да усили нападателнта мощ, пускайки в игра тарана Герасим Заков, който с първото си докосване на топката за малко не се разписа. В 65-ата вратарят на гостите Ернестас Шеткус отново показа класа, отразявайки страховит удар по диагонала на Ваюши. Три минути след това обаче, албанецът направи непростим пропуск. Той се озова сам срещу вратата, но необезпокояван от никого стреля много неточно.
Литекс не спря да атакува до края. В 75-ата възможност за обстрел се предостави и на Васил Божиков, но и той не успя. В игра за домакините се появиха още двама нападатели - Костадин Башов и Папис Дембо Коли, но и те не успяха да помогнат. Гостите хитро бранеха преднината си и разчитаха само на контраатаки. При една от тях се наложи и Пиргов да прояви рефлекс, спасявайки силен изстрел на резервата Димо Атанасов.

В даденото от съдията 5-минутно продължение на срещата Литекс натика съперника в неговата половина. Буквално в последните секунди масираният натиск на "оранжевите" доведе до меле пред вратата, но изравнителен гол така и не падна и "Ботев" начело с Ферарио Спасов взе трите точки от Ловеч. А както е известно, Феро пое "канарчетата" именно, след като напусна Литекс, където беше шеф на ДЮШ, а преди това и старши треньор на "оранжевите".

Мачът по минути ТУК

ЛИТЕКС - "БОТЕВ" (Пд) 0:1
0:1 Вандер Виейра (45)

lit.jpg
ЛИТЕКС: 1.Илко Пиргов, 4.Васил Божиков, 16.Страхил Попов, 18.Илия Миланов, 33.Николай Бодуров, 6.Симеон Славчев (88-13.Папис Дембо Коли), 17.Георги Миланов, 23.Небойша Йеленкович, 77.Галин Иванов (60-10.Герасим Заков), 9.Исмаил Иса, 14.Армандо Ваюши (81-7.Костадин Башов)
Резерви: 30.Александър Конов, 2.Кирил Динчев, 3.Антон Недялков, 7.Костадин Башов, 10.Герасим Заков,
13.Папис Дембо Коли, 24.Едон Хасани
Треньор: Христо Стоичков


2_13.jpg
"БОТЕВ" (Пд): 23.Ернестас Шеткус, 11.Христов, 14.Ангел Рахов, 5.Бобан Грънчаров, 26.Енрике, 16.Томас Иршак, 10.Рубен Паласуелос, 8.Тодор Неделев, 7.Мариян Огнянов (80-), 19.Иван Цветков, 9.Вандер Виейра (73-92.Хабиб Бамого)
Резерви: 1.Христо Иванов, 3.Асен Караславов, 6.Костадин Дяков, 18.Станислав Костов, 89.Стефан Станчев, 90.Димо Атанасов, 92.Хабиб Бамого
Треньор: Ферарио Спасов


Ловеч, Градски стадион
Съдия: Ивайло Стоянов
Жълти картони: Небойша Йеленкович, Николай Бодуров, Симеон Славчев (Литекс); Ангел Рахов, Бобан Грънчаров, Мариян Огнянов, Вандер Вийера, Хабиб Бамого ("Ботев")

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В "А" ГРУПА

КЛАСИРАНЕТО В "А" ГРУПА