Чехия и България завършиха наравно 0:0 в световна квалификация от група “В”. Двубоят се игра на стадион “Генерали Арена”, от който не пазим добри спомени. През 2001 година съоръжението носеше името “Летна”, а нашите загубиха с 0:6. Днес обаче момчетата на Любослав Пенев изиграха добър мач и спокойно може да съжаляват, че не взеха повече от една точка. През 1988 година победихме Чехословакия с 2:0, а от тогава в три поредни двубоя записахме три загуби (0:6 и 0:1 в квалификациите за Световното през 2002 и 1:3 в контрола през 2004 година).

В другия мач от нашата група Италия победи Дания с 3:1. Това бяха последните двубои за годината в квалификационната група. След тях лидер е Италия с 10 точки, България е на второ място с 5 след победа над Армения и три равенства - срещу Италия, Чехия и Дания. Чехия остава с 4, Армения е с 3, Дания е на пето място с 2 точки след, а Малта е без спечелени точки. Следващата ни квалификация е през месец март 2013 година – в София срещу Малта.

Двата отбора си размениха по две чисти голови положения, като нашите бяха по-чисти и липсата на късмет и малко повече майсторство ни попречи да помислим за повече от равен. В последните секунди на първото полувреме Николай Бодуров с глава прати топката на сантиметри покрай десния страничен стълб, като и Манолев можеше с шпагат да добави. В началото на втората част Георги Миланов оставен сам в наказателното поле също с глава не успя да уцели вратата. Чехите натиснаха след 70-ата минута, когато първо Иван Иванов изчисти от голлинията удар с глава на Томаш Сивок. В 74-ата минута Николай Михайлов изби коварен удар на Дарида. В 82-ата минута Йордан Минев също се намеси решително, след като Николай Михайлов излезе да пресрещне съперник в наказателното поле, но не успя и топката тръгна застрашително към голлинията.

Като цяло чехите не предложиха нищо опасно, не затрудниха кой знае колко българската отбрана, липсваше им идея в играта. Слабата игра принуди феновете да освиркат любимците си. На трибуните на “Генерали Арена” имаше и над 1500 българи, които не спряха да подкрепят нашия отбор. Привържениците няколко пъти изпълниха химна и създадоха приятна атмосфера на стадиона.

Любослав Пенев заложи на интересен стартов състав. В защита отдясно започнаха Йордан Минев, в средата Николай Бодуров и Иван Иванов, а отляво Петър Занев. Той замени наказания Веселин Минев. В средата на терена се завърна Светослав Дяков, който не игра с Дания заради наказание за червен картон от мача с Армения. Заедно с него в триъгълник се оформиха Владимир Гаджев и Георги Илиев. При атаки на чехите Дяков и Гаджев действаха като двойка опорни халфове, а Георги Илиев им помагаше. При наши атаки футболистът на Черно море излизаше в предни позиции и подкрепяше Ивелин Попов, който беше изнесен сам в предни позиции. По крилата стартираха Станислав Манолев и Георги Миланов. Любопитното е, че Любослав Пенев в четвърти мач заложи на четвърти вариант за нападението. В предишните три квалификации селекционерът разчиташе на Емил Гъргоров, Илиян Мицански и Димитър Рангелов.

zanev.jpg

През първото полувреме играта беше равностойна. Нашите започнаха добре, не позволиха на чехите да упражнят домакински натиск. Първото и най-опасно положение за Чехия дойде в 9-ата минута. След двойно подаване в зоната на Петър Занев Ирачек центрира в наказателното поле, Николай Михайлов отклони топката с ръка, а зад него дебнеше играч на домакините на опразнената врата. Българските национали изиграха много добро първо полувреме в тактически план. Нашите не допуснаха нито една грешка, стояха изключително дисциплинирано и добре подредено на терена. Схемата на “трикольорите” беше по-дефанзивна, нашите бяха по-прибрани в половината си, но имаха и своите шансове. Ивелин Попов беше сам в предни позиции, но сновеше по цялото нападение и създаде много работа на чешките защитници. Единствената забележка в играта на капитана беше, че задържаше прекалено много топката и не търсеше комбинации със съотборници или грешеше в последния пас.

В първите петнайсетина минути Георги Илиев стреля от границата на наказателното поле, а Йордан Минев проби отдясно, центрира, но Ивелин Попов не успя да се пребори за високата топка в наказателното поле. Именно десният фланг на нашите беше много активен, Минев и Манолев си партнираха чудесно. В 34-ата минута Манолев проби отдясно, центрира остро, но Чех улови пред погледа на Ивелин Попов. В 37-ата минута Петър Занев се подхлъзна на мекия терен и получи контузия. Защитникът не успя да довърши полувремето и беше заменен от Илия Миланов. Футболистът на Литекс заигра отдясно, а Йордан Минев мина като ляв бранител. В 45-ата минута България пропусна най-чистото положение за първата част. След центриране на Георги Илиев отдясно Бодуров засече с глава, отправи топката към вратата, но тя излезе на сантиметри покрай десния страничен стълб в аут. Станислав Манолев се хвърли на шпагат, но не успя да я засече. За цяло полувреме домакините от Чехия не направиха кой знае какви опасни атаки, не стреляха към вратата и с нищо не затрудниха българската защита.

ivan_ivanov.jpg

Второто полувреме започна прекрасно за България. В 51-ата минута Георги Миланов пропусна чисто положение. Манолев центрира отдясно, полузащитникът остана сам в наказателното поле и с глава стреля, но прати топката покрай вратата. До него беше и Георги Илиев, който също можеше да отиграе. Натискът на нашите принуди селекционера на Чехия Михал Билек да направи двойна смяна. Специалистът пусна в игра Владимир Дарида и Мачей Видра. Любослав Пенев отговори с офанзивна смяна. От игра излезе Владимир Гаджев, а на негово място се появи Валери Божинов. Така схемата на нашите придоби следния вид, Светослав Дяков и Георги Илиев останаха в средата, но Георги Миланов се върна малко по-назад, за да им помага. Ивелин Попов заигра отляво, където действаше в последните мачове. След 65-ата минута чехите продължиха да играят много слабо. На моменти безидейната им игра минаваше в дълги подавания в защита, което накара публиката да освирка любимците си.

В 70-ата минута дойде първата опасност за българите през втората част. След центриране в наказателното поле Николай Михайлов изпусна топката, Сивок я насочи с глава към вратата, но на голлинията Иван Иванов изчисти. Нашите претендираха за нарушение срещу стража, а заради реплики Иван Иванов си изкара жълт картон. Последва далечен удар на Георги Миланов, но топката мина над вратата. В последните петнайсетина минути чехите упражниха натиск. В 74-ата минута Николай Михайлов спаси първия опасен удар към вратата си, дело на резервата Дарида. Стражът ни беше напуснал очертанията на вратата и изби с една ръка в корнер. В 76-ата минута Любослав Пенев извади Ивелин Попов и пусна Александър Тонев с цел да освежи атаката и да търси пробив в защитата на съперника. В последните минути обаче нашите се прибраха в своята половина, чехите натиснаха сериозно, но не успяха да стигнат до попадение. Едно разбъркване и силен шут на Кадлец изчерпаха шансовете за домакините.

Двубоят по минути ТУК

КЛАСИРАНЕ В ГРУПАТА

ЧЕХИЯ - БЪЛГАРИЯ 0:0
 
facr.jpg
Чехия: 1.Петър Чех, 2.Теодор Гебре Селасие, 6.Томаш Сивок, 3.Михал Кадлец, 18.Давид Лимберски, 12.Франтишек Райторал (58 - Владимир Дарида), 17.Томаш Хюбшман, 13.Ярослав Плашил, 19.Петър Ирачек, 9.Ян Резек (80 - Давид Лафата), 20.Томаш Пекхарт (58 - Мачей Видра)
Резерви: 16.Ян Лащувка, 23.Ярослав Дробни, 4.Марек Сухи, 5.Роман Хубник, 11.Милан Петържела, 7.Йозеф Хушбауер, 22.Владимир Дарида, 8.Матей Видра, 21.Давид Лафата
Контузен: Росицки; Наказани: няма
 

България: 13.Николай Михайлов, 6.Йордан Минев, 5.Николай Бодуров, 15.Иван Иванов, 4.Петър Занев (41 - 16.Илия Миланов), 21.Светослав Дяков, 18.Владимир Гаджев (61 - Валери Божинов), 2.Станислав Манолев, 22.Георги Илиев, 17.Георги Миланов, 9.Ивелин Попов (76 - Александър Тонев)
Резерви: 1.Владислав Стоянов, 12.Стоян Колев, 16.Илия Миланов, 11.Димитър Рангелов, 3.Михаил Венков, 4.Александър Александров, 14.Христо Златински, 20.Александър Тонев, 23.Стефан Велев, 7.Иван Стоянов, 10.Валери Божинов, 19.Илиян Мицански
Контузен: Емил Гъргоров; Наказани: Веселин Минев, Иван Бандаловски

Прага,
“Генерали Арена”
Съдия: Владислав Безбородов (Русия)
Жълти картони: Теодор Гебре Селасие (Чехия); Светослав Дяков, Георги Илиев, Иван Иванов, Йордан Минев (България)