Нападателят на националния ни отбор Валери Божинов даде интервю в ТВ7. Футболистът говори от Правец, където “трикольорите” са на лагер, а сега им предстои втората тренировка за деня. В понеделник сутринта нашите заминават за Чехия. Във вторник (16 вторник) от 21:00 часа българско време е световната квалификация от група “В” Чехия – България.

“Дай боже така да продължаваме и във вторник вечерта след мача в Прага да зарадваме нашите фенове, както го правим досега. И дай Боже да постигнем успех, ще ни бъде трудно, но вярваме в качествата си и отбора”, започна Божинов.

-Какво е настроението след мача с Дания?
-Всичко е о`кей. Настроение винаги е имало, откакто треньор е Любо Пенев. Знаеш, когато има успехи, има победи, нормално всичко да е о`кей.

-Какво промени Любо Пенев в националния отбор, той ли е най-добрият мотиватор в сравнение с останалите треньори?
-Аз мога да говоря само за него. Той е лидер във всяка едно отношение, не само като треньор, а и като футболист. Това негово лидерство го пренася и на нас. Промени дисциплина, много неща. С идването си каза, така и така, ще правите така и така. Нормално, треньорът изисква дадени неща, ние трябва да изпълняваме.

-Вярно ли, че Пенев провежда много сериозни тренировки?
-Няма почивка, дали ще има видео, или две тренировки. Постоянно си в движение, при него няма релакс или почивка. Дава задачи на футболистите. Ето, виждаш, 48 часа преди мача имаш две тренировки. Голям професионализъм, това е национален отбор, а не клубен, за да е ежедневно с нас. Нормално е да иска повече време да сме заедно и да тренираме два пъти.

-Повлия ли съдията на двубоя с Дания?
Ако не беше показал този червен картон, съм сигурен и убеден, че резултатът нямаше да е 1:0, а 2:0 или 3:0 в наша полза. Съдията помогна на датчаните, защото да играеш 60 минути с човек по-малко, не е лесно. Колегите ми се справиха добре. Изгубихме 2 точки, но това е футболът. Надявам се това, което пропуснахме срещу Италия и Дания, да го вземем в Прага. Говоря така, защото го мисля, убеден съм, че ще се зарадваме с успех.

-Значи отивате в Чехия за победа?
-Ако не отиваме за победа, по-добре да не тръгваме. Мисля, че всички, които сме тук, мислим по един и същи начин, за победа. Много неща се промениха, след като Любослав Пенев е тук, нагласа, дисциплина. Ние мислим само за успехи и победи. Фактите са налице, говорят. Всичко е о`кей, добре е, имало е резултати, успехи. Надявам се така да продължаваме. Всичко зависи от нас и колектива.

-Възможно ли е срещу нас българите да има световен или европейски заговор и да не играем на голямо първенство. Например да си кажат, една бедна България няма какво да прави на такъв форум?
-Може. Ще дам пример с човека облечен в черно в петък вечерта. Той беше французин. Върни лентата назад, какво стана на “Парк де Пренс”. Не мисля, че те са го забравили това нещо цялата френска нация. Факт е, че 94 година с треньор Любо Пенев (б.р. - бърка, явно иска да каже Димитър Пенев), идват четвъртите в света да управляват. Този успех от САЩ не са го забравили. Любо е играл на световно, европейско, бил е в хубавите години на футбола в България. Надявам се с моите колеги да се представим добре. Ще бъде трудно, но ако сме едно и има колектив, може да постигнем този успех, който те са постигнали. Трудно е, но човек иска ли, вярва ли, понякога сънищата се реализират.

-Какво се случи, изглеждаш прероден?
-На 26 години съм, може би човек като помъдрява и с години така расте и натрупва опит и вижда много неща в живота и футбола, нормално е да се променя. По някой път има хора, които се променят за добро, мотивиран съм, изгарям за игра. Дали е било в клубен отбор или национален отбор. Сега се чувствам добре, мотивиран, настъпва времето за успехи в личен план, говоря за себе си. Надявам се да ги постигна. Най-вече да съм жив и здрав. Ако всичко е о`кей и главата ти е чиста, може да постигнеш успехите. Сега се наслаждавам на Любо Пенев, на Стоичков, Михайлов, на Лечков, на техните успехи, които са имали на клубно и национално ниво.

-Има ли някакъв мотиватор около тебе, жена ти или децата ти?
-Навлизаме в тема, в която не искам да говоря. По-хубаво от семейството няма, да те кара да се вложиш, да се мотивираш.

-Бяхте доста национали на една снимка, всички бяхте прегърнати, усмихнати. Означава ли това, че в националния отбор има спортсменски дух?
-Ти сам отговори на този въпрос, това е едно голямо семейство и колектив.

-Ювентус, Фиорентина и Манчестър Сити. Кога ще дойде времето, в което ти ще се завърнеш в отбор от такъв ранг?
-Работя по тази тема, по това нещо. Надявам се да е скоро. Сега играя във Верона, във втора дивизия в Италия, ще дам всичко от себе си, за да го направим. Всичко е плод на труд, професионализъм, работа, почивка, спане, всичко е едно. Един комплекс. Ако всичко това го спазваш, животът ще те награждава. Ако не си професионалист и гледаш на нещата просто, ей така, нищо няма да постигнеш. Аз знам какво искам, поставил съм си за цел, ще ми бъде трудно, но в този живот лесно няма.

-Усещал ли си негативно отношение към теб като българин, когато си бил в Англия или Италия.
-Моят характер е малко твърд и не позволявам на чужденците да ме мачкат. Отивам в отбори и винаги съм бил, не казвам лидер, но съм държал на себе си и не съм позволявал да мачкат България. Хората ме уважават това, което съм. Навсякъде знаят за Стоичков, Балъков, Пенев, Михайлов. Говоря за футбола. Знаят, че Христо Стоичков е печелил “Златната топка”, че Любо Пенев е бил голмайстор в Испания. От политика не разбирам, но с идването на новия ни премиер Борисов, прави всичко възможно всичко да ни е о`кей. Сигурен съм, че ще промени доста неща в България. Трябва да му помагаме както ние, така и останалите. Говорим за пътища, заплати на хората, индустрия. С неговото идване се промениха доста неща и това е правилният човек. Няма спорт, на който да не е помогнал – волейбол, зала направи, помага на футболни отбори, на бокса, на Олимпиадата помага.

-Някои ще ти опонират, че го прави с държавни пари?
-Независимо как ги дава, той не ги дава за себе си, а за спорта, за всички. Човекът си върши добре работата. Не съм аз човекът, който да определя нещата, но се вижда промяна. Надявам се да продължи да помага на футбола.

-Защо твоите предшественици не успяха на ниво национално ниво?
-Не съм аз човекът, който трябва да определя дали са успели, или не. Един път се класираха на Европейско и това беше. Не мога да ти кажа. Аз може да имам мое мнение, но не трябва да го казвам. Доста мачове изиграха, опитахме се да направим нещо, не стана. Доста проблеми имаше, но всеки един от себе си е дал нещо на България и националния отбор. Това са хората, които представляват България пред света и ще продължат да го правят.