Берое постигна доста изненадваща победа с 2:1 при гостуването на "Ботев" (Пловдив) в Битката за Тракия. Двубоят от 6-ия кръг на "А" група се игра при страхотна атмосфера, създадена от около 10 000 зрители, заели места по трибуните на стадион "Христо Ботев".

Преди началото на срещата публиката и главните действащи лица на терена почетоха с минута мълчание годишнината от трагедията в Катуница и паметта на загиналите там Ангел Петров и Павел Толев.

На "Колежа" се надяваха и днес да имат поводи за радост, но гостите от Стара Загора изненадващо се представиха на много високо ниво и успяха да си тръгнат с трите точки, нанасяйки първо домакинско поражение за "Ботев" след завръщането в "А" група. Елиаш Да Силва и Георги Андонов вкараха за Берое, а за "канарчетата" точен беше Иван Цветков малко преди края.

Селекцията на Ивко Ганчев игра с човек по-малко цяло второ полувреме, след като в добавеното време на първата част Стефан Велев беше изгонен за втори жълт картон. Съдията Николай Йорданов имаше много работа, показа доста жълти картони, а в края на двубоя постоянно беше атакуван от домакините с различни претенции. Една от тях беше за дузпа, след като останаха съмнения, че футболист на Берое игра с ръка в наказателното си поле. Йорданов обаче беше категоричен и не посочи бялата точка. Реферът дори изгони Александър Александров в добавеното време, след като спортният директор на "канарчетата" не сдържа нервите си и бурно протестира срещу съдийството.

Привържениците на "Ботев" отново създадоха прекрасна атмосфера на „Колежа”, но въпреки това представянето на отбора бе далеч от показаното в предишните 5 мача, в които селекцията на Ферарио Спасов извоюва 10 точки и си заслужи една от челните позиции.

Първата опасност пред една от двете врати дойде в 10-ата минута, когато Тодор Неделев направи дълъг рейд и шутира силно извън наказателното поле, но топката профуча малко над напречната греда. Четири минути по-късно гостите откриха, след като „жълто-черната” отбрана и вратарят Шеткус не реагираха добре на центриране от свободен удар и позволиха на Елиаш Да Силва да вкара с глава за 0:1.

Едва в 35-ата минута "Ботев" стигна до удар в очертанията на вратата, след като Бобан Грънчаров засече с глава, но право в ръцете на Кирил Акалски. Последва натиск на „канарчетата”, но първо никой не засече топката след прострелно центриране на Вандер Виейра, а малко по-късно мерникът на Неделев отново изневери. В самия край на полувремето Георги Андонов изпълни опасно пряк свободен удар, но не уцели вратата.

В допълнителното време на първата част Берое остана с човек по-малко. Полузащитникът Стефан Велев получи втори жълт картон и остави отбора си с човек по-малко за втората половина от мача. "Ботев" обаче не се възползва от численото си превъзходство след почивката. Секунди след подновяването на играта капитанът на гостите Владимир Зафиров за малко не си отбеляза автогол, след като засече покрай вратата центриране на Артур Енрике. В 56-ата минута юношата на "Ботев" Георги Андонов смълча феновете на домакините, реализирайки гол за Берое с глава - 0:2.

Точно след час игра Ангел Рахов можеше да намали, но топката срещна тялото на Акалски. Последва греда от пряк свободен удар на резервата на Берое Елио Мартинс. Малко след това и Тодор Неделев имаше възможност за гол, но топката срещна гредата.

В 87-ата минута реферът Георги Йорданов беше атакуван от футболистите и целият щаб на "Ботев", които претендираха за дузпа за игра с ръка на футболист на гостите в наказателното поле на Берое. Съдията обаче беше категоричен и не посочи бялата точка, което вбеси до краен предел и феновете на "канарчетата".

В 86-ата минута Иван Цветков вкара много красив гол от дъгата на наказателното поле, изпращайки топката в горния десен ъгъл на Акалски - 1:2. "Канарчетата" опитаха да стигнат до точката, но не успяха да отбележат второ попадение и така инкасираха първата си домакинска загуба този сезон.

"БОТЕВ" (Пд) - БЕРОЕ 1:2
0:1 Елиаш Да Силва (14), 0:2 Георги Андонов (56), 1:2 Иван Цветков (86)

Двубоят по минути
1 - svirkata.jpg Начало на мача.
6 - Центриране към Иван Цветков, той обаче е фаулирал Владимир Зафиров в атака.
9 - Алберто Лоузейро напредва по дясното крило, центрира, след което защитата на домакините се справя.
10 - Тодор Неделев поема топката в средата на терена и стреля от 30-ина метра, но не намира целта.
14 - topka.jpg ГОЛ! Берое повежда в резултата - 0:1! Веселин Пенев центрира от пряк свободен удар, Шеткус увисва и Елиаш Да Силва бележи с глава от близка дистанция.
19 - Вандер Виейра нахлу в наказателното поле на Берое, но е пресрещнат от защитник, който чисти в корнер.
27 - Далечен удар на Иршак, топката преминава встрани от вратата на Берое.
38 - jalt.jpg Първи жълт картон в мача, получава го Стефан Велев за нарушение срещу Мариян Огнянов.
43 - jalt.jpg Жълт картон за Вандер Виейра, който репликира съдията.
45 - Добавеното време е 2 минути.
45+1 - jalt.jpg Жълт картон за защитника на Берое Веселин Пенев заради бавене на играта.
45+2 - 4erven_1.jpg ЧЕРВЕН КАРТОН! Гостите остават с 10 човека. Националът Стефан Велев е изгонен. Съдията Николай Йорданов му показва втори жълт картон, този път за саморазправа с рефера.
45+3 - Футболистите на Берое са наобиколили съдията и искат обяснение от него. Николай Йорданов обаче е категоричен в решението си да изгони Стефан Велев.
45+3 - Край на първото полувреме.

46 - svirkata.jpg Начало на второто полувреме.
46 - smqna.jpg Първа смяна за "Ботев" (Пловдив). Рубен Паласуелос няма да играе през вторите 45 минути. На терена вече е Станислав Костов.
56 - topka.jpg ГОЛ! Втори гол за Берое - 0:2! Георги Андонов се разписва с глава, след като беше оставен непокрит в наказателното поле на Шеткус.
60 - Артур Енрике проби отдясно и центрира към Иван Цветков. Нападателят стреля, но малко преди топката да пресече голлинията, притичалият Здравко Илиев успя с шпагат да я избие в корнер.
60 - Отлична намеса на Кирил Акалски. Бившият страж на Локо (Пд) запазва вратата си суха. Тодор Неделев изпълни корнера, Цветков се извиси и с глава прати топката под гредата, но вратарят на Берое демонстрира впечатляващ рефлекс.
63 - jalt.jpg Жълт картон за Томаш Иршак от състава на "канарчетата".
64 - smqna.jpg Елио Мартинс влиза в игра за Берое, Георги Андонов напуска терена.
65 - Кирил Акалски се намесва страхотно след пряк свободен удар, изпълнен от Тодор Неделев. Преднината от 2 гола на Берое се запазва.
65 - smqna.jpg Втора смяна за "канарчетата". Мариян Огнянов отстъпва мястото си на Костадин Дяков.
72 - ГРЕДА! Пряк свободен удар за Берое. Елио Мартинс изпълнява, Шеткус леко отбива топката и тя среща гредата.
75 - ГРЕДА! Тодор Неделев центрира към Станислав Костов. Кълбото попада в Иршак, който с гръб засича топката и я насочва към вратата, но тя среща страничния стълб на вратата и излиза в аут.
77 - jalt.jpg Жълт картон за Елио Мартинс.
79 - smqna.jpg Треньорът на "Ботев" Ферарио Спасов извършва последна смяна. Петър Атанасов влиза на мястото на Ангел Рахов.
86 - topka.jpg ГОЛ! "Канарчетата" намаляват резултата - 1:2! Иван Цветков бележи от границата на наказателното поле след бърза комбинация с Вандер Виейра.
87 - Домакините претендират за дузпа! 
Целият спортно-технически щаб на "Ботев" скочи в искане на 11-метров наказателен удар за игра с ръка в наказателното поле на Берое, но съдията Николай Йорданов подмина ситуацията.
89 - jalt.jpg Жълт картон за Акалски, който бави играта.
90 - smqna.jpg Смяна за Берое. Георги Динков влиза на мястото на Давид Каядо
90 - jalt.jpg Жълт картон за Каядо, който бави подновяването на играта, напускайки в доста бавно темпо игралното поле. 
90 - Добавеното време е 4 минути.
90+2 - jalt.jpg Жълт картон за Иво Иванов за нарушение срещу Цветков.
90+2 - 4erven_1.jpg ЧЕРВЕН КАРТОН! Спортният директор на "Ботев" Александър Александров е изгонен от Николай Йорданов.
90+4 - Последна смяна за Берое. Педро Еуженио отстъпва мястото си на Антонио Ливраменто.
90+4 - Край на мача. "Ботев" (Пловдив) падна с 1:2 у дома от Берое.

2_13.jpg
"БОТЕВ" (Пд): 23.Ернестас Шеткус, 11.Йордан Христов, 14.Ангел Рахов (79-90.Петър Атанасов), 5.Бобан Грънчаров, 26.Артур Енрике, 10.Томаш Иршак, 16.Рубен Паласуелос (46-18.Станислав Костов), 7.Мариян Огнянов (65-7.Костадин Дяков), 9.Вандер Виейра, 8.Тодор Неделев, 19.Иван Цветков
Резерви: 1.Христов Иванов, 17.Ивайло Димитров, 89.Стефан Станчев, 28.Лазар Марин, 7.Костадин Дяков, 90.Петър Атанасов, 18.Станислав Костов
Треньор: Ферарио Спасов

beroe.jpg
БЕРОЕ: 12.Кирил Акалски, 2.Здравко Илиев, 6.Иво Иванов, 3.Владимир Зафиров, 28.Веселин Пенев, 8.Алберто Лоузейро, 16.Стефан Велев, 77.Педро Еуженио, 21.Елиаш Да Силва, 88.Давид Каядо, 7.Георги Андонов (64-29.Елио Мартинс)
Резерви: 33.Теодор Скорчев, 25.Мирослав Енчев, 15.Георги Динков, 10.Антонио Ливраменто, 23.Тодор Христов, 22.Жоао Франциско де Салеш, 29.Елио Мартинс
Треньор: Ивко Ганчев

Пловдив, стадион "Христо Ботев"
Съдия: Николай Йорданов
Жълти картони: Вандер Виейра, Томаш Иршак ("Ботев"); Стефан Велев, Веселин Пенев, Елио Мартинс (Берое)