Шахтьор (Донецк) започна с победа участието си в настоящото издание на Шампионската лига и в мач от Група “Е” се наложи с 2:0 над датския дебютант в турнира Нордселанд.
 
И двата гола бяха реализирани от арменския национал Хенрик Мхитарян, който доказа, че се намира в чудесна форма от началото на сезона. Той има 12 гола за 9 мача в украинския шампионат.
 
Датсткият шампион подходи внимателно и защитно в дебюта си в Шамхионсктата лига и въпреки че Шахтьор имаше предимство в играта, домакините не успяваха да реализират гол. Основна ромя за това беше на добрата игра на вратаря Йеспер Хансен. Той отрази няколко опасни удара, но беше безпомощен при удара на Мхитарян точно преди почивката. Арменецът се разписа с удар от границата на наказателното поле след пас на Луис Адриано.
 
Окрилени от гола играчите на Мирча Луческо притиснаха противника още в началото на второто полувреме и можеха да удвоят аванса си. Хансен не успя да парира добре воле на Дарио Сърна, но реагира добре при добавката на Томаш Хюбшман. Луис Адриано и Вилиан също направиха пропуски.
 
14 минути преди края победата на Шахтьор вече не беше под съмнение. Мхитарян отново беше точен. 23-годишният арменец реши да подаде на Марко Девич при контраатака, топката се отби в бранител и се върна при него, а той от 10 метра с левия крак я прати във вратата.
 
Домакините можеха да вкарат и трети гол, но Хансен успя да парира удара на Девич. В Шахтьор обаче са доволни и от успеха с 2:0, тъй като е първата победа на тима на “Донбас Арена” в Шампионската лига от 18 месеца насам.


шахтьор_1.jpgШахтьор (Донецк) – Нордселанд 2:01nor.jpg
 1:0 Хенрих Мхитарян (44), 2:0 Хенрих Мхитарян (76)
 

Шахтьор (Донецк): 30.Андрий Пятов, 33.Дарио Сърна, 5.Олександър Кучер, 44.Ярослав Ракицки, 26.Разван Рац, 77.Илсиньо (70-29.Алекс Тейшейра), 7.Фернандиньо, 22.Хенрик Мхитарян, 3.Томаш Хюбшман, 10.Вилиан (81-20.Дъглас Коща), 9.Луис Адриано (76-18.Марко Девич)
 
Нордселанд: 1.Йеспер Хансен, 18.Майкъл Паркхърст, 2.Жорес Окоре, 21.Иван Руние, 8.Патрик Мтилига, 20.Каспер Лоренцен (72-11.Мортен Норстранд), 6.Енох Аду, 17.Сьорен Кристенсен (62-5.Андерс Кристиансен), 7.Николай Стокхолм, 15.Джошуа Джон (81-22.Андреас Лаудруп), 10.Микел Бекман
 
Донецк, “Донбас Арена” - 45 816 зрители
Съдия: Павел Гил (Полша)
Жълти картони: Луис Адриано, Дарио Сърна (Шахтьор Донецк); Йеспер Хансен, Сьорен Кристенсен, Каспер Лоренцен, Джошуа Джон, Патрик Мтилига (Нордселанд)

Shakhtar 2-0 Nordsjaelland | 19.09... by pikayo1