Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ 3!

Скандални разкрития за действията на МВР срещу ЦСКА се съдържат в протокол №410 от заседанието на Политбюро на ЦК на БКП от 13 юли 1971 година. Документът бе разсекретен от Държавния архив. На заседанието се обсъжда освобождаването на Ангел Солаков като член на ЦК и вътрешен министър.

Тогавашният заместник-министър на вътрешните работи Мирчо Спасов директно го обвинява, че месец и половина е бил подслушван телефонът на треньора на футболния ЦСКА, след което материалите са били унищожени. Всичко това е станало преди вечното дерби. Има и обвинения, че са били отклонявани пари от секретните фондове на ведомството, за да се плащат по-големи заплати на играчите от “Левски-Спартак”.

По това време треньор на ЦСКА е легендата Манол Манолов-Симулията. "Левски Спартак" е под шапката на МВР, а ЦСКА Септемврийско знаме е ведомствен отбор на Министерството на отбраната. Ангел Солаков освен началник на "Левски Спартак" е известен и като голям запалянко на “сините”, заради което е освиркван на мачове.

Тогавашният заместник-министър на вътрешните работи Мирчо Спасов повдига въпроса за спортните нередности в дейността на Солаков, който иначе е обвинен в опити да концентрира прекалено много власт и "антипартийно поведение".

"По спортна линия какви машинации и комбинации са правени лично под ръководството, направлението и давлението на др. Солаков, включително и използването на апаратурни средства! Нека каже др. Терзиев (Васил Терзиев, началник на Военното контраразузнаване) какви неприятности е имал да обезпечи апаратура срещу ЦСКА", казва той.

Тодор Живков с изненада установява, че "с апаратура е подслушван главният треньор на ЦСКА". В своя защита Солаков казва: "Вярно, защото имахме данни, че провежда разни комбинации за спечелване на срещата."

Тодор Живков задава въпроса дали случайно треньорът не е враг на народа, но след като получава отрицателен отговор, констатира: "По тази логика можеш да подслушваш всички нас." Другият заместник вътрешен министър Григор Шопов също се намесва с уточнението, че подслушването е продължило един месец, а не както Солаков обяснява - "само седмица".

"Др. Солаков сам е утвърдил задачата да му се подслушва телефона точно в разгара на състезанието за първенство. След това е наредил да се унищожат материалите, обаче те са ги запазили и сега са налице."

Впоследствие през 1971 г. Ангел Солаков е отстранен като министър на вътрешните работи и като член на Централния комитет на БКП. Атаката срещу Солаков идва лично от Тодор Живков, който първо го критикува за посещение в СССР, а след това го хока за погребението на Георги Аспарухов и Никола Котков, което било по-грандиозно от това на Георги Димитров. "Спортистите наистина са били прекрасни момчета, но е прекалено да се лепят плакати, за да се ходи на погребението им", отсича Тато./БЛИЦ

untitled1_1.jpg

Отборът на ЦСКА от сезон 1970/71

untitled2.jpg

Христо Стоичков с Манол Манолов (той почина през 2008 година)