Колумбия победи при визитата си на Чили с 3:1 в мач от зона “Южна Америка” на световните квалификации. Проспериращият тим на гостите в петък отнесе и страшилището Уругвай с 4:0. Сега пред препълнените трибуни на стадион “Монументал” в Сантяго колумбийците нанесоха първото поражение на домакините на родна зечя от 4 години насам. Чили не беше дори допускал и гол в предните си 3 квалификационни мача.

Всичко започна отлично за момчетата на селекционера Клаудио Борги. Звездата на Фиорентина Матиас Фернандес откри още в 42-ата минута и феновете пи прибуните си помислиха, че ще бъдат свидетели на поредната вълшебна вечер. Вместо това обаче изживяха истински кошмар. Халфът Гари Медел получи червен картон и остави съотборниците си от Чили с човек по-малко цяло второ полувреме. В 59-ата минута играещият в Порто Родригес изравни, а четвърт час преди края се разписа и машината за голове Радамел Фалкао с едно от своите типични изпълнения – 1:2. После остана време и за Теофило Гутиерес (77) съвсем да отчае домакините – 1:3. В 84-ата минута Агиляр от Колумбия бе изгонен, но това изобщо не помогна на Чили.

В другия мач от групата Уругвай се издъни у дома срещу Еквадор – 1:1. Резултатът, както и този от петък – 0:4 в Колумбия, би трябвало да притеснят селекционера на “ла селесте” Оскар Вашингтон Табарес. Неговите възпитаници прекъснаха серия от серия от 18 срещи без поражение (10 победи, 8 равни) и сега не успяха да изместят Еквадор от третото място. Филипе Кайседо откри за гостите в 8-ата минута, а Еди Кавани изравни чак в 67-ата. В края бе изгонен звездата на Манчестър Юнайтед и на гостите Антонио Валенсия, но съотборниците му удържаха резултата.

Лидери в групата са Аржентина, Колумбия и Еквадор с по 13 точки, пред Чили и Уругвай с 12 и др.