Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ 3!

Поставената под номер 4 в основната схема Серина Уилямс спечели за четвърти път в кариерата си Откритото първенство на САЩ по тенис. Американката завоюва титла №15 от Големия шлем. В оспорван и драматичен финал в Ню Йорк Серина надделя с 6:2, 2:6, 7:5 над лидерката в световната ранглиста Виктория Азаренка (Беларус). Уилямс продължава да демонстрира убийствено добра форма, след като спечели и златния медал на Олимпиадата в Лондон.

Със сигурност тази победа е по-специална за Уилямс. Преди точно 13 години, едва на 17, тя печели първата си титла от Шлема. В момента тя е четвърта в класацията по брой трофеи от ”Голямата четворка” в ”Оупън ерата”. Преди нея са Щефи Граф с 22 и Мартина Навратилова и Крис Евърт с по 18. Серина влиза в историята и с това, че е първата шампионка в надпреварата на 30 или повече години от 1987-а насам. Тогава до триумфа стигна Навратилова. Уилямс повтаря и страхотното си постижение от 2002 година, когато отново в един сезон печели ”Уимбълдън” и US Open. Серина заема и четвърата позиция в ”Оупън ерата” по брой победи в надпревари от Шлема – 225. Навратилова отново води с 306, следвана от Евърт с 299 и Граф с 278. От месец април насам американката има 43 победи и само две загуби (срещу Виржини Разано на ”Ролан Гарос” и срещу Анжелик Кербер в Синсинати). За нея това бе финал номер 19 в турнир от Големия шлем.

Азаренка пропусна шанса да стигне до втора титла от Шлема след тази от Откритото първенство на Австралия в началото на годината. Въпреки че не успя да се пребори за победата, тя все пак има в колекцията си трофеи от US Open при девойките през 2005 г., както и при смесените двойки заедно с Макс Мирни през 2007 г. Утехата за състезателката от Беларус е, че все пак ще остане номер 1 в света и след този турнир. Уилямс ще запази четвъртото си място.

Серина започна ударно финалния мач и реализира ранен пробив за 2:0. Азаренка успя да спаси четири брейкпойнта в първия си сервис гейм, но при петия се пропука. В петия гейм представителката на домакините поведе с 40:0 при собствен сервис, но допусна изравняване до 40:40. Все пак Серина не позволи пробивът да бъде върнат. С нов пробив на нула за 6:2 Серина Уилямс сложи край на първия сет след само 34 минути игра на централния корт "Артър Аш Стейдиъм".

Във втората част ситуацията се промени. Постепенно световната номер 1 намери започна да играе по-агресивно и това се отрази на резултата. 23-годишната Азаренка осъществи пробив за 1:0, а Серина започна да показва колебание при подаванията си. В четвъртия гейм опитната американка имаше брейкпойнт, но съперничката й от Беларус удържа сервис гейма си. Въпреки че отрази три възможности за пробив в петия гейм, световната номер 4 загуби отново подаването си за 1:4. До края на сета Азаренка показа стабилност и стигна до равенство в резултата, след като спечели частта с 6:2.

Голямата интрига и обратите останаха за решаващия трети сет. Поставената под номер 1 в схемата Азаренка трябваше да спасява два брейкпойнта във втория гейм и се справи успешно. В третия тя получи две възможности за пробив и не сгреши. Това сякаш мотивира допълнително Уилямс, която проби и изравни за 2:2. Азаренка постави под напрежение съперничката си с пробив на нула за 4:3, а в осмия гейм самата тя спаси брейкпойнт. Сервирайки за титлата при 5:4 представителката на Беларус не издържа, изостана с 0:40 и въпреки че спаси първия брейкпойнт, в крайна сметка се пропука – 5:5. Подкрепяна мощно от публиката, Серина взе последвалия си сервис гейм, а няколко минути след това нанесе своя удар с пробив за 7:5 и победа след 2 часа и 18 минути игра.

Това беше 11-и сблъсък между двете тенисистки и 10-а победа за американката. Уилямс завърши мача с 13 аса и 5 двойни грешки. Тя се отчете с 44 печеливши удара и 45 непредизвикани грешки./БЛИЦ