Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ 3!

България приема Италия в световна квалификация днес от 21:45 часа на Националния стадион “Васил Левски”. За последно двата тима бяха в една група за Мондиал 2010 в ЮАР. На 11 октомври 2008 година България посрещна Италия в София. Треньор на нашите беше Пламен Марков, а на гостите – Марчело Липи. Двубоят завърши наравно 0:0.

БЛИЦ припомня на своите читатели какво се случи преди 4 години, преди двубоя България – Италия. Три часа преди началото на срещата фенове от двете агитки заформят жесток бой пред Ректората на Софийския университет. Италиански тифози нападат родни привърженици. В мелето участват около 30 човека. Феновете мятат камъни, пръчки, бутилки и откъртени дъски от пейки. При опит на един от полицаите, който е наблизо и който не е въоръжен да са намеси, той е ударен с дъска. Запалянковците правят на пепел стоката на две продавачки на цветя, а след пристигането на органите на реда има задържани. Големият екшън продължава след влизането на агитката на Италия на стадиона. След като опъват знамената си български запалянковци ги замерят с бомбички.

Снимка от 2008 година от мача с Италия

untitled1.jpg

Една от тях уцелва един от италианските ултраси, полицията влиза в сектора, за да предотврати меле между феновете. На следващия ден цяла Европа отбелязва поведението на тифозите от Ботуша. Медиите пишат, че футболното хулиганство в Италия все още е бич и не може да бъде отстранено. “Тези фенове трябва да бъдат наказани. Билетите, които ние продавахме за мача, са поименни, така че можем да проследим всеки един от тях", коментира ситуацията за телевизия "Раи" президентът на италианската футболна федерация Джанкарло Абете. Българската полиция задържа трима италиански и четирима български фенове. Италианците заради демонстративно палене на българския национален флаг, а българите – за притежание на забранени предмети.

Впоследствие ръководството на италианската футболна федерация взима драстични мерки. Част от феновете получават забрана да пътуват за гостуванията на отбора заради неприятностите в София. Още тогава Италия губи борбата за домакинство на Евро 2012, което се проведе тази година в Украйна и Полша. “Това не са истински фенове, тези хора искат да злепоставят имиджа на футбола и нашата страна. Ние и правителството разполагаме с имената на хората, които имаха билети за мача”, допълва тогава шефът на италианския футбол./БЛИЦ

ВИДЕО КАДРИ ОТ 2008 ГОДИНА