Хуан Мартин Дел Потро се класира за четвъртфиналите на US Open. Аржентинецът победи на осминафинала легендата Анди Родик с 6:7, 7:6, 6:2, 6:4 и го пенсионира преждевременно. Това е последният мач в кариерата на американеца, който преди седмица обяви, че Откритото първенство на САЩ е последният турнир, в който ще играе.

Двубоят бе прекратен вчера заради дъжд при резултат 1:0 за Родик в тайбрека на първия сет, а само половин час по-късно организаторите на турнира обявиха край на състезателния ден. Днес обаче времето се оправи и срещата се доигра.

В първия сет ветеранът надделя със 7:6, но в следващите три отстъпи, след като умората го надви. Родик се оттегли със сълзи в очите от професионалния тенис след упорита борба в последния си мач. Бившият №1 в света е най-младият американец, достигал до тази позиция (21 години и 3 месеца). Бил е шампион на турнир от Големия Шлем ( US Open 2003), има три финала на "Уимбълдън" (2004, 2005 и 2009 година), победител в 612 АТР мача и е спечелил общо 32 титли на най-високото ниво в професионалния тенис.

"Започнах този турнир раздвоен дали да се откажа или да продължа. Но всеки път си има край. Обичах тениса от цялото си сърце, но решението е взето и няма да го променя. Благодаря изключително много на моето семейство и близките ми хора, които бяха до мен през всичките тези години", каза развълнуваният Родик.
"Жалко е, че си тръгва от тениса толкова млад, но всяко начало си има и край", коментира неговият “екзекутор” Дел Потро. На четвъртфиналите той ще се изправи срещу Новак Джокович.