Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков се завърна в София заедно с българските олимпийци и сподели, че в момента се търсят грешки, които са спънали спортистите ни. Според него представянето на Олимпиадата не е разочароващо, тъй като “от 1990-та година насам нещата в България се случват по различен начин, не такъв, какъвто трябва”.

"Имахме малшанс в много спортове и в много от дисциплини, вие го видяхте. Изплъзнаха ни се медали. Накрая това класиране на волейбола пък в първата четворка е една положителна стъпка. В художествената гимнастика, във вдигането на тежести направихме някакъв успех, в борбата това, което очаквахме не се случи. Търсим в момента анализи и оценки на това, което се е случило и то по най-бързия начин, за да видим къде са тези грешки, които съпътстваха нашите спортисти", каза Свилен Нейков на летище "София".

"Не мога да кажа, че е разочароващо представянето ни, тъй като от 1990-та година насам нещата в България се случват по различен начин, не такъв, какъвто трябва, системата за спортна подготовка е разбита. Всичко това се възстановява и работим основно започваме от спортни училища, детски спортни школи, за да стигнем до високото спортно майсторство. А и организацията на самите федерации, т.е. финансирането, начина на разпределение на средства, зависи от държавата, но чисто административно ние няма как да хванем хронометрите. Имаме контрол, той е перфектен, отчетено е всичко, но в крайна сметка много малка част може да ти попречи, за да те раздели от медалите. Това, което ние наблюдавахме тук. Традиционни за България спортове това са борбата, вдигането на тежести. За продажбата и купуване на състезатели това и бъдеще няма да може да се спре. Това е въпрос на интереси, на предлагаме и купуване", каза още той.

"Ще има пряк контрол по отношение на даването на средства и контрол докъде стигат и как стигат. Всеки един състезател и треньор трябва да знаят какво се получава за тях във федерацията. Разбира се, много от държавите дойдоха в Лондон с предварително начертани планове, както и ние. Отидохме за за определен брой медали, но те не се случиха. В бокса от 79 държави само 17 попаднаха сред медалистите, в подреждането по медали Русия в началото как тръгна, бяха се уплашили, че бяха обещали 40 медала, но в края те се увеличиха. Имаше много изненади на тази олимпиада и не се сбъднаха очакванията на всички", коментира Нейков.

"Аз съм силно изненадан от художествената гимнастика, това, че момичетата не можаха да си играят съчетанието, защото вие видяхме, че след първия уред вървяха трети. Силвия Митева също не можа, предния ден вървеше четвърта в квалификациите, след което изостана, когато вече беше реално участието. Ивет Лалова си постигна личното постижение, Нина Рангелова си направи рекордите, Петър Стойчев плува прекрасно, постигна си нещата, класира се девети, вървеше четвърти по едно време, но не можа да го запази. Имаме състезатели, които си постигнаха резултатите. Неуспеха на Ваня Стамболова, удари препятствия. Ние трябва да запазим потенциала и да хо съхраним, и да го развием за да има на какво да се радваме в Рио де Жанейро. Искам да изкажа благодарност на всички спортисти, които покриха квоти. В днешно време това е много трудно за българските състезатели. Така, че който е спечелил норматив, това заслужава уважение", завърши спортният министър.