Казахстан спечели златен медал в шосейното колоездене на Олимпиадата, след като Александър Винокуров троумфира в индивидуалната надпревара с хубава финална атака. Българинът Данаил Петров зае 60-о място, а другият ни представител Спас Гюров се отказа на последната междинна контрола, която е малко повече от 50 км преди финала.
 
Казахстанецът премина 249,5-километровото трасе за 5:45:57 часа. Сребърният медал взе Ригоберто Уран Уран от Колумбия, който даде равно време с Винокуров. С бронз се окичи Александер Кристоф от Норвегия, изостанал на 8 секунди зад победителя.
 
Победата на Винокуров е неочаквана, но заслужена. Голямата надежда на домакините Марк Кавендиш зае 28-о място, на половин минута след олимпийския шампион. Британският тим стана жертва на някои тактически грешки и неуспешни атаки в края на състезанието.
 
Българинът Данаил Петров, който след Олимпиадата, ще участва на Обиколката на Испания, зае 60-о място в крайното подреждане. След него останаха победителят от тазгодишното издание на Джиро д`Италия Райдър Хесджедал от Канада, шампионът от Тур дьо Франс Брадли Уигинс и руснакът Денис Меншов. Норвежецът Едвалд Боасон Хаген не успя да финишира.