Футболната звезда Стилиян Петров спечели своята битка срещу рака, започва материала си Марк Ейткин от шотландското издание на "Сънди Мейл". 33-годишният бивш полузащитник на Селтик, сега състезател на Астън Вила, се възстановява от левкемия.

Футболният свят се шокира, когато през март Петров беше диагностициран с рак на кръвта. Веднага след това той започна химиотерапия. Българинът премина в Селтик през 1999 година и се превърна в един от най-популярните играчи в историята на клуба. През 2006-а подписа с Астън Вила.

Миналата седмица Стенли отбеляза своя 33-и рожден ден, посещавайки съотборниците си от Вила за първия ден от предсезонната подготовка под ръководството на новия мениджъра Пол Ламбърт. Двамата е познават от престоя на Петров в Шотландия.

Професор Крис Бънс, директор по изследванията на левкемия и лимфома, заяви: "Неговата ремисия е фантастична, което е първата стъпка към това, за което всички се надяваме - пълно възстановяване.

Той ясно осъзнава, че това е необходима стъпка, но и че съществува опасност заболяването да не бъде напълно излекувано. Въпреки че при повечето пациенти постигаме ремисия, при някои стигаме до рецидив с рецидивиращи заболявания.

Стилиян изглежда е наясно с всичко, което може да се подразбере от начина, по който се изразява, където и да се намира. Той ще бъде много стриктен и ще следи внимателно за признаци на възобновяване на болестта. Ако се стигне до това, ще се наложи да започне ново лечение."

Стилиян Петров, баща на две деца, подкрепя с четвърт милион паунда кампанията "На колело за Петров" от "Селтик Парк" до "Вила Парк". Тя ще се проведе през септември и целта й е да се наберат средства за научни изследвания на левкемия и лимфома.

Масажистите на Астън Вила Андрю Смит и Алекс Бътлър ще се включат в изминаването на близо 400-те мили.

При посещението си на "Вила Парк" Стенли заяви, че продължава да се бори и вярва, че най-лошото е вече зад гърба му. "Винаги съм вярвал, че човек трябва да бъде търпелив и да има вяра в нещата. Вярвам, че ще оздравея. Знам, че ми предстоят още няколко месеца на химиотерапия и трябва да мина през това. Но мисля, че най-трудното отмина и сега просто трябва да чакам положителните резултати", обясни Петров.