Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙM 2!

ЦСКА претърпя загуба с 1:2 от Торпедо (Москва) в първата си контрола за лятото. Мачът се игра пред около 500 зрители в комплекс "Царско село", а любопитното беше, че автор на победното попадение за втородивизионния руски тим стана българин. Каращият проби в Торпедо Георги Какалов се разписа в 80-ата минута. Пловдивчанинът никога не е крил симпатиите си към ЦСКА и дори преди време искаше да играе на "Армията". За руснаците участие взе и големият син на Стойчо Младенов - Александър.

Автор на единственото попадение за ЦСКА стана завърналият се в отбора Христо Янев. Опитният халф вкара за 1:1 в 28-ата минута, след като в 16-ата Галваус беше дал преднина на гостите.

Неофициален дебют с фланелката на ЦСКА направиха младият вратар Анатоли Господинов (пристигнал от Сливен), Педро Мендеш, Лукас Саша, Нилсон Антонио и Сивард Спрокел. От тях само последният към момента има подписан договор с клуба, докато другите са на проби. Нисичкият Мендеш влезе в игра срещу Торпедо в 20-ата минута, заменяйки Станко Йовчев. Атакуващият португалски халф направи няколко добри отигравания и дори имаше шанс да отбележи гол. Лукас Саша пък игра добре на десния бек, след като Стойчо Младенов го пусна на мястото на Иван Бандаловски в началото на второто полувреме. Нилсон Антонио също изкара вторите 45 минути, а както е известно, той идва от кипърския шампион АЕК (Лимасол). За ЦСКА срещу Торпедо игра и завърналият се Килиън Шеридън. Снажният ирландски нападател замени Тодор Янчев в 76-ата минута и на два пъти се размина с възможността да отбележи.

В началните минути играта беше равностойна, но руснаците първи успяха да открият резултата. След изпълнение на корнер Галваус беше оставен непокрит и нацели напречната греда. Защитата на ЦСКА изби, но последва ново центриране, при което Благой Макенджиев се намеси неубедително и на празна врата нападателят на Торпедо се реваншира за пропуска си - 0:1.

В 21-ата минута руснаците нацелиха още веднъж гредата. Този път след корнер отляво Шумейко надскочи бранител на "армейците" и нанесе удар с глава, а топката отново срещна напречната греда. В 26-ата за трети път гредата се оказа верен помощник на Макенджиев. Беслихотнов отправи далечен удар, получи се рикошет в тялото на защитник, след което стражът на ЦСКА не реагира добре и за негов късмет кълбото се удари в десния стълб.

В 29-ата минута "армейците" изравниха - 1:1. Бандаловски проби мощно отдясно, финтира бранител на границата на наказателното поле и пусна вляво към Христо Янев. Опитният халф овладя на 10-ина метра от вратата и с техничен удар реализира право в долния десен ъгъл на Довбни.

Малко преди почивката юношата на ЦСКА Кристиян Петров, който започна титуляр, остана да лежи на тревата след сблъсък с Бойринтес, и се наложи Младенов да извърши принудителна смяна, като в игра влезе Нджонго Присо.

В началото на второто полувреме Стойчо Младенов извърши множество смени, а от игралите преди почивката на терена останаха само Макенджиев, Костадин Стоянов и Педро Мендеш.

В 51-ата минута Присо подаде с едно докосване към Мораес в центъра, бразилецът преодоля бранител на Торпедо и върна вляво към камерунеца. Крилото центрира ниско в наказателното поле, където Анисе връхлетя върху топката, но ударът му премина на няколко сантиметра встрани от лявата греда на Довбни. Малко по-късно отново Анисе не успя да вкара.

В 62-ата Мендеш изведе чудесно Анисе отляво по атаката, нападателят влезе по диагонала в наказателното поле и стреля, но бранител на Торпедо изби в ъглов удар. След десетина минути Саша Лукас, който игра като десен бек, стреля хубаво от пряк свободен удар на 30-ина метра от вратата на Довбни, но стражът се справи без проблеми с изстрела му.

В 73-ата минута появилият се малко преди това на смяна за руснаците Георги Какалов направи непростим пропуск. Бившият нападател на "Ботев" (Пловдив), който това лято напусна Етър, се озова сам срещу Анатоли Господинов, но стреля право в тялото му. В 80-ата минута Какалов се реваншира и отбеляза, наказвайки любимия си ЦСКА. Беслихотнов получи топката в наказателното поле на "армейците" и пусна тънък пас към българския нападател, който отблизо този път реализира - 1:2.

До края избраниците на Стойчо Младенов опитаха да изравнят, но с пропуск се отчете Педро Мендеш.

Така ЦСКА загуби първата си контрола и не успя да вземе реванш от Торпедо (Москва) за отпадането в турнира на УЕФА през 2003 година. Тогава начело на "червените" отново беше Стойчо Младенов, но след две равенства и изпълнение на дузпи руснаците триумфираха. Малко след отпадането легендата напусна "армейците" и беше наследен от Сашо Станков.

Във вторник "червените" заминават за Турция, където ще протече втората фаза от лятната им подготовка. Първата контрола там ще бъде срещу шампиона на Иран - Сепахан, на 1 юли.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Контролата по минути - ТУК

ЦСКА - ТОРПЕДО (Москва) 1:2
0:1 Галваус (16), 1:1 Христо Янев (29), 1:2 Георги Какалов (80)

cska.JPG
ЦСКА (първо полувреме):
12.Благой Макенджиев, 6.Костадин Стоянов, 4.Сивард Спрокел, 19.Апостол Попов, 11.Иван Бандаловски, 22.Петър Стоянов, 26.Николай Дюлгеров, 31.Александър Якимов, 7.Христо Янев, 27.Кристиян Петров (40-99.Нджонго Присо), 15.Станко Йовчев (20-30.Педро Мендеш)
ЦСКА (второ полувреме): 1.Благой Макенджиев (60-Анатоли Господинов), 14.Саша Лукас, 25.Ангел Грънчов, 6.Костадин Стоянов, 16.Нилсон Антонио, 5.Тодор Янчев (76-9.Килиън Шеридън), 21.Коста Янев, 99.Нджонго Присо, 30.Педро Мендеш, 17.Абел Анисе, 10.Жуниор Мораес

8_5.jpg
ТОРПЕДО (Москва): 56.Довбни, 9.Тешак, 5.Шумейко, 4.Епифанов, 20.Спеклов, 6.Фьодоров, 7.Бойринтес, 28.Квимов, 11.Беслихотнов, 30.Галваус, 47.Молозцов
Резерви: 55.Тлевинскас, 3.Мишченко, 26.Рудаков, 17.Андреев, 8.Болшаков, 10.Александър Младенов, 70.Родин, 2.Георги Какалов