На европейското първенство през 1980 година Гърция е единственият отбор, успял да вземе точка от Германия. Двата тима правят 0:0 в последен мач от груповата фаза на стадион “Комунале” в Торино. Бундестимът вече си е опекъл работата, осигурявайки си класиране за финала. През този период групите на европейския шампионат са само две, а победителите в тях се изправят директно един срещу друг в спор за трофея.
 
Немците играят отпуснато, без да си дават зор, пазейки сили за финалния мач с Белгия, който се провежда на днешния ден – 22 юни.
 
Преди двубоя с гърците избухват първите искри между селекционера Юп Дервал и една от звездите на тима Бернд Шустер. Юп държи титулярите да са на терена или поне в групата, въпреки че мачът с Гърция е без значение. Шустер обаче проявява прочутия си инат и отказва не само на играе, но и да бъде в разширения състав.
 
Огънят е потушен, но впоследствие избухва с пълна сила и за Мондиала в Испания през 1982 година Дервал и Шустер са жестоко скарани. В резултат на тяхната разправия Русия ангел, както наричат Бернд, бойкотира Бундестима и не играе на световното първенство.
 
Иначе самият мач с Гърция е като гонитба между котка и мишка. Немците нападат, а елините се защитават, окопани здраво в голямото наказателно поле. Пред вратата на Лефтерис Поупакис има само три чисти положения, които са пропилени от Румениге, Хрубеш и Мемеринг.
 
Гърция си тръгва от първенството доволна, че е измъкнала една точка - и то не от кого да е, а от Германия. Немците пък триумфират напълно заслужено на финала, където побеждават Белгия с 2:1 след два гола на Хорст Хрубеш.