Бившият треньор на националния отбор по волейбол Радостин Стойчев гостува в предаването "На четири очи" по Нова телевизия. Наставникът на Тренто беше категоричен, че няма да се предаде в битката с федерацията по волейбол. Освен това Радо Стойчев беше убеден, че Матей Казийска няма да играе при нито един треньор при тази федерация.

“Абсолютно непроменяема е моята позиция. Смятам, че въпросът е изчерпан и оставката ми е факт. Компромисът беше както от страна на федерацията, така и от моя. Успяхме да класираме отбора на Олимпиадата и задачата бе изпълнена. Върнах се, защото осъзнах, че за 3 седмици, който и да беше дошъл, нямаше да се справи, но сега вече всичко приключи. Единствената алтернатива на мен бях самият аз. Благодаря на феновете за подкрепата им. Поех националния отбор с ангажимент за 2 години. Основната цел бе класирането на Олимпийските игри. Когато дойдоха представители на федерацията при мен в Италия, приех това като голяма отговорност. Те ме убедиха, че ролята ми ще е много важна и аз склоних”, заяви Радостин Стойчев.

“Федерацията ме покани, защото, ако бяхме спечелили квалификациите, както и стана - добре. Ако бяхме загубили, аз щях да съм виновен. Поставих тежки условия, в които бях включил като точка и развитието на волейбола. Те не са лични, не са мои и за мое добро. Ставаше въпрос за 5-годишна програма за развитие, но нищо не беше изпълнено. Нямам предвид финансовата част на страната. Трябва да има строги правила за всичко. Това беше записано в договора”, допълни още специалистът.

“Конфликтът не е личностен. Не е между мен и Лазаров. Каузата е много проста. Нужно е федерацията да подаде оставка поради три основни причини, които вече изтъкнах. Една от тях е и че се управлява неефективно. Помните ли скандалите в националния женски отбор? Плюс това - УС от 25 човека не е реален. Това са хора, които вдигат ръка, когато им се каже за неща, които им се вменяват. Искам мандатност на членовете на този УС. Те си се преизбират от 16 години по този начин. Те се преизбраха на събрание, което не трябваше да е изборно. Ако това не е пример за абсолютно безнаказано действие и бездействие...Те си гласуваха нов 4-годишен мандат”, каза още Радостин Стойчев.

“Започнах да говоря за пари, след като президентът на федерацията каза, че от участието ни в Световната лига миналата година сме изкарали 75 хиляди долара, което не е вярно. Говорим за над 300 000 долара - от продажба на билети, телевизионни права и т.н. Някой от тях да излезе и да коментира, че аз съм направил каквото и да било в мой финансов интерес, това е безумие и наглост и няма да го простя. Тези хора много добре знаят какво съм направил извън моята компетенция като треньор, за да помогна на финансовото положение на отбора”, коментира Стойчев.

“Решението на Матей си е само негово. Никой не може да го убеди в нещо различно. Хората във федерацията го знаят много добре, никой не може да му въздейства. Той си каза аргументите. Не става въпрос дали аз ще съм треньор. Той има искане за федерацията, а не за нов треньор. Това не означава, че ако федерацията е друга, той няма да играе, напротив, ще играе и то с удоволствие. Абсолютно категорично, искам да бъда правилно разбран. Това, че сме едно цяло са интерпретации на други хора, но това не е така”, обясни Стойчев за позицията на Казийски.

“Търсят се причини, които не съществуват в ситуацията с Владо Николов. Няма треньор, който да е толкова зле ориентиран, за да остави един играч, от който има нужда на резервната скамейка и да пусне друг. Това, че Владо не игра срещу Франция, е общо решение, на целия треньорски щаб. Техническо решение, смятахме, че Цецо Соколов ще се справи далеч по-добре. Владо не беше на срещата с премиера Борисов, тъй като не беше поканен”, заяви треньорът.

“За първи път видях г-н Бойко Борисов, след като ме уволниха. Битката с федерацията съвсем не е завършена, дори напротив. Предстои да разберем дали на последното Общо събрание са се преизбрали по законен начин. Те го направиха и преди 4 години във Варна, при тях всичко се повтаря. Абсолютно всички във волейбола знаем каква е ситуацията, състезатели, треньори и клубове. Истината е, че хората ги е страх, не намират сили в себе си, някои от тях са обвързани, други карат по инерция от години. Смятам, че нашето общество има нужда да се събуди, има нужда от светли примери. Някой трябва да се жертва, да излезе отпред на амбразурата. От тук нататък продължавам борбата с хората от федерацията. След Общото събрание получих толкова обаждания, които ме изненадаха, от клубове, от хора. Но те се страхуват, те едва ли не искат гаранция, че всичко ще се случи.

До колкото знам има 134 волейболни клуба, ами ние нямаме толкова волейболисти. В залата имаше 70-80 стола, излиза, че ние сме развити повече от Бразилия във волейболно отношение. Продължаваме борбата по съдебен ред. Излизат глупости, че организирам протести, че плащам на фенове. Подчертавам, че ще водя само легална борба. Няма да мина по клубовете да раздавам пари и да ги убеждавам, че трябва да са на наша страна. Както са се преизбрали клубовете може да поискат ново събрание и да се гласува. Има администранивни пътища, но съм далеч по-неопитен от апаратчиците, които от 16 години са там. Не мога да падна на това ниво, да постъпя по начина, по който постъпват те. Не знам дали съм Дон Кихот, не търся популярност. Това ми е страшно неприятно. Нищо не е свършило, всичко сега започва”, завърши Радостин Стойчев./БЛИЦ