Григор Димитров влезе в историята! 21-годишният тенисист стана първият българин, достигнал до полуфинал на турнир от ATP, след като победи на четвъртфиналите Queen's Club в Лондон поставения под номер 9 в схемата Кевин Андерсън (ЮАР) с 4:6, 6:4, 6:3.

Началото на мача се забави заради дъжд, а освен това на два пъти бе прекъсван по същата причина.

Двубоят започна равностойно, като и двамата вземаха подаванията си. В десетия гейм обаче се стигна до 40:15 в полза на Андерсън при сервис на Димитров. В крайна сметка южноафриканецът проби и спечели частта с 6:4.

Вторият сет започна като първия. Двамата тенисисти печелеха сервиранията си до 2:2 гейма. Тогава Гришо успя да пробие силния начален удар на Андерсън и поведе с 3:2. Последва затвърждаване на пробива от страна на българина, а до края на частта двамата не сбъркаха при подаванията си - 6:4 за Димитров и 1:1 сета.

В решаващия трети сет Димитров и Андерсън отново започнаха с размяна на геймове, като всеки вземаше подаването си. При 2:2 обаче Гришо успя да пробие съперника и стигна до 3:2 в своя полза. Последва нов гейм за нашето момче за 4:2. Андерсън, който направи 15 аса, спечели сервиса си и намали до 3:4, а при началния удар на Григор имаше възможност за изравняване на резултата в сета. Няколко пъти №9 в схемата пропускаше шанса си за пробив, за да може хасковлията да поведе с 5:3 и да бъде само на гейм от историята. Българинът стигна до 2 мачбола, но те бяха спасени от Андерсън. При третия опит Димитров успя! 4:6, 6:4, 6:3 и Григор в историята!

На полуфинала Гришо ще се изправи срещу победителя от двубоя между Ксавие Малис (Белгия) и Давид Налбандян (Аржентина). С днешния успех Димитров си осигури 25 940 евро от наградния фонд и 90 точки за световната ранглиста./БЛИЦ