Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

Бившият вече селекционер на националния отбор по волейбол Радостин Стойчев направи някои разкрития преди днешното Общо събрания на БФВ.
 
“Първо искам да уточня. На пресконференцията във вторник от УС на БФВ обявиха, че заплатата ми е била 120 000 евро. Това са парите, които съм получавал, но те не са само за мен, а за целия ми щаб. Тази сума аз съм разпределял между себе си и моите асистенти. Имам изпвлечение от НАП, което показва, че аз лично съм взел 117 000 лв, от които трябва да платя 40% данък в Италия”, обяви Стойчев пред bTV.
 
“Твърдяха, че щабът ми бил прекалено раздут. Трябва да уточня, че още при подписването на догова ми за треньор на националния отбор, аз поисках да се направи “Б” отбор. В него трябваше да играят и да се развиват млади играчи. Това означава, че автоматично трябваше да се удвои треньорския щат в национионалния тим – 15 човека. Самият щаб в първия отбор е като на всеки друг нормален представителен отбор”, поясни треньорът на Тренто.
 
“При подписването на договора ми, поисках да има прозначност на сумите, които се получават от спонсорите. Трябваше да знаем дали парите от спонсорите, давани за националния отбор, не отиват в друга посока. Такава прозрачност не получихме. В контракта ми изрично е споменато, че получавам същия бюджен както и предишния щаб на националния отбор. Останалите пари, които ми трябват за работата, трябва да осигуря сам. Отворихме делегирана сметка на федерацията. В нея нареждането за теглене на пари става с два подписа – на секретаря на федерация и на директора на националния отбор. Направихме това, за да не бъдат използвани сумите за други цели. Мои приятели, собственици на малки фирми, внесоха по тази сметка 268 000 лева”, разкри специалистът.
 
“Осигурих договор за екипировка с италианска фирма, за който ме атакуват. Той е за три години, на стойност 270 000 евро. Тези пари са пристигнали. Без мое знание контрактът с тази фирма беше прекратен под давление на члена на УС Любомир Ганев. Въпреки че в договора ми пишеше, че аз лично определям екипировката и нося отговорност за нея. Цените на другата фирма може да са по-добри за федерацията. Аз обаче трябва да бъде убеден. Да ми представят документите и да сравним”, заяви Стойчев. Той показа разпечатка от e-mail, изпратен погрешка от Любо Ганев на грешен адрес, в който легендарният волейболист гарантира на “Асикс”, че с нея ще бъде сключен договор за екипировка до 2016 г.
 
“Във вторник инж. Данчо Лазаров спомена, че от Световната лига през миналата година федерацията е спечелила 75 000 долара. Аз имам документ, според който БФВ общо е получила от участието в Световната лига 1 116 200 долара - 950 000 долара за второто място в групите, 75 000 за петото място в крайното класиране и 91 200 за участието в мачовете. Тези разминавания във финансовата документация на Федерацията са направили впечатление и на одиторите.”
 
“Когато започнах тази борба, аз обявих, че не се боря за власт. Аз не искам да бъда президент на федерацията. Не искам да бъда треньор на националния отлор. За мен това беше жертва и съм горд, че успях да класирам отбора на Олимпиадата. Сега това бреме падна. Лазаров твърди, че не съм си бил подал федерацията и заради това все още се водя треньор на националния отбор. Аз имам разписка от куриер за датата и депозирането на оставката ми във федерацията. Това е станало на 12 юни.”
 
“След първата олимпийска квалификация, когато бях уволнен, бяхме поканени от премиера. С играчите отидохме на срещата, тъй като това е една чест. Там Бойко Борисов настоятелно ме помоли да остана и аз приех, тъй като до следващата квалификация имаше твърде малко време. До него бяха достигнали информации, че съм уволнен, тъй като играчите не ме искат. Пред него момчетата ме подкрепиха и застанаха зад мен. В деня след класирането на олимпийските игри, имахме нова среща. Този път той не ме е молил да остана в националния отбор. Бяхме поканени на среща, на която премиерът ни поздрави за класирането. Категорично мога да заявя, че министър председателят не решава кадрови въпроси на волейболната федерация.”
 
“Аз не съм искал Данчо Лазаров да си подаде оставката пред мен. Той и членовете на УС трябваше да направят това според наредбите. Как може един член да УС (б. ред. Ивайло Константинов) да си подаде оставката, а другите да не могат. Аз ще бъда днес на Общото събрание в Правец, за да изкажа моята позиция. Ще се боря за принципно решение за управление на федерацията. Време е да се работи прозрачно. Искам намаляване броя на членовете на УС. Сега са 20, а трябва да бъдат 7-8. Членовете на УС трябва да работят на мандатен принцип - от 2 до 4 години, а не едни и същи хора да управляват волейбола вече 15 години.”
 
“Надявам се, че други играчи няма да напуснат отбора. Матей Казийски е човек с твърди принципи. Който иска да му повлияе да промени решението си, трябва да се срещне директно с него. През годините, в които работим заедно, аз не съм се опитвал да му влияя”, завърши Радостин Стойчев.