Португалия победи Дания с 3:2 в мач от група “В” на европейското първенство по футбол в Полша и Украйна. Другата среща в групата е голямото дерби между Холандия и Германия по-късно днес. Това е първи успех за португалците, които в първия мач отстъпиха на Германия с 0:1. Дания победи в първата си среща Холандия с 1:0. След успеха Португалия събра 3 точки, колкото имат Дания и Германия.

Португалците поведоха с 2:0 след голове на Пепе и Елдер Пощига, но Никлас Бендтнер вкара два гола за 2:2. Силвестре Варела реализира спасителния гол за първите три точки на Евро 2012 с попадение за крайното 3:2 в 87-ата минута. Голямата звезда на Португалия Кристиано Роналдо за малко да се окаже големият грешник, след като пропусна на два пъти сам срещу вратаря на датчаните през второто полувреме. Асът на Реал (Мадрид) изигра посредствен мач, въпреки че спечели много топки във въздуха, не спираше да снове по крилата, но така и не успя да реализира. При победното попадение на Варела Роналдо почти се разплака.

Двубоят започна с четири поредни корнера за Дания, но и нищо опасно за Португалия. Постепенно Роналдо и компания натиснаха и започнаха да атакуват по-често. В 15-ата минута дойде първият удар за селекционера на Дания Мортен Олсен. Ники Зимлинг получи контузия и беше сменен принудително с Якоб Поулсен. В 24-ата минута Пепе засече центриране от корнер и с глава откри резултата в полза на Португалия. След попадението иберийците продължиха да бъдат по-активни и логично стигнаха до втори гол. Нани изведе хубаво Елдер Пощига пред вратарското поле, Симон Кяер не успя да го спре, и нападателят реализира за 2:0.

В 41-ата минута Никлас Бендтнер върна един гол за Дания. След центриране Крон-Дели игра с глава и намери Бендтнер, който също с глава почти пред голлинията прати топката в мрежата на Руи Патрисио. В последните секунди Кяер изчисти пред голлинията.

Второто полувреме започна с натиск на Португалия и пропуск на Роналдо. В 60-ата минута Мортен Олсен извърши втора принудителна смяна. Контузия получи един от най-опитните Денис Ромедал, а на негово място се появи Тобиас Микелсен. В 78-ата минута Роналдо направи втори голям пропуск, след като не успя да преодолее вратаря Андерсен.

Противно на логиката, натискът на Португалия и пропуските на Роналдо резултатът стана 2:2. В 80-ата минута Никлас Бендтнер изравни след удар с глава и центриране на Якобсен. Португалия се стресна и героят Силвестре Варела реализира за крайното 3:2 в 87-ата минута. Коентрао центрира отляво, Варела не успя да стреля от първия опит, но при втория укроти добре топката и разстреля Андерсен./БЛИЦ

Мачът по минути ТУК
Класиране в група "В" - ТУК

Denmark.jpgPortugal.jpg
ДАНИЯ – ПОРТУГАЛИЯ 2:3
                      0:1 Пепе (24), 0:2 Пощига (36), 1:2 Бендтнер (41), 2:2 Бендтнер (80), 2:3 Варела (87)




Дания:
1.Стефан Андерсен, 3.Симон Кяер, 4.Даниел Агер, 5.Симон Поулсен, 6.Ларс Якобсен, 7.Вилиям Квист, 8.Кристиян Ериксен, 12.Ники Зимлинг (16 - 19.Якоб Поулсен), 9.Михаел Крон-Дели (90 - 14.Ласе Шьоне), 10.Денис Ромедал (60 - 23.Тобиас Микелсен), 11.Никлас Бентнер

Португалия: 12.Руи Патрисио, 2.Бруно Алвеш, 3.Пепе, 5.Фабио Коентрао, 21.Жоао Перейра, 4.Мигел Велосо, 8.Жозе Моутиньо, 16.Раул Мейрелеш, 17.Луиш Нани (89 - Роландо), 7.Кристиано Роналдо (капитан), 23.Елдер Пощига (64 - 11.Нелсон Оливейра)

Стадион: “Лвов Арена”
Рефер: Крейг Томпсън (Шотландия)
Жълти картони: Якоб Поулсен, Якобсен (Дания), Раул Мейрелеш, Кристиано Роналдо (Португалия)

ВИТРИНА НА МАЧА
Дания Показател Португалия
2
Голове 3
6 Удари във вратата 12
6 Удари извън вратата 5
7 Корнери 6
18 Нарушения 17
2 Жълти картони 2
0 Червени картони 0