Радостин Стойчев обяви решението си да напусне националния отбор на България, като пресконференцията му продължи малко повече от половин час. Плътно до специалиста беше Матей Казийски. Волейболната звезда също обяви, че се оттегля от тима, след като със сегашното ръководство двамата не могат да работят.

"Потвърждавам решението си за прекратяване на действията си като треньор на националния отбор. Не искам да заема пост в управлението, но смятам, че има достатъчно доводи за подаване на оставка на всички членове на Управителния съвет и избирането на нов. Как може в сегашния да членуват 20 човека. Това дори в "Дженеръл моторс" го няма", заяви Радостин Стойчев.

"Не бих искал след мен да бъде потоп, утрешното пътуването на националния отбор за Аржентина е подготвено. А не както Любо Ганев твърди, че нищо не било планувано. Билети за състезателите са закупени. При необходимост, щабът на националния отбор, с изключение на Камило Плачи, който е в болница, тези хора са готови да продължат да изпълняват задълженията си. Те са професионалисти и са готови да заминат, но разбира се от федерацията зависи кой ще пътува", каза спецът.

"Въпросът не е личен. Става въпрос за кауза. Никога не съм молил никого да си тръгва с мен, нито състезатели, нито щаб. С това ръководство на федерацията няма шанс да водя отбора на Олимпиадата. Г-н Борисов не ме е молил да го правя. Извика ни при него, за да ни честити успеха и да обсъдим ситуацията в българския волейбол. Никой от играчите не съм молил да си тръгва с мен. Кой какво ще направи, е негов личен избор. Много от момчетата също са разочаровани, но не мога да говоря от тяхно име. Не може да има безсрочни договори в клубовете и задължителни минимални заплати. Не може да има трансфери, при които има 60 процента за клуба и 40 за състезателите. Не мога да опиша колко съобщения и мнения получих. Телефонът ми се напълни с SMS-и. Може би сами видяхте феновете в залата и хората как реагираха. Чух, че аз съм организирал протестите дори. Плащал съм за изработването на специални фланелки. Дали бих направил подобно нещо? Не, и затова си тръгвам", продължи Стойчев.

"Искайки оставката на Лазаров не целя да заемам някакъв пост в управлението. За мен са важни принципите, важно е да има мандатност, важно е клубовете да имат представители, а не от 16 години един и същи състав да ръководи. Може един член на Управителния съвет да е некомпетентен или нелоялен, нека след 2 или 4 години да дойде друг. Аз съм тук пред вас, защото съм поел ангажимент да го направя. Има и други, но имат проблем с това да го изразят", коментира вече бившият треньор на България.

"Ние не можем да очакваме чудеса, но трябва да поставим основи, на ДЮШ, на вътрешното първенство, да има регламент, който да се спазва. Убеден съм, че ще продължа да работя за доброто на българския волейбол от разстояние. Винаги съм мислил само доброто и съм се опитвал да помагам с каквото мога", каза Стойчев.

"Не смятам да разговарям с нито един представител на Управителния съвет. На хората наистина искам да благодаря, заради това, което се случи през последните седмици. Имам 16 титли и нито една не ми е била толкова скъпа, колкото победата вчера - триумф пред родната публика", завърши спецът.