Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

Тази вечер Холандия приема България в контролна среща. Двубоят е от 21:00 часа на “Амстердам Арена”. Мачът е част от подготовката на “лалетата” за Евро 2012 и ще се изиграе 2 седмици преди началото на шампионата в Полша и Украйна.
 
За селекционера на “лъвовете” Любослав Пенев това ще бъде втори мач начело на националния отбор. Двубой с Холандия също влиза в биографията на Пенев като втори в някаква статистика. Срещу “лалетата” той бележи втория си гол за представителния тим на България. Това става на 24 май 1988 г., когато българите побеждават холандците с 2:1 в Ротердам, а победният гол е именно на Пенев.
 
Любопитното е, че тогавашният мач се играе броени дни преди началото на Евро88. Холанците си тръгват от континенталното първенство в Западна Германия като шампиони. Дали историята може да се повтори? Частичен отговор ще получим тази вечер, а всичко ще стане ясно след края на Евро 2012.
 
На 24 май 1988 г. на стадион “Де Кайп” в Ротердам тогавашният холандски селекционер Ринус Микелс не може да използва част от важните си играчи. На следващия ден ПСВ Айндховен играе с Бенфика финал за КЕШ и печели с 6:5 след дузпи, след като редовното време и продълженията завършват без отбелязан гол. Именно националните футболисти на “филипсите” пропускат двубоя в Ротердам, а това са вратарят Ханс ван Брьокелен, Роналд Куман, Бери ван Аерле, Жералд Ваненбург и Вим Кифт. Седмици преди мача в Ротердам нападателят на Милан Марко ван Бастен получава удар в главата по време на мач от Серия “А” и гледа двубоя с България от пейката, но не взима участие.
 
В 61-ата минута Холандия открива резултата. Халфът на Аякс Ян Вутерс е точен с глава. Атаката започва с центриране на Джони вант Шип отдясно, Джони Босман надскача български защитник и с глава продължава подаването към Вутерс, който се оказва непокрит на границата на вратарското поле и праща топката във вратата на Борислав Михайлов.
 
В последните 10 минути на мача българските национали, водени от селекционера Борис Ангелов, обръщат резултата. Важна роля в това изиграва легендата на Локомотив (Пловдив) Христо Колев-Бащата. В 83-ата минута Колев центрира от корнер от дясно, а защитникът на “Левски” (тогава Витоша) Николай Илиев успява да се извиси при далечната греда над защитата и да прати топката зад гърба на вратаря на Фейенорд Йооп Хийле.
 
Минута преди края Бащата опитва извеждащ пас от центъра към Любослав Пенев, холандец пробва да избие, но кълбото попада в Аян Садъков. Полузащитникът на Локомотив (Пловдив) напредва и стига до границата на наказателното поле, където подава към Любослав Пенев зад гърба на Франк Рийкард. Младият нападател на тогавашния ЦФКА Средец (сега ЦСКА) се освобождава от противников играч, стреля под плонжа на Хийле и с втория си гол за националния отбор носи победата на България. Два месеца по-рано Пенев е открил головата си сметка за представителния ни тим с попадение за успеха над Чехословакия с 2:0 в контролна среща.
 
Точно един месец след мача в Ротердам, на 25 юни 1988 г. Холандия побеждава СССР с 2:0 на финала на европейското първенство. Точни за успеха са Рууд Гулит и Марко ван Бастен, който бележи феноменален гол във вратата на Ринат Дасаев. България е пропуснала шанса си да участва на това европейско първенство, след като в последния си мач в квалификацията губи с 0:1 от Шотландия в София с гол на Гари Маккей четири минути преди края, когато и равенство е било достатъчно на “лъвовете”, за да заемат първото място в групата и да се класират за континенталия шампионат.
 
 
24 май 1988 г.
Холандия – България 1:2
1:0 Ян Вутерс (61), 1:1 Николай Илиев (83), 1:2 Любослав Пенев (89)
 
Холандия: Йооп Хийле, Франк Рийкард, Адри ван Тигелен (77-Сяак Троост), Вим Куверманс (61-Ервин Куман), Вилберт Суврийн (46-Арон Винтер), Ян Вутерс, Арнолд Мюрен, Джони вант Шип, Рууд Гулит, Джони Босман, Хендри Круцен
 
България: Борислав Михайлов, Пламен Николов, Запрян Раков, Николай Илиев, Трифон Иванов, Димитър Васев, Ивайло Киров (79-Илиан Киряков), Христо Колев, Божидар Искренов (61-Аян Садъков), Наско Сираков, Любослав Пенев
 
Ротердам, “Де Кайп” – 10 400 зрители
Съдия: Дейвид Сайм (Холандия)
 
 
СНИМКА НА СЪСТАВА НА ХОЛАНДИЯ ЗА МАЧА С БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 1988 Г.
1988.jpg
Прави: Йооп Хийле, Джони вант Шип, Франк Рийкард, Джони Босман, Вим Куверманс, Рууд Гулит
Клекнали: Арнолд Мюрен, Вилберт Суврийн, Хендри Крюцен, Ян Вутерс, Адри ван Тигелен
 
 
ВИДЕО ОТ МАЧА МЕЖДУ ХОЛАНДИЯ И БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 1988 Г.