Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

Челси спечели за първи път в историята Шампионската лига, след като победи като гост Байерн на неговия "Алианц Арена" в Мюнхен с 4:3 след изпълнение на дузпи. В редовното време и продълженията резултатът бе 1:1. Томас Мюлер (83) даде преднина на баварците, а Дидие Дрогба (88) прати мача в продължения и дузпи. При тях Хуан Мата пропусна за Челси, а Ивица Олич и Бастиан Швайнщайгер бяха грешниците за Байерн. В първото от двете продължения пък и Ариен Робен изпусна дузпа, отсъдена за нарушение на Дрогба срещу Рибери.

Стартовият състав на Байерн бе напълно очакван с оглед липсващите заради наказания Давид Алаба, Холгер Бадщубер и Луис Густаво, докато мениджърът на Челси Роберто Ди Матео изненадващо пусна сред титулярите 22-годишния Райън Бертран, който се изявяваше по лявото крило. Италианският специалист не можеше да използва в този мач наказаните Рамирес, Раул Мейрелеш, Бранислав Иванович и Джон Тери.

През първата част баварците имаха изразено превъзходство, но късметът не бе на тяхна страна в завършващата фаза на атаките им. Първото сериозно положение за гол дойде едва в 21-ата минута, когато Ариен Робен проби между двама бранители на Челси и стреля опасно по земя, но Петър Чех с чудесен рефлекс успя да отклони топката, която след това се удари в страничната греда и излезе в корнер.

В 36-ата минута Диего Контенто центрира почти от аутлинията към Томас Мюлер, който с воле прати топката покрай вратата. След това положение и „сините” от Лондон се посъбудиха и погледнаха към вратата на Мануел Нойер.

В 38-ата минута Саломон Калу бе изведен на чудесна стрелкова позиция, но ударът му бе спасен от Нойер. При ответната атака на баварците Марио Гомес получи топката на чудесна фронтална позиция, но я прати високо над вратата. До края на полувремето не се случи нищо интересно и резултатът остана непроменен.

След почивката картината на терена не се промени и в 54-ата минута след рикошет топката достигна до Франк Рибери и тоя вкара в мрежата на Петър Чех, но голът бе отменен заради засада. Пет минути по-късно Марио Гомес изведе Ариен Робен на страхотна позиция, но ударът на холандеца бе блокиран със самоотвержена намеса на Ашли Коул.

Баварците продължиха да доминират, докато гостите от Лондон предимно се бранеха и доста рядко преминаваха центъра на терена. В 72-ата минута Робен стреля от границата на наказателното поле, но слабо и право в ръцете на Чех. При ответната атака на Челси Дрогба центрира отляво опасно по земя и в последния момент бранител успя да изчисти в тъч. Малко след това след неумела намеса на Нойер се разкри шанс за Дрогба, който обаче стреля слабо от близка дистанция и немският страж без проблеми улови.

В 76-ата минута Рибери проби по дясното крило и след центрирането му почти от аутлинията Петер Чех успя да изби топката от под гредата в ъглов удар. Малко след това и Томас Мюлер стреля в аут от изгодна позиция.

Тоталното превъзходство на Байерн бе материализирано в 83-ата минута, когато Тони Кроос центрира отляво, а Томас Мюлер с глава заби топката в земята, след което тя прескочи Петър Чех, удари се в напречната греда и влезе във вратата за 1:0.

Реакцията на Роберто Ди Матео и в игра се появи испанският голаджия Фернандо Торес. В 88-ата минута дойде звездният миг на Дидие Дрогба, който засече центриране от корнер на Хуан Мата и изравни за 1:1, за да прати мача в продължения.

В третата минута на първото продължение Дидие Дрогба фаулира Франк Рибери в собственото си наказателно поле и съдията Педро Проенса моментално отсъди дузпа. Ариен Робен обаче би много слабо от бялата точка и Петър Чех спаси. Впоследствие Риебри бе заменен заради получената контузия при извършеното нарушение срещу него. До края на продължението не се стигна до промяна на резултата.

В 108-ата минута Ивица Олич направи изключителен пропуск, след като не успя да засече както трябва страхотно центриране отдясно прати топката покрай вратата. И до края на второто продължение не падна победно попадение за нито един от двата състава, за да се стигне до рулетката на дузпите. При тях късметът бе на страната на Челси и английският гранд спечели за първи път в своята история Шампионската лига.


челси_1.jpgбайерн_1.jpgБайерн – Челси 3:4 сл. дузпи (1:1 в редовното време)
 1:0 Томас Мюлер (83), 1:1 Дидие Дрогба (88)

Дузпите:
1:0 - Филип Лам - вкара с удар в горния ляв ъгъл, въпреки че Чех докосна топката!
1:0 - Хуан Мата - би ниско и не особено прецизно, и Мануел Нойер спаси!
2:0 - Марио Гомес - стреля силно по земя и вкара!
2:1 - Давид Луис - вкара след огромна засилка и изстрел горе вляво!
3:1 - Вратарят Мануел Нойер - вкара на колегата си Петър Чех с прецизен удар!
3:2 - Франк Лампард - вкара с безпощаден шут под гредата в центъра на вратата!
3:2 - Ивица Олич - стреля неособено силно, Петър Чех спаси!
3:3 - Ашли Коул - вкара и изравни на 3:3 при дузпите!
3:3 - Бастиан Швайнщайгер - уцели лявата греда на Чех, след като вратарят с върха на пръстите докосна топката!
3:4 - Дидие Дрогба - вкара хладнокръвно по земя и направи Челси европейски клубен шампион за първи път в историята!

Мюнхен, “Алианс Арена”
Съдия: Педро Проенса (Португалия)

Байерн: 1.Мануел Нойер, 17.Жером Боатенг, 21.Филип Лам (к), 26.Диего Контенто, 7.Франк Рибери (97- 11.Ивица Олич), 10.Ариен Робен, 31.Бастиан Швайнщайгер , 39.Тони Кроос, 44.Анатоли Тимошчук, 25.Томас Мюлер (87 - 5.Даниел Ван Буйтен), 33.Марио Гомес

Челси: 1.Петър Чех, 3.Ашли Коул , 4.Давид Луис , 17.Жозе Босингва, 24.Гари Кейхил, 34.Райън Бертран (73 - 15.Флоран Малуда), 8.Франк Лампард, 12.Джон Оби Микел, 10.Хуан Мата, 11.Дидие Дрогба , 21.Саламон Калу (84 - 9.Фернандо Торес )