Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

Шефът на волейболната федерация инж. Данчо Лазаров отправи скандално обвинение срещу Радостин Стойчев, обвинявайки го, че умишлено е направил грешки при загубата с 1:3 гейма от Германия, за да не се класира България на финала на олимпийската квалификация срещу Италия. БЛИЦ публикува без редакторска намеса интервюто на Лазаров пред вестник "Преса", което е в днешния брой, преди срещата на Стойчев с Бойко Борисов и след това провелото се заседание на Управителния съвет. В него шефът на волейбола споделя още, че треньорът е трябвало да бъде уволнен още по-рано, което отчита като грешка на федерацията.

- Г-н Лазаров, как сте?
- Добре! Как да съм, вие какво очаквате?

- Уволнихте селекционера, а звездата на националния отбор Матей Казийски не иска да играе...
- Нека не коментираме нещо, което още не се е случило. Той още не е обявил категорично, че няма да играе. Истината обаче е, че не може да сме заложници на един волейболист. Да играеш за България е гордост. Ако е решил, да се откаже, сигурно си има своите причини. Какво можем да направим?

- Говори се, че не е само един играч. Андрей Жеков също бил против треньорската рокада.
- Който иска да е в националния отбор и е повикан, да играе. Който иска да се оттегли по някакви лични причини, да го направи. Но аз искам да заявя - освобождаването на Радостин Стойчев е окончателно и не подлежи на преразглеждане. На подобен натиск няма да се поддадем.

- Г-н Стойчев също обяви, че повече няма да работи в България.
- Той отдавна заяви, че не иска да работи с България!

- Щом не е искал, вие защо не го сменихте по-рано?
- Това беше една от грешките, които направихме. Тези, които не искат да работят с друг треньор, а само със Стойчев, щяха по-рано да го заявят и нямаше сега да поставят отбора в сложна ситуация. Лошото в случая е, че един спортист, който толкова е дал на отбора, е готов да си тръгне, преди да отиде на Олимпиада. Това не мога да го разбера. Ако беше друг форум - европейско първенство или нещо друго, щях да разбера. Не смятам, че е възможно предателство в отбора.

- Как си обяснявате любовта на хората към Стойчев?
- Няма никаква любов! Имам над 100 позвънявания, дори от случайни хора. Те даже съзират умисъл в действията на Стойчев (б.а. - при загубата от Германия). Защото това беше липса на професионализъм. Направи такива груби грешки в един решаващ мач. И то за да не играе България на финал срещу Италия.

- Вие вярвате ли, че е имало умисъл?
- Не мога да го повярвам, честна дума. Вижте, такова понятие като хорска любов няма. Тя е ден до пладне. Хората обичат тези, които са на върха. Широката публика не знае всички детайли. Но феновете не са тъпи и ограничени, за да не видят как един мач се губи пред очите им. Не бива да ги подценяваме. Най-отговорно ви казвам, единствената задача, поставена пред този екип, беше спечелване на олимпийската квалификация. Щом не го постигна - стоп, дотук!

- Кога решихте да смените треньора?
- През нощта (б.а. - след загубата от Германия). Само болни мозъци могат да предполагат, че е било взето предварително. Решаваха компетентни хора. Но го обявихме на другия ден. След като си сверихме часовниците с когото трябва в тази държава. Стойчев имаше възможност да излезе като мъж и да каже - грешката е моя. До последно твърдеше, че виновни са състезателите, че не са изпълнили неговите указания. Федерацията сбърка единствено, че не го смени по-рано.

- Оптимист ли сте за следващата квалификация?
- Аз бях оптимист и за тази. Ако не бяхме направили глупости, изяви на некомпетентност и непрофесионално отношение към мача (б.а. - срещу Германия), ние щяхме да спечелим. Неслучайно казах на пресконференцията - защо не вкараха Жеков да вдигне една топка поне? Той е искал да играе. Защо не го пуснаха поне да загрее. Тошко Алексиев, Цветан Соколов също останаха отвън. Като се вижда, че каруцата потъва, може да направиш и рискови действия. А Стойчев направи рискови експерименти. Пусна Николай Пенчев, който не е изиграл нито един мач през годината. Той се справи, но дотук са му възможностите. Добре, че Гроцер (б.а. - германецът допринесъл най-много за победата над България) не му счупи ръцете на блокадата. Е как хората да обичат Стойчев, като грешките бяха изключително негови.

- Отчитате ли, че имаше известна доза малшанс за Стойчев? Контузи се основният ни разпределител.
- Създава се излишна психоза около Андрей. Той се натоварва с голяма отговорност и мисли, че вината е негова. Само това мога да кажа.

- Защо Жеков и Казийски искат да се откажат?
- Те имат някаква тяхна позиция, която е трудно разбираема. Но аз отказвам да я коментирам. Знаете ли какво казва капитанът Владимир Николов - трябват ни мъже и бойци!

- Защо се наложи да се консултирате с премиера Бойко Борисов и спортния министър Свилен Нейков за смяната на треньора?
- Много хора, които не разбират, смятат, че получаването на една квалификация е даденост. Или ни се полага. Първо, тези неща не стават случайно, второ, струват много пари. А за да поемем ангажимент да искаме квалификация и да подпишем документ, трябва да имаме зад гърба си финансиране. Затова трябва да сверим нещата със спортния министър, а той - с когото трябва. Даже аз лично ги сверявам. Освен това тази изключително благоприятна ситуация от държави, с които ще играем в следващата квалификация (б.а. - Франция, Египет и Пакистан), също не е случайна. Попаднахме в такава група, защото ние ще сме домакин на турнира. Иначе трябваше да играем в Германия срещу домакините и Куба.

- Критикуват ви, че не работите с подрастващите?
- Хората хабер си нямат какво се прави по клубовете. Работи се при тотална сиромашия и беднотия. Започнахме да работим дори с 9-годишни деца. Създадохме нова група за 13-годишни, за 15 - също. България е на четвърто място при младежите в Европа. Критикуват ни една шепа негодници!