По повод на протеклата през изминалата седмица волейболна мъжка олимпийска квалификация и уволнението на треньора на националния ни отбор Радостин Стойчев Българският национален волейболен фенклуб заявява следното:

1. Въпреки болката от страшното разочарование огромната част от волейболните фенове в зала „Арена Армеец”, както и от милионите запалянковци пред телевизорите, съпреживяха загубата заедно с мъжкия ни волейболен тим и с треньора. Все пак става дума за игра, в която винаги един губи, а друг печели. България показа, че стои зад своя отбор и своя треньор! Във времена, когато народът намира все по-малко поводи за обединение, 12 500 души подкрепяха безрезервно момчетата в най-трудния им мач срещу Германия и ги изпратиха с аплодисменти въпреки загубата! Спортът е низ от възходи и падения и хората го осъзнават!

2. Никой волейболен специалист у нас и в чужбина по никакъв начин досега не е оспорил професионализма и всеотдайността на Радостин Стойчев. И за обикновените фенове е ясно, че никой треньор не би могъл да компенсира моментната загуба на основни играчи и липсата на равностойни и пълноценни резерви за определени постове. Германия направи своя голям мач, а българската сплав между опит и дързост се пропука, въпреки (а може би и поради) френетичната подкрепа на родната публика. Въпреки своя реализъм Радостин Стойчев никога не се е отказвал от мечтата си да класира именно българския национален отбор за Олимпиадата и заедно с момчетата да отбележат ярко присъствие там.

3. Българският национален волейболен фенклуб счита, че уволнението на Радостин Стойчев е прибързано и плод на емоции, присъщи на нас, феновете, но не и на взимащите стратегически решения хора. В този момент то води до много повече вреди, отколкото ползи. При това е недопустимо смените на националните треньори при мъжете и жените през последните години винаги да са съпътствани със скандали и унижение към доказани специалисти. Настояваме за преразглеждане на решението на БФВ за освобождаване на националния треньор от поста му, като му се даде възможност да води отбора до последния ден на Олимпиадата, който, вярваме, ще бъде знаменателен за нас!

4. Необходимо е постепенно адаптиране на стандартите на водещите европейски отбори и на водещите национални първенства в българския волейбол. Трябва да се подобри работата с подрастващите, да се работи с постоянство за навлизане на науката във волейбола, да се инвестира в материална база – все неща, за които радее Радостин Стойчев, както и многобройните волейболни специалисти и фенове.

Георги Христов 15.05.2012 г.
Председател на УС