Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

Радостин Стойчев вече не е национален селекционер на мъжкия волейболен тим на България. Президентът на федерацията инж. Данчо Лазаров съобщи новината за освобождаването на спеца на пресконференция в зала "Арена Армеец". Легендата и член на УС Любо Ганев обяви, че мястото на Стойчев заема Силвано Пранди.

Италианският специалист беше махнат от националния отбор на България след деветото място на Световното първенство през 2010 година. В последните дни Пранди беше в София и не пропусна мач от олимпийската квалификация в зала "Арена Армеец". Снощи италианецът е дал своето съгласие отново да поеме волейболистите ни и да направи опит да ги класира на Олимпиадата в Лондон.

От федерацията изтъкнаха провала в олимпийската квалификация като причина за освобождаването на Стойчев.

"До късно снощи УС съвещаваше и мога да ви уверя в категоричното ни решение, за освобождаването на Радостин Стойчев. Бяхме при министър Свилен Нейков. Всички тези мерки, които предприемаме са единствено в интерес на българския волейбол. По начина, по който вървим за спечелване на олимпийска квота, не бихме могли да постигнем това. Нищо лично към Радостин", заяви Лазаров.

Другата новина, която шефът на родния волейбол обяви е, че България ще бъде домакин и на следващата олимпийска квалификация - от 8 до 10 юни. В зависимост от изхода на финална тази вечер между Италия и Германия ще се разберат и отборите, които ще играят в началото на юни в София. При успех на Италия, съперници на "трикольорите" за едно място ще са Франция, Египет и Пакистан. При успех на Германия, у нас трябва да дойдат Куба, Чехия и Индия.

"Предстоят следващи квалификации, които ще бъдат от 8 до 10 юни. Ще домакинстваме и на тях. Отправям голяма благодарност лично на премиера Бойко Борисов, който помага да организираме и тази квалификация", каза инж. Лазаров, който обаче не каза нищо за заместника на Радостин Стойчев. Това стори легендата Любо Ганев.

"Новият треньор е Силвано Пранди. Познава много добре отбора. Изборът му не беше труден. Той е работил с отбора само допреди година и половина и го познава добре", коментира членът на УС Любо Ганев.

"Не мога да ви изтъкна всички аргументи, които бяха изтъкнати от членовете на УС за отстраняването на Радо Стойчев. Задачата пред него беше да класира отбора на Олимпиадата, а това не е изпълнено. Ние нямаме възможност за повече експерименти. Вчера наблюдавахме мача и видяхте отбора в какво състояние беше изпаднал. При създадени перфектни условия - зала, публика, финансиране, домакинство... Сега отново получаваме шанса да сме домакини, а това струва не малко пари. Една голяма благодарност на министерството, че ни осигуриха тези пари", коментира инж. Лазаров.

"Когато видиш един отбор как рухва, едни глупави грешки, които са недопустими точно за треньор от световна класа. Миналата година премълчахме поставената задача България да отиде и да се бори за медал, само трябваше да си свършим работата. Не я свършихме, за голямо съжаление. Сега поставихме задачата, а тя не беше изпълнена. Всички тези отбори сега бяха преодолими. Фантастични условия за подготовка на отбора", продължи шефът на родната федерация.

"Тогава избрахме Радостин, най-вече заради това, че Матей и Соколов са негови състезатели. И двамата биха допринесли за всички положителни елементи, които правят в Тренто. Ние сме длъжни да търсим и по-добри варианти. Сигурно грешим, но не можем да пропиляваме така шансове, които много трудно се дават. Вчера, когато Германия правеше точка след точка, четирима от основните ни състезатели стояха на пейката. Силвано Пранди познава детайлно всеки един състезател и не му е нужно много време, за да навлезе", каза още инж. Лазаров.