Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

ЦСКА тотално надигра "Ботев" (Враца) в последния мач от програмата на 27-ия кръг в "А" група, но записа успех със скромното 2:0. Точни за "червените" бяха Георгиан Паун през първото полувреме и Жуниор Мораес малко преди края на двубоя. С поредното си попадение бразилецът вече събра 13 гола на сметката си от началото на сезона в елита и се изравни с Янис Зику и Иван Стоянов в листата при реализаторите.

За "армейците" това беше 21-а победа, след която те събраха актив от 66 точки и водят с 5 на преследвача Лудогорец (Разград), на който ще гостуват в последния кръг. Преди това ЦСКА има гостуване на Миньор в Перник (на 12 май) и домакинство на Литекс (на 19 май).

Селекцията на Стойчо Младенов надигра по всички показатели "Ботев" (Враца), но пропуските пред вратата на Веселин Цветковски бяха безброй много и започнаха да се редуват още от началото на мача, като продължиха до последния съдийски сигнал на Радан Мирянов. Единствено Паун и Мораес успяха да поразят целта, но безспорно ЦСКА не се възползва от възможността да запише доста по-изразителна победа от това 2:0. "Армейците" отправиха общо над 30 удара към вратата на Цветковски, който имаше изключително много работа в този двубой.

За мача с "Ботев" (Враца) Стойчо Младенов рискува и пусна Жуниор Мораес титуляр, въпреки че звездата висеше на един жълт картон от наказание за 2 мача. Антон Карачанаков пък беше оставен на пейката заради травма, а на негово място започна Георгиан Паун, който се възползва от шанса си и реализира гол. Травма попречи и на Румен Трифонов да попадне в групата за двубоя, а Мартин Дечев зае позицията му на левия бек. За гостите големият отсъстващ беше юношата на "Левски" Лъчезар Балтанов.

"Армейците" стартираха вихрено срещата. Опасните положения пред вратата на Цветковски започнаха да се редуват едно след друго. До 15-ата минута с пропуски се отчетоха Борис Галчев, Пламен Крачунов и Нджонго Присо.

Натискът на домакините продължи, а в 19-ата капитанът Тодор Янчев пропусна отлична възможност да даде преднина на ЦСКА, след като от 10-ина метра, останал непокрит и фронтално срещу вратата, стреля над напречната греда. Малко по-късно отново сърцатият халф не успя да се разпише. Последва слаб удар на Паун, който не затрудни вратаря на "Ботев". В следващата атака Янчев центрира към Бандаловски, който с глава стреля неточно. В 37-ата Галчев отправи топовен изстрел от пряк свободен удар и кълбото профуча покрай вратата. Така се стигна до 40-ата минута, когато ЦСКА най-после откри резултата. Мораес отне топката от Маринов и напредна по десния фланг на атаката, подаде към непокрития Паун, който останал непокрит пред голлинията без проблем опъна мрежата - 1:0.

На почивката в състава на гостите от Враца беше направена промяна, като Маринов отстъпи мястото си на Николай Христов. В 50-ата минута Иван Бандаловски направи добър пробив по дясното крило и центрира към Присо. Камерунецът обаче стреля неточно с глава на няколко метра от вратата.

В 69-ата Мораес направи уникален пропуск и не успя да вкара на празна врата. Малко след това Стойчо Младенов извърши първата си смяна, като изкара Паун и пусна Антонио Томас. В 78-ата минута майсторско изпълнение на Мораес за малко не завърши с гол, след като топката срещна напречната греда. Бразилецът овладя топката на гърди, напредна и с елегантен удар прехвърли Цветковски, но не успя да вкара. В 84-ата обаче Мораес ознаменува добрата си игра с попадение, завършвайки по отличен начин контраатака на домакините. Бразилецът беше изведен перфектно от Тодор Янчев, овладя си топката и навлезе в наказателното поле отляво по нападението, след което опъна мрежата зад Цветковски за крайното 2:0.

Две минути след това Мораес остъпи мястото си на Станислав Костов и напусна терена под бурните аплодисменти на публиката. В 90-ата Младенов пусна в игра юношата на клуба Кристиян Петров на мястото на Нджонго Присо и така роденият през 1993 година русокос талант записа официален дебют за "армейците".

С победата ЦСКА не само, че направи поредната крачка към 32-ата си титла, а и взе реванш от "Ботев" (Враца), който не можа да победи през есенния полусезон, когато срещата между двата тима завърши 2:2. За селекцията на Антони Здравков поражението на "Армията" не е фатално, тъй като отборът му вече си е гарантирал оставането в "А" група. Три кръга преди края на първенството "Ботев" (Враца) заема 12-ото място с 24 точки в актива си, на 10 от първия под чертата - Видима-Раковски.

Мачът по минути - ТУК

ЦСКА - "БОТЕВ" (Враца) 2:0
1:0 Георгиан Паун (40), 2:0 Жуниор Мораес (84)

cska.jpg
ЦСКА: 92.Райс Мболи, 11.Иван Бандаловски, 66.Пламен Крачунов, 25.Ангел Грънчов, 23.Мартин Дечев, 5.Тодор Янчев, 18.Борис Галчев, 21.Коста Янев, 32.Георгиан Паун (72-7.Антонио Томас), 99.Нджонго Присо (90-27.Кристиян Петров), 10.Жуниор Мораес (86-14.Станислав Костов)
Резерви: 88.Благой Макенджиев, 7.Антонио Томас, 14.Станислав Костов, 19.Апостол Попов, 24.Илиас Хадад, 27.Кристиян Петров, 71.Антон Карачанаков
Треньор: Стойчо Младенов



"БОТЕВ" (Вр): 33.Веселин Цветковски, 22.Руслан Куанг, 13.Николай Маринов (46-19.Николай Христов), 14.Петър Альошев, 5.Николай Николов (85-24.Николай Владинов), 6.Тихомир Найденов, 29.Дарко Савич, 7.Илия Илиев, 17.Иван Коконов, 8.Светослав Валериев (81-25.Асен Чалъков), 10.Бранимир Костадинов
Резерви: 1.Христо Митов, 25.Асен Чалъков, 23.Михаил Петров, 15.Антон Петров, 24.Николай Владинов, 20.Константин Мирчев, 19.Николай Христов
Треньор: Антони Здравков

София,
стадион "Българска армия"
Съдия: Радан Мирянов
Жълти картони: Мартин Дечев, Борис Галчев, Кристиян Петров (ЦСКА); Николай Маринов, Светослав Валериев, Тихомир Найденов, Илия Илиев ("Ботев" Вр)

(през есента: "Ботев" (Враца) - ЦСКА 2:2)