Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

“Левски” победи ЦСКА с минималното 1:0 в дербито на 26-ия кръг на “А” група. След успеха “червените” остават на върха в класирането с 63 точки, но вече има само 5 пред втория Лудогорец. “Левски” излезе на четвърта позиция с 53 точки, изпреварвайки Локомотив (Пловдив). ЦСКА беше в серия от 9 поредни победи в “А” група след идването на Стойчо Младенов, но тя беше спряна от “Левски”. Единственото попадение за “сините” реализира Кристовао Рамос в 49-ата минута след грешка в защитата на “червените”. През второто полувреме футболистите на ЦСКА претендираха за две дузпи, но съдията Николай Йорданов не показа бялата точка.

Ясен Петров пусна в защита отдясно Мулдер, в центъра Диамутен и Иво Иванов, а вляво – Нуно Пинто. В центъра на терена започнаха Орлин Старокин и Даниел Димов, а пред тях Владимир Гаджев. По крилата за “сините” играха Кристовао Рамос и Тони Калво, а сам в атака започна Христо Йовов. Изненадващо резерви останаха Жуниньо и Иван Цветков.

Стойчо Младенов заложи на традиционния си състав. В защита отдясно започна Иван Бандаловски, в центъра на Крачунов и Грънчов, а отляво – Румен Трифонов. Като опорни полузащитници действаха капитанът Тодор Янчев и Николай Дюлгеров, а по крилата Нджонго Присо и Антон Карачанаков. На върха на атаката е Жуниор Мораес, а зад него Борис Галчев.

През първото полувреме футболистите на “Левски” владееха повече топката, но нямаха нито по-опасен удар или положение, което да застраши Райс Мболи. “Червените” бяха подредени добре, не допускаха много грешки в защита, но нямаха никаква идея в атака. ЦСКА разчиташе на най-дейния си играч през първата част Нджонго Присо, през който минаваха почти всички атаки. По-слабо се представи Антон Карачанаков, който се изолира на левия фланг, откъдето почти не се атакуваше. Отпред Жуниор Мораес също не бе на познатото си ниво, губеше бързо и лесно топката. В 4-ата минута Николай Дюлгеров отправи опасен изстрел с глава от няколко метра пред вратата, но не намери целта. В 11-ата минута Мораес намери Присо вдясно в наказателното поле, но той не подаде точно към Карачанаков. Защитата на “Левски” изпитваше проблеми при бързите атаки на ЦСКА, Нуно Пинто често губеше двубоя с Присо, но наличието на двама опорни халфа и Владимир Гаджев компенсираха слабостите в отбрана. Именно Даниел Димов, един от дефанзивните полузащитници, спаси “Левски” от сигурен гол в 39-ата минута. Той изчисти топката преди тя да стигне до играч на ЦСКА почти на голлинията. През първата част един от лидерите на “сините” Христо Йовов почти не създаде проблеми на отбраната на ЦСКА. Той игра като централен нападател, но се загуби сред високите Грънчов и Крачунов. Калво се понрави с няколко пробива, но без никаква опасност.

В началото на второто полувреме “червените” пропуснаха две положения за една минута. Мораес стреля отдалеч, но Пламен Илиев изби, а секунди след това Карачанаков уцели горната греда. След първоначалното леко надмощие “Левски” откри резултата. Старокин опита удар от границата на наказателното поле, но топката се отби в крака на Грънчов и отиде вдясно. Румен Трифонов не покри зоната си, тъй като беше минал в центъра на защитата, Кристовао Рамос притича и с диагонален удар направи 1:0 за “сините”. През втората част Присо се загуби по десния фланг, както и Карачанаков. Жуниор Моарес опита да бъде по-активен, но направи пропуск в 64-ата минута, след като прати топката в ръцете на Пламен Илиев. В 66-ата и 68-ата минути играчите на ЦСКА имаха претенции за дузпи, но и в двете ситуации Николай Йорданов не посочи бялата точка. При първото положение Карачанаков влезе отляво в наказателното поле, преодоля Мулдер, който го задържа за секунди с ръка, после го пусна. Карачанаков падна, но реферът не даде дузпа.

След две минути Жуниор Мораес падна в наказателното поле и поиска дузпа заради шпагат на Пламен Илиев. При повторенията се вижда, че нападателят първи играе с топката, но след това вратарят не го закача. Няколко минути след това Николай Йорданов отново си навлече гнева на щаба на ЦСКА, след като дори не маркира фаул на Тони Калво срещу Бандаловски на границата на наказателното поле на “сините”. След средата на втората част Ясен Петров извади Старокин и пусна Жуниньо, а малко по-късно и Йовов напусна терена за сметка на Иван Цветков. Така Жуниньо и Цветков заиграха в предни позиции, а в средата на терена продължиха да бъдат Гаджев, Даниел Димов и Милиев, който също влезе в игра. Стойчо Младенов направи промяна единствено с вкарване на Станислав Костов на мястото на Карачанаков. През цялото второ полувреме ЦСКА загуби средата на терена, Тодор Янчев, Галчев и особено Дюлгеров не направиха нищо, за да подпомогнат крилата и Мораес. Няколко минути преди края в игра за “червените” влезе румънецът Паун на мястото на Дюлгеров. В 88-ата минута Пламен Крачунов се озова в наказателното поле, но Пламен Илиев изби удара му с една ръка. Последва хаотичен натиск на ЦСКА, но първо Тодор Янчев изпусна с глава, а след това и Пламен Илиев се справи след разбъркване в наказателното поле./БЛИЦ

Двубоят по минути тук

"ЛЕВСКИ" - ЦСКА 1:0
1:0 Кристовао Рамос (49)


"ЛЕВСКИ": 23.Пламен Илиев, 2.Дъстли Мулдер, 25.Сюлейман Диамутен, 5.Иво Иванов, 28.Нуно Пинто, 7.Даниел Димов, 6.Орлин Старокин (69 - Жуниньо), 45.Владимир Гаджев, 16.Кристовао Рамос, 8.Тони Калво (81 - Йордан Милиев), 10.Христо Йовов (73 - Иван Цветков)
Резерви: 1.Димитър Илиев, 20.Александър Башлиев, 55.Йордан Милиев, 30.Антонио Вутов, 11.Симеон Райков, 12.Жуниньо, 19.Иван Цветков


cska.jpg
ЦСКА: 92.Райс Мболи, 11.Иван Бандаловски, 66.Пламен Крачунов, 25.Ангел Грънчов, 8.Румен Трифонов, 5.Тодор Янчев, 26.Николай Дюлгеров (87 - Георгиан Паун), 18.Борис Галчев, 71.Антон Карачанаков (69 - Станислав Костов), 99.Нджонго Присо, 10.Жуниор Мораес
Резерви: 88.Благой Макенджиев, 14.Станислав Костов, 16.Александър Якимов, 19.Апостол Попов, 21.Коста Янев, 24.Илияс Хаддад, 32.Георгиан Паун



Национален стадион: "Васил Левски"
Съдии: Николай Йорданов, Венцислав Гаврилов, Веселин Мишев
Жълти картони: Владимир Гаджев, Даниел Димов, Йордан Милиев, Дъстли Мулдер, Пламен Илиев ("Левски"); Николай Дюлгеров (ЦСКА)