Спортинг (Лисабон) обърна у дома Атлетик (Билбао) от 0:1 до 2:1 в първа среща между двата тима от полуфиналите на Лига Европа. Баските поведоха с попадение на Йон Ауртенече (54), но "лисабонските лъвове" се развихриха в края и обърнаха с голове на Емилиано Инсуа (76) и Диего Капел (80).

Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

Домакините се опитаха да установят натиск в самото начало, но постепенно баските изравниха играта и също имаха възможност да се изнесат по-трайно в предни позиции. В различни периоди от първата част всеки от двата тима владееше по-продължително топката, но до сериозни голови положения не се стигна пред нито една от двете врати.

В началото на втората част „лисабонските лъвове” имаха претенции за дузпа за игра с ръка на бранител на гостите в собственото му наказателно поле. Малко след това обаче защитниците на домакините сгрешиха фатално и изпуснаха бранителя на баските Йон Ауртенече, който в 54-ата минута от близка дистанция се разписа за 0:1. Този гол успокои допълнително гостите, които овладяха центъра на терена и започнаха продължително да разиграват. Тонусът в играта на домакините спадна и те рядко стигаха до удари по посока вратата на Горка Ираисос.

Постепенно играчите на Спортинг се отърсиха от шока след допуснатия гол и тръгнаха по-смело в атака. В 76-ата минута след центриране отдясно бранителите на Атлетик (Билбао) не успяха да изчистят топката и нахлуващият в наказателното поле ляв бранител на домакините Емилиано Инсуа с глава изравни за 1:1. Това попадение окрили домакините и в 80-ата минута испанецът Диего Капел с мощен изстрел от около 25 метра матира Ираисос за 2:1. До края на мача домакините натиснаха в търсене на още голове, но не успяха да си осигурят по-сериозен аванс преди реванша в Билбао след седмица.

1.jpgbilbao.jpgСпортинг (Лисабон) - Атлетик (Билбао) 2:1
0:1 Йон Ауртенече (54), 1:1 Емилиано Инсуа (76), 2:1 Диего Капел (80)

Лисабон, "Жозе Алваладе"
Съдия: Йонас Ериксон (Швеция)
 
Спортинг (Лисабон): 1.Руи Патрисио, 4.Андерсон Полга, 48.Инсуа, 47.Жоао Перейра , 3.Даниел Карико (68 - 18.Карило), 93.Шандао, 8.Схаарс, 10.Измайлов , 11.Капел (84 - 25.Перейриня), 28.Андре Мартинс (76 - 33.Рубио), 9.Ван Волфсвинкел

Атлетик (Билбао): 1.Ираисос, 15.Ираола, 5.Аморебиета, 3.Ауртенече, 23.Екиза, 14.Сусаета (83 - 28.Ибай Гомес), 8.Итураспе , 21.Андер Ерера (73 - 6.Сан Хосе), 9.Йоренте (87 - 2.Токеро), 19.Муниаин, 10.Де Маркос