Представящият се трагично напоследък "Левски" взе само точка от затъналия в "А" група Локомотив (София) в столичното дерби от 23-ия кръг, състояло се на "Овча Купел" и завършило 1:1. "Сините" само могат да бъдат доволни, че не претърпяха загуба в четвърти пореден мач, тъй като избраниците на Антон Велков доминираха през по-голямата част от двубоя. Само отличните изяви на новия капитан на "Левски" Пламен Илиев лишиха Локо (Сф) от постигането на победата. На няколко пъти младият вратар се намесва решителни при изгодни за "железничарите" положения за гол.

Преди днешния двубой "сините" претърпяха поражения с по 0:1 от Миньор, Литекс и Лудогорец. Срещу "железничарите" обаче "Левски" най-после съумя да вкара гол. Направи го Жуниньо в 79-ата минута. Преди това Даниел Пеев откри за Локо (Сф) в 32-ата. Любопитното е, че и двамата през есента играха за Славия, а днес вкараха голове именно на "Овча Купел", но вече с екипите на новите им отбори.

Единственият хубав момент за "Левски" в днешния мач, като изключим попадението на Жуниньо, беше влизането в игра на Антонио Вутов. Навършващият на 6 юни 16 години направи дебют с фланелката на "Левски", след като в 76-ата минута замени Даниел Младенов. По този начин Вутов стана най-младият играч, обличал мъжкия екип на тима от "Герена". Талантът от школата на "сините" счупи рекорда на легендарния Жоро Соколов, който записва първото си участие, когато вече е на 16-годишна възраст.

В днешната среща "сините" бяха водени от Викторио Павлов, който до края на сезона ще работи в тандем с Ясен Петров. До промените се стигна след загубата от Лудогорец в миналия кръг, когато Георги Иванов-Гонзо подаде оставка. От "Герена" също така обявиха и името на новия треньор - Илиан Илиев, който започва работа в клуба след края на сезона. Ясен Петров не беше на скамейката срещу Локо (Сф), тъй като все още не е уреден в БФС.

Равенството е първо на "сините" от година в първенството, но то ги отдалечи още повече от местата, даващи право на участие в Лига Европа. След издънката "Левски" е на 5-ото място с 46 точки, а лидерът ЦСКА има 54 и мач по-малко. Вторият Лудогорец е с 51, Черноморец има 50, а четвърти с 48 е Литекс. Локо (Сф) пък е в долната половина на таблицата с 12 точки, колкото има и "Ботев" (Враца).

Футболистите на "железничарите" стартираха силно срещата на "Овча Купел". В 5-ата минута Даниел Пеев опита удар отляво, но топката мина встрани от вратата. В 13-ата Павел Петков нахлу отдясно, навлезе в пеналта, центрира остро, а Пламен Илиев успя да избие в корнер. Секунди след това Локо (Сф) можеше да поведе в резултата, но Стефан Станчев изчисти топката от голлинията след удар с глава на Йордан Върбанов. Малко по-късно Иван Цветков изведе Станчев в пеналта, но той беше блокиран от защитата на Локомотив.

В 20-ата удар на Жуниньо беше уловен от Валентин Галев. В 27-ата след центриране на Рамос отляво Тасевски стреля неточно с глава.

Трудът на избраниците на Антон Велков беше възнаграден в 32-ата минута. Тогава Даниел Пеев изскочи сам срещу Пламен Илиев и с техничен удар го прехвърли за 1:0. При ситуацията фатално сгреши Стефан Станчев, който беше последен в отбрана и можеше да играе с топката, но не успя. Двойката централни защитници Йордан Милиев и Сюлейман Диамутен пък се беше включила в предни позиции.

Още в началото на втората част при "сините" беше предприета първа смяна. Неубедителният преди почивката Тасевски отстъпи мястото си на Даниел Младенов.

В 48-ата минута Станчев фаулира Даниел Пеев, който се озоваваше сам срещу Илиев. Заради нарушението бранителят на "Левски" заслужено получи жълт картон, а в 89-ата влезе остро и в краката на Борис Кондев, което накара съдията Радан Мирянов да го изгони. През втората част реферът можеше да покаже втори жълт картон и на Йордан Милиев за едно грубо нарушение в централната зона на терена, но си затвори очите.

В 61-ата минута Кондев можеше да накаже "Левски", но пропусна от изгодна позиция. Нападателят на Локо (Сф) беше изведен сам срещу Пламен Илиев и стреля, но вратарят майсторски успя да избие и да предотврати сигурен гол в мрежата си.

Изравнителното попадение за "сините" падна в 79-ата минута. Жуниньо се разписва директно от фаул, отсъден за нарушение срещу Антонио Вутов. Бразилецът отправи мощен изстрел, топката премина през стената и влетя в мрежата на Валентин Галев. До края тимът от "Герена" не съумя да отбележи втори гол и да сложи край на черната си серия.

В днешната среща "Левски" беше без наказаните Владимир Гаджев, Христо Йовов и Орлин Старокин, както и контузените Нуно Пинто и Тони Калво.

Мачът по минути - ТУК

ЛОКО (Сф) - "ЛЕВСКИ" 1:1
1:0 Даниел Пеев (32), 1:1 Жуниньо (79)

ЛОКО (Сф): 84.Валентин Галев, 3.Йордан Върбанов, 25.Илиян Гаров, 2.Костадин Велков, 16.Мартин Димитров, 32.Светослав Петров, 13.Юлиян Петков, 22.Павел Петков (17-29.Борис Кондев), 88.Атанас Борносузов (59-90.Младен Стоев), 77.Даниел Пеев, 9.Антонио Павлов (72-79.Андрей Атанасов)
Резерви: 33.Емил Михайлов, 6.Александър Бранеков, 7.Васил Велев, 8.Александър Манолов, 90.Младен Стоев, 79.Андрей Атанасов, 29.Борис Кондев
Треньор: Антон Велков

"ЛЕВСКИ": 23.Пламен Илиев, 2.Дъстли Мулдер, 55.Йордан Милиев, 25.Сюлейман Диамутен, 4.Стефан Станчев, 3.Сержиньо Грийн, 7.Даниел Димов (76-30.Антонио Вутов), 22.Дарко Тасевски (46-17.Даниел Младенов), 16.Кристовао Рамос (57-11.Симеон Райков), 12.Жуниньо, 19.Иван Цветков
Резерви: 1.Александър Любенов, 5.Иво Иванов, 20.Александър Башлиев, 30.Антонио Вутов, 17.Даниел Младенов, 14.Радослав Цонев, 11.Симеон Райков
Треньор: Викторио Павлов

София,
стадион "Славия"
Съдия: Радан Мирянов
Жълти картони: Антонио Павлов, Юлиян Петков, Андрей Атанасов (Локо Сф); Йордан Милиев, Стефан Станчев, Жуниньо ("Левски")
Червен картон: Стефан Станчев (88-"Левски")

(през есента: "Левски" - Локо (Сф) 4:0)