Възрастта и здравословният начин на живот на капитана на българския национален отбор по футбол Стилиян Петров могат да се окажат ключови за пълното му излекуване от левкемията, заяви специалистът в лечението на тази болист проф. Крис Бънс пред в. “Индипендънт”. Лекарят добави, че ранната диагноза на левкемията също е важен фактор при лечението.
 
Професорът обясни, че заради младостта си, Петров може да направи по-агресивна терапия. "Ако е готов, значи ще приеме по-добре лечението." По думите му Стилиян Петров е достатъчно млад, за да може да се възстанови напълно и отново да бъде абсолютно здрав.
Във Великобритания на около 200 души на възраст между 30 и 40 години се поставя подобна диагноза всяка година. Проф. Бънс коментира, че 32-годишният капитан на българския национален отбор по футбол Стилиян Петров е развил левкемия много млад. "Много повече хора се разболяват от тази болест след 60-ата си година", каза специалистът.
 
"Заради това, че рядко се среща на тази възраст, понякога не се открива достатъчно бързо. Да си част от една здравословна атмосфера като професионалния футбол, както и помощта на медицинския екип, могат да са решаващи за Стилиян. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-големи са възможностите за възстановяване", обясни Бънс.
 
"Младите пациенти често се възстановяват напълно. За пациентите на средна възраст шансовете за възстановяване са 40-45%, докато при по-възрастните са ниски." Според него болестта често не се открива при младите, тъй като е много рядка за тях.
 
"Към момента не знаем какъв вид остра левкемия има. Различните видове имат различни прогнози", каза проф. Бънс. Обикновено левкемията се лекува с химиотерапия, но в някои случаи се налага трансплантация на костен мозък.