Шалке 04 загуби у дома от Атлетик (Билбао) с 2:4 в първи мач от 1/4-финалите на турнира Лига Европа и на практика се сбогува с надеждите си, че може да се бори за трофея в надпреварата. След като сразиха Манчестър Юнайтед насред „Олд Трафорд” в 1/8-финалите, баските повториха упражнението и срещу "миньорите” от Гелзенкирхен.

Двубоят на „Фелтинс Арена” в Гелзенкирхен противно на очакванията започна с натиск на гостите от Билбао и в 12-ата минута пред Фернандо Йоренте се разкри чудесна възможност, но нападателят стреля в аут. „Миньорите” отвърнаха с опасен удар на холандския национал Клаас Ян Хунтелаар, но топката премина на сантиметри от гредата. В 20-ата минута Андер Ерера стреля слабо, но вратарят на Шалке 04 Тимо Хилдебранд допусна детинска грешка и изпусна топката, а притичалият Йоренте не сгреши за 0:1. Радостта на баските обаче трая по-малко от 2 минути, след като Раул засече центриране по земя на японеца Учида и от близка дистанция изравни за 1:1. Постепенно „кралскосините” взеха инициативата, докато гостите от Испания заложиха на опасни контраатаки. До края на полувремето пропуски за домакините направиха Раул и Пападопулос, докато за гостите веднъж опасно стреля Йоренте, но в аут.

След почивката вратарят на домакините Хилдебранд бе заменен от Шобер, а нещата се развиха по почти същия сценарий, както и в началото на мача. Баските започнаха по-активно и пропуснаха няколко изгодни положения пред вратата на Хилдебранд, но след това домакините взеха нещата в свой ръце. В 59-ата минута с удар от границата на наказателното поле от движение Раул не остави никакви шансове на Горка Ираисос и направи обрата в мача – 2:1. Последваха много силни минути за „миньорите” и в 64-ата минута Кристиан Фукс изстреля бомбен шут, спасен с вещина от Ираисос, а секунди по-късно Раул отправи прехвърлящ удар, но покрай вратата.

В73-ата минута след центриране от ъглов удар Фернандо Йоренте засече топката на близката греда и вкара за 2:2. Този гол окрили гостите и те бяха по-активни до края на мача, докато домакините изглежда се отказаха да търсят победата. В 81-ата минута Сусаета нахлу по дясното крило и стреля опасно, след което Шобер изби, но не можа да направи нищо при добавката на Оскар Маркос, който вкара за 2:3. В 88-ата минута Хунтелаар можеше да изравни, но след далечен изстрел с левия крак успя само да нацели напречната греда. Минута по-късно пък Раул бе близо до хеттрика си в този мач, но ударът му бе спасен от вратаря на гостите Горка Ираисос. В третата минута на добавеното време Икер Муниани оформи крайното 2:4 и обезсмисли реванша в Билбао след седмица.

След успеха си в Гелзенкирхен баските вече са почти сигурни полуфиналисти още преди реванша на своя „Сан Мамес” след седмица.


шалке_2.jpg
bilbao.jpgШалке 04 - Атлетик (Билбао) 2:4
0:1 Фернандо Йоренте (20), 1:1 Раул (22), 2:1 Раул (59), 2:2 Фернандо Йоренте (73), 2:3 Оскар Де Маркос (81), 2:4 Икер Муниаин (90+3)

Гелзенкирхен,
"Фелтинс Арена"
Съдия: Педро Проенса (Португалия)
 
Шалке 04: 1.Хилдебранд (46 - 33.Шобер), 22.Учида , 23.Фукс, 14.Пападопулос, 13.Джърмейн Джоунс, 32.Матип, 12.Хьогер (56 - 10.Холтби), 31.Дракслер (56 - 18.Хурадо), 7.Раул, 25.Хунтелаар , 17.Фарфан

Атлетик (Билбао): 1.Ираисос, 15.Ираола, 5.Аморебиета , 3.Ауртенече (70 - 17.Иниго Перес ), 24.Хави Мартинес, 14.Сусаета, 8.Итураспе , 21.Андер Ерера (46 - 28.Ибай), 9.Йоренте, 19.Муниаин, 10.Де Маркос (85 - 23.Екиза)