Бенфика (Лисабон) загуби и дома от Челси с 0:1 в първи мач от 1/4-финалите на Шампионската лига. Единственото и победно попадение за гостите от Лондон отбеляза Саломон Калу (75).

Домакините започнаха по-активно, но бранителите на Челси добре затваряха пространствата към вратата на Чех и головите положения липсваха. В 18-ата минута защитата на гостите изпусна Оскар Кардосо, който се опита със странична ножица да изненада Чех, но ударът му не намери очертанията на вратата, пазена пт чешкия национал. Играчите на Роберто Ди Матео бяха дошли в Лисабон с ясната цел да си тръгнат без допуснато попадение и доста рядко поглеждаха към вратата на „орлите”. Все пак в 40-ата минута Торес стреля от изгодна позиция, но в аут, а секунди по-късно стражът на Бенфика Артур Мораес се намеси решително след изстрел на своя сънародник в състава на гостите Раул Мейрелеш.

След паузата „лисабонските орли” продължиха да търсят усилено гола, но не успяваха да преодолеят добре подредената отбрана на „сините” от Лондон. Гостите явно си бяха взели поука от кошмарната загуба в Неапол с 1:3 на осминафиналите и гонеха по-спокоен резултат преди реванша с Бенфика на свой терен. В 61-ата минута Чех изрита силно топката и прехвърли цялата отбрана на домакините, а кълбото стигна до Хуан Мата, който премина покрай вратаря, но от малък ъгъл стреля в дясната греда на Бенфика. Четвърт част преди края Челси успя да поведе в резултата, след като при една от контраатаките си Фернандо Торес даде извеждащ пас към Саломон Калу, който почти на празна врата вкара за 0:1. До края на мача възпитаниците на Роберто Ди Матео продължиха да играят перфектно в дефанзивен план и не допуснаха гол, за да си тръгнат с гол преднина от Лисабон.

Така Челси е само на крачка от 1/2-финалите в турнира, като реваншът с Бенфика на „Станфорд Бридж” е следващата седмица на 4 април (сряда).
 
______________.jpgчелси_1.jpgБенфика – Челси 0:1
0:1 Саломон Калу (75)

Лисабон, “Ещадио да Луш”
Съдия: Паоло Талиавенто (Италия)

Бенфика: 1.Артур Мораес, 4.Луизао , 3.Емерсон, 14.Макси Перейра, 33.Жардел, 10.Аймар (69 - 21.Матич), 6.Хави Гарсия (81 - 9.Нолито), 28.Витсел, 20.Гайтан, 8.Бруно Сезар (69 - 19.Родриго), 7.Кардосо

Челси: 1.Чех, 3.Ашли Коул, 26.Джон Тери, 19.Пауло Ферейра (80 - 17.Босингва), 4.Давид Луис, 12.Оби Микел, 16.Раул Мейрелеш (68 - 8.Лампард), 7.Рамирес, 9.Фернандо Торес, 21.Калу (82 - 23.Стъридж), 10.Мата