Мачът от 1/4-финалите на турнира за ФА Къп Тотнъм - Болтън беше прекратен заради неприятен инцидент. Съотборникът на Мартин Петров Фабрис Муамба колабира и беше откаран в най-близката до "Уайт Харт Лейн" болница. 23-годишният полузащитник на Болтън се свлече на земята без да има контакт с противников футболист. Ужасяващата гледка се разигра в 41-ата минута при резултат 1:1.

Медицинските екипи и на двата отбора оказваха първа помощ на Муамба. В същото време футболистите бяха много ужасени от гледката и се държаха за главите си, невярващи на случващото се. Някои от тях дори не сдържаха сълзите си.
88_1.jpg
Съдията Хауърд Уеб взе решение да прибере играчите в съблекалните, а по-късно взе решение да прекрати срещата, което беше съобщено от диктора на стадиона.

Лекарите са продължили да се борят за живота на Муамба на път към болницата, правейки му сърдечен масаж.

Медиите на Острова информират, че състоянието му не е никак добро, което можеше да разбере и по изражението на лицата на футболистите и на двата отбора, докато Фабрис лежеше в безжизнено състояние на терена, а и след това като го изнасяха с носилка извън терена.

Муамба дори не е дишал. Лекарите са използвали дефибрилатор, за да възстановят сърдечната и мозъчната му дейност.

Изпълнителният директор на профсъюза на играчите в Англия Гордън Тейлър заяви пред "Би Би Си", че целият свят се моли за Фабрис.

"Всички гледаме, чакаме... Надяваме се и се молим за него. За целия футболен свят това е ужасяваща гледка. Надяваме се, че няма да е същото, като с Марк-Вивиен Фо. Такива неща стават на терена, и то най-вече, защото пускаме много млади момчета в играта. И именно затова настояваме те да минават задължителни прегледи на сърцето. Фабрис е много обичан футболист, той е страхотен, има страхотно семейство. Всички се чувстват ужасно, дано да се оправи", коментира разтревоженият Тейлър.

2_13.jpg

23-годишният Фабрис Муамба е роден в столицата на Демократична Република Конго - Киншаса, но е израснал в Англия и е играл за младежки национални формации на "Трите лъва". Това е негов четвърти сезон в Болтън, а преди това е защитавал цветовете на Бирмингам и Арсенал.