Спортинг (Лисабон) поднесе една от изненадите в първите мачове от 1/8-финалната фаза на турнира Лига Европа, след като успя да победи у дома Манчестър Сити с 1:0. Успехът за португалския гранд дойде след гол на бранителя Шандао (51).

Мачът на „Жозе Алваладе” започна зле за гостите, тъй като в 12-ата минута техният капитан Венсан Компани получи контузия и бе заменен принудително от Джулиън Лескът. Малко след това играчите на Спортинг можеха да поведат, но ударът на Перейра бе отразен с вещина от Джо Харт. В 12-ата минута „гражданите” отвърнаха с опасен изстрел на Коло Туре, но вратарят на „лъвовете” Руи Патрисио спаси с крак. До края на полувремето Сити бе по-активният тим, докато Спортинг се защитаваше и дебнеше своите шансове на контраатака. Като цяло обаче темпото на игра не бе високо и логично отборите се оттеглиха на почивка при нулево равенство.

През втората част доста изненадващо домакините успяха да поведат в 51-ата минута, когато след изпълнение на фаул вратарят на Сити Джо Харт не се намеси много убедително и изби топката в краката на Шандао и бранителят се разписа за 1:0. До края на мача „гражданите” опитаха всичко по силите си да върнат гола, като в игра дори се появи скандалният Марио Балотели на мястото на Един Джеко. Италианският нападател обаче също не успя да помогне на лидера в английската Висша лига да се добере до попадение на чужд терен, което щеше да му улесни задачата преди реванша в Манчестър точно след седмица.

1.jpgСпортинг (Лисабон) – Манчестър Сити 1:0mancity.jpg
1:0 Шандао (51)
 
Лисабон, “Жозе Алваладе”
Съдия: Карлос Веласко Карбайо (Испания)

Спортинг (Лисабон): 1.Руи Патрисио, 4.Андерсон Полга , 48.Инсуа, 47.Жоао Перейра , 3.Даниел Карико, 93.Шандао, 8.Схаарс, 10.Измайлов (59 – 25.Перейриня), 14.Фернандес (69 – 31.Ренато Нето ), 11.Капел (75 – 18.Карило), 9.Ван Волфсвинкел

Манчестър Сити: 25.Харт, 28.Коло Туре, 4.Компани (12 – 6.Лескът), 22.Клиши, 13.Коларов , 34.Найджъл Де Йонг , 18.Бари (59 – 19.Насри), 7.Милнър, 21.Давид Силва, 16.Агуеро, 10.Джеко (71 – 45.Балотели)