Холандският нападател Клаас Ян Хунтелаар реализира хеттрик и се превърна в герой за Шалке 04, който доста се поизмъчи за домакинския си успех срещу Виктория (Пилзен) с 3:1 след продължения в мач-реванш от 1/16-финалите на Лига Европа. В редовното време отборите си размениха по един гол за 1:1, при какъвто резултат бе завършила и първата среща в Чехия. В крайна сметка „миньорите” взеха своето в допълнителните 30 минути и се класираха за 1/8-финалите на турнира.

Мачът в Гелзенкирхен започна страхотно за домакините, след като още в 8-ата минута Клаас Ян Хунтелаар бе точен за 1:0. Последва отпускане в редиците на „миньорите” и в 28-ата минута Даниел Колар от Виктория уцели греда. След почивката в 60-ата гостите останаха на терена с човек по-малко, след като директен червен картон за неспортсменска проява получи Марек Бакош. Вместо да се възползва от числения превес и да вкара нов гол, Шалке 04 получи попадение. Две минути преди края Франтишек Райторал изравни за 1:1 и прати мача в продължения. При тях обаче домакините бяха пълни господари на терена и в 106-ата минута Хунтелаар се разписа за 2:1. В добавеното време на второто продължение пък холандецът оформи своя хеттрик за крайното 3:1.

На 1/8-финалите Шалке 04 ще премери сили с Твенте, където играе вратарят на българския национален отбор Николай Михайлов. Тимът от Енсхеде отстрани по-рано румънския гранд Стяуа с общ резултат 2:0.


vict_1.jpgшалке_2.jpgШАЛКЕ 04 - Виктория (Пилзен) 3:1 сл.прод.
(4:2 общ резултат, 1:1 от първия мач)
1:0 Клаас Ян Хунтелаар (8), 1:1 Франтишек Райторал (88), 2:1 Клаас Ян Хунтелаар (106), 3:1 Клаас Ян Хунтелаар (120+1)

Гелзенкирхен, "Фелтинс Арена"
Съдия, Деймиън Макграт (Ейре)