Българските национали Николай Михайлов с Твенте и Станислав Манолев с ПСВ Айндховен се класираха за 1/8-финалите на турнира Лига Европа.

Футболист номер 1 на България за 2011 година Николай Михайлов започна като титуляр на вратата на Твенте, който се наложи у дома срещу Стяуа с минималното 1:0 и с общ резултат 2:0 елиминира румънския гранд. Гостите се надяваха да стигнат до финала, който ще се проведе в Букурещ през май. На резевната скамейка на Стяуа остана българският бранител Валентин Илиев, който така и не получи шанс за изява. Като цяло мачът на „Гролш Весте” в Енсхеде премина в спокойно темпо без много голови положения. Единственото и победно попадение за домакините отбеляза белгийския национал с марокански корени Насер Чадли, който в 29-ата минута се възползва от грешка на вратаря Татарушану и вкара за 1:0. След почивката в 77-ата минута Николай Михайлов отрази с вещина удар на излезлия сам срещу него Николич и гарантира победата на Твенте. В следващия етап Михайлов и съотборниците му ще играят срещу победителя от сблъсъка между Шалке 04 и Виктория (Пилзен).


steaua.jpgтвенте_1.jpgТВЕНТЕ - Стяуа 1:0
(общ резултат 2:0)
1:0 Насер Чадли (29)

Енсхеде, стадион "Гролш Весте"
Съдия, Ален Хока (Авс)

В същото време ПСВ Айндховен разби на своя „Филипс” турския вицешампион Трабзонспор с 4:1 и го отстрани с общ резултат 6:2. Българският защитник Станислав Манолев игра цял мач за „филипсите”, които поведоха още в 15-ата минута след гол от дузпа на Дрийс Мертенс – 1:0. Същият този Мертенс асистира в 31-ата минута на словенския национал Тим Матавш, който покачи на 2:0. Седем минути по-късно Кевин Строотман направи преднината на домакините класическа след пас на Лабаяд – 3:0. Две минути преди края на първата част Бурак Йълмаз намали на 3:1, а малко след това вратарят на гостите Зенгин си изкара директен червен картон и Трабзонспор доигра мача в числено намален състав. След почивката в 53-ата минута Тим Матавш вкара втория си гол в мача и оформи крайното 4:1. На 1/8-финалите ПСВ ще се изправи срещу Валенсия, който отстрани с общ резултат 2:0 английския Сток Сити.

trabzon.jpgpsv.jpgПСВ АЙНДХОВЕН - Трабзонспор 4:1
(общ резултат 6:2)
1:0 Дрийс Мертенс (15-дузпа), 2:0 Тим Матавш (31), 3:0 Кевин Строотман (38), 3:1 Бурак Йълмаз (43), 4:1 Тим Матавш (53)

Айндховен, стадион "Филипс"
Съдия, Ерик Дансу (Фр)