Манчестър Сити разби у дома Порто с 4:0 в мач-реванш от 1/16-финалите в Лига Европа и с общ резултат 6:1 се класира за 1/8-финалната фаза на турнира. Головете за успеха на „гражданите” отбелязаха аржентинския нападател Серхио Агуеро (1), националът на Босна и Херцеговина Един Джеко (76), испанецът Давид Силва (84) и чилиецът Давид Писаро (86).

Двубоят на „Сити ъф Манчестър” започва великолепно за домакините, след като още в 19-ата секунда на мача националът на Кот д’Ивоар Яя Туре намери със страхотен пас в коридор Серхио Агуеро, който сам срещу Елтон не сгреши за 1:0. Попадението успокои възпитаниците на италианския специалист Роберто Манчини и те не си дадоха много зор в търсене на още голове до края на полувремето. В 16-ата минута Давид Силва прекрасно изведе Яя Туре сам срещу вратаря, но котдивоарският исполин не можа да се справи с излезлия напред Елтон. В ответната акция Варела получи шанс сам срещу Харт, но стражът изби. В 29-ата минута ново майсторско подаване на Силва намери Агуеро, аржентинецът лесно преодоля излезлия извън наказателното поле Елтон, но ударът му се отби от напречната греда. Гостите от Порто имаха превес във владението на топката, но головите положения бяха пред тяхната врата. „Драконите” стигаха без проблеми до наказателното поле на Сити, но от там нататък нямаха идея как да завършат атаките си.

След почивката Порто продължи да атакува в търсене на изравнителен гол, който да намали общия резултат и да върне интригата в сблъсъка. От своя страна Сити разиграваше спокойно и дебнеше своя момент на контраатака. В 57-ата минута Хамес Родригес вкара попадение за „драконите”, но то бе отменено заради засада на Хълк, който даде головия пас. В средата на второто полувреме Туре Яя получи жълт картон и ще пропусне първия 1/8-финален мач. Играта продължи да се развива с бавни темпове, а в 76-ата минута Агуеро напредна по лявото крило в половината на гостите и изведе на чиста позиция Един Джеко, който сам срещу Елтон вкара за 2:0 и уби всички надежди на Порто за някакъв обрат. След попадението на босненския нападател пък бранителят Роландо получи втори жълт картон за протест и „драконите” доиграха мача в намален състав. „Гражданите” се възползваха от численото си превъзходство и довършиха съперника с попадения на Давид Силва в 84-ата минута и Давид Писаро в 86-ата минута за крайното 4:0. Испанецът засече подаване именно на Писаро, който пък реализира след двойно подаване с Джеко.

Така Манчестър Сити се класира за 1/8-финалите, където ще срещне победителя от двубоя между Легия (Варшава) и Спортинг (Лисабон). Първият мач помежду им завърши 2:2 на полска земя.


ЛИГА ЕВРОПА, 1/16-ФИНАЛ, РЕВАНШ
 
porto.jpgМАНЧЕСТЪР СИТИ - Порто 4:0mancity.jpg
 (общ резултат 6:1)
1:0 Серхио Агуеро (1)р 2:0 Един Джеко (76), 3:0 Давид Силва (84), 4:0 Давид Писаро (86)

Манчестър, "Сити ъф Манчестър"
Съдия: Волфганг Щарк (Гер)

Манчестър Сити:
 25.Харт, 4.Компани, 2.Ричардс, 6.Лескът, 22.Клиши, 19.Насри (69 -10.Джеко), 34.Найджъл Де Йонг, 18.Бари (58 - 7.Милнър), 21.Давид Силва, 42.Яя Туре , 16.Агуеро (80 - 8.Писаро)
Мениджър: Роберто Манчини

Порто: 1.Елтон, 14.Роландо , 30.Отаменди (63 - 21.Сапунару), 26.Алекс Сандро, 4.Майкон, 3.Лучо Гонсалес , 8.Жоао Моутиньо, 25.Фернандо, 19.Хамес Родригес (80 - 35.Дефур), 17.Силвестре Варела (63 - 10.К.Родригес), 12.Хълк
Старши треньор: Витор Перейра