Замбия спечели турнира за Купата на Африка за първи път в историята си. На финала отборът победи считания за абсолютен фаворит Кот д`Ивоар с 8:7 след изпълнение на дузпи, редовното време и продълженията завършиха 0:0.

Кот`Д`Ивоар претърпя второ поражение на финал след дузпи. През 2006 година отборът падна с 2:4 от Египет, като и тогава редовното време и продълженията приключиха при нулево равенство. Дрогба и компания не допуснаха гол през целия турнир, дори и на финала, но не спечелиха трофея.

Във финала срещу Замбия трите големи звезди на Кот Д`Ивоар бяха големите виновници за изпуснатия трофей. В редовното време Дидие Дрогба изпусна дузпа. При наказателните удари след края на двубоя от бялата точка не успяха да вкарат Коло Туре и Жервиньо.

Двубоят започна с натиск на замбийците, които пропуснаха няколко добри възможности за гол чрез Синкала, Маюка и Калаба. Постепенно Кот Д'Ивоар изравни играта и изпусна да реализира чрез Дрогба и Яя Туре. През второто полувреме шансовете за гол бяха по-малко, но Кот Д'Ивоар изпусна златна възможност, след като Дидие Дрогба изпусна дузпа. В 69-а минута Муленга спъна Жервиньо в наказателното поле, заради което съдията отсъди 11-метров удар. Зад топката застана нападателят на Челси, който обаче стреля над вратата.

В първото продължение Замбия можеше да реализира, но Крис Катонго нацели гредата след пас на брат си Феликс.

При изпълнението на дузпите и двата отбора вкарваха без грешка при първите 7 удара. Така се стигна до равенство 7:7. След това дойде ред на Коло Туре да застане зад топката. Футболистът се засили прекалено много, би по земя и вратарят Мвеене спаси. Калаба от Замбия имаше шанс да донесе купата, но би над вратата и драмата продължи. При деветия удар нервите на Жервиньо не издържаха и той стреля покрай вратата. Защитникът Сунзу обаче беше точен и прати в невиждана радост Замбия и целия щаб на отбора, който през цялото време пееше и се молеше за помощ с поглед към небето./БЛИЦ