Големият фаворит за титлата Кот д’Ивоар победи Мали с минималното 1:0 във втория полуфинал и се класира за финала на Купата на африканските нации в Екваториална Гвинея и Габон.

В герой за „слоновете” се превърна нападателят на Арсенал Жервиньо, вкарал единствения гол в Либревил (Габон). В добавеното време на първата част той получи пас от Яя Туре, след което необезпокояван премина през цялата половина на Мали и реализира за 1:0 в полза на Кот д’Ивоар.

В тима на Мали като резерва в 73-ата минута влезе бившият голмайстор на „Левски” и настоящ нападател на Фрайбург Гара Дембеле, но и той не успя да помогна на тима си да стигне поне до продължения.

На финала в неделя от 21:00 часа българско време Кот д'Ивоар ще срещне Замбия, който по-рано днес елиминира изненадващо Гана. Мали ще спори за третото място с „черните звезди” ден по-рано също в 21:00 часа българско време.

Мали – Кот д’Ивоар 0:1
0:1 Жервиньо (45+1)

Мали: Соумалиа Диаките, Канте, Тамбура, Берте , Д.Диаките (46 - Кулибали), Сейду Кейта , Б.Траоре, Соу (83 – М.Траоре), Самба Диаките , Ятабаре (73 – Дембеле), Диабате

Кот д’Ивоар: Бари, Коло Туре, Тиене , Бамба, Зокора, Яя Туре (90 – ЯЯ Конан), Тиоте , Госо, Дрогба, Калу (А.Кейта), Жервиньо